ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντώνης Σκιαθάς - Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος στα parapolitika.gr: Ξεκίνησε το 4oΔιεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021
Το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021 στο θέατρο Επίκεντρο+, στην Αγορά Αργύρη. Ο Αντώνης Σκιαθάς και ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος έδωσαν όλες τις πληροφορίες.
Με ποικιλία και πρωτοτυπία εκδηλώσεων έρχεται φέτος το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021 στο θέατρο Επίκεντρο+, στην Αγορά Αργύρη και διαδικτυακά μέσω του λογοτεχνικού ιστότοπου culturebook.gr, φιλοξενώντας περισσότερους από 130 ποιητές και ποιήτριες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Δείτε εικόνα πατώντα εδώ.
Η συγκυρία μιας χρονιάς που συνδυάσει αφενός τη μνήμη του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και αφετέρου τα σύγχρονα βιώματα εγκλεισμού όρισε και ανάλογα τον φετινό θεματικό άξονα: «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ» με νέες ιδέες και στόχους, με μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάγκη έκφρασης, συνέργειας και επικοινωνίας.
Για το 2021 το πρόγραμμα του φεστιβάλ επεκτείνεται από 4 ημέρες σε 7, φιλοξενώντας πολυμορφία δράσεων για Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες και θεατές στοχεύοντας στην καθιέρωση μιας μεγάλης γιορτής πολιτισμού. Οι ποιητικές αναγνώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν σε χώρους της Πάτρας με συμμετοχή ποιητών εκ του σύνεγγυς αλλά και διαδικτυακά, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής φυσικού κοινού εφόσον το επιτρέψουν τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας covid19.
Το πρόγραμμα της εβδομάδας θα διεξαχθεί σε τρεις (3) πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας, θα μεταδοθεί ONLINE από την σελίδα culturebook.gr και θα περιλαμβάνει κύριες και παράλληλες δράσεις:
Κύριες Δράσεις του Φεστιβάλ
15-18/12/2021
Οκτώ (8) Διαδικτυακές Ποιητικές Συναντήσεις με Αναγνώσεις και Στρογγυλές τράπεζες: Αναλόγια όπου παρουσιάζονται με αναγνώσεις οι φιλοξενούμενοι ποιητές και ποιήτριες, καθώς και το έργο τους (σε 2 γλώσσες). Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν, επίσης, σε στρογγυλές τράπεζες και συζητούν θέματα που αφορούν την ποίηση και την κριτική. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία κοινού*.
15-19/12/2021
Έκθεση Νέων Ποιητών: Έκθεση ποιημάτων νεοεμφανιζόμενων ποιητών.
16/12/2021 Εγκαίνια έκθεσης , αφιέρωμα στη ΜΕΛΩΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ
18/12/2021
ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moréas» για το έτος 2021: Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού*.
19/12/2021
Μαραθώνιος Νέων Ποιητών: Μαραθώνιος παρουσίασης και αναγνώσεων νεοεμφανιζόμενων ποιητών δια ζώσης και διαδικτυακά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη, με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού*.
Παράλληλες Δράσεις 11-19/12/2021
· Ανθολογία Φεστιβάλ: Συλλεκτική τρίγλωσση έκδοση και ebook
· Διαδικτυακές εκπομπές:
- #meet_the_poets: αφιερώματα και συνεντεύξεις από το κανάλι του culturebook.gr στο διαδίκτυο.
- #videopoetry: παρουσιάσεις βιντεοποιημάτων στο διαδίκτυο
· Μελοποιημένη Ποίηση: Μουσικά Ραδιοφωνικά Αφιερώματα
· Αλέα ποίησης: Έκθεση ποιημάτων και ποιητών (των συμμετεχόντων στις δράσεις) σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν - ζωντανά και διαδικτυακά - σημαντικοί προσκεκλημένοι με διεθνές κύρος και αναγνώριση πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, κριτικοί και εκπρόσωποι φορέων.
To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και το CultureBook (culturebook.gr), με συν διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και υποστηρικτές την Greek Library of London, την World Poetry Movement, το Θέατρο Επίκεντρο+ και τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Ορμή. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και κάθε χρόνο αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο της περιφέρειας και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού. Έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.
Ο Αντώνης Σκιαθάς, που είναι ο Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για την διοργάνωση του φεστιβάλ ποίησης που συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία στην Πάτρα.
Ποιος ήταν ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο δημιουργήσατε το διεθνές φεστιβάλ ποίησης Πατρών;
«Από την αρχή που ξεκίνησε η οδοιπορία μου στη γραφή, εκεί στα χρόνια της εφηβείας, έχω ως σημείο αναφοράς την ποιητική τέχνη στο να την υπηρετήσω, αφ’ ενός κειμενικά και αφετέρου ως συμμετοχή στο όλον της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έτσι, η δημιουργία του λογοτεχνικού περιοδικού «Ελί-τροχος», στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έφερε μια νέα πρόταση στη σύγχρονη λογοτεχνία με τα εκτενή αφιερώματά του σε σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους, κάνοντας μια σημαντική διαδρομή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η δημιουργία του «Γραφείου Ποιήσεως» και η παρουσία του στα ελληνικά γράμματα διαμόρφωσε δράσεις όπως το Patras World Poetry Festival, τα Βραβεία “Jean Moreas” και τον ιστότοπο πολιτισμού culturebook.gr, στόχος των οποίων είναι να επικοινωνηθεί η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Έχετε συναντήσει νέους ταλαντούχους σύγχρονους ποιητές;
«Στον 19ο αιώνα και κυρίως στον 20ο, η ποίηση υπηρετήθηκε από φωτεινά μυαλά. Ξεκινώντας από τα πολύ μικρά τους, συνομιλώντας με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, διαμόρφωσαν όλο αυτό το περιβάλλον που αναφέρουμε ως λογοτεχνία στον προηγούμενο αιώνα. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον νέοι και νέες που θα ταυτοποιήσουν τη ζωή τους με τη δημιουργία και ειδικότερα τη δημιουργία που υπηρετεί η ποιητική τέχνη. Βεβαίως κα σήμερα, δρουν στο χώρο νέοι ποιητές με ταλέντο και μ’ όλα εκείνα τα πνευματικά εφόδια που θα τους φέρουν στην πρώτη γραμμή της λογοτεχνίας τα επόμενα χρόνια».
Τι θεωρείτε ότι προσφέρει η ποίηση στον άνθρωπο;
«Η ποίηση είναι κώδικας ζωής, είναι τρόπος επικοινωνίας με τον βιωμένο χρόνο, είναι ο μύθος των ανθρώπων για τα επέκεινα. Η ποίηση είναι η μνήμη για τα όσα μας δωρίζει ο χρόνος, έχει άμεση εφαρμογή στα όσα η λογοτεχνία προσδιορίζει ως κείμενο και εικονοποιεί ως συναίσθημα. Η ποίηση είναι έκφραση για τα μικρά και τα μεγάλα της ανθρώπινης ύπαρξης από την αρχαιότητα έως και σήμερα και γίνεται οδηγός με αρωγό τη γλώσσα για αυτά που περιγράφουν οι αισθητικές αξίες και το τάλαντο του κάθε ποιητή και της κάθε ποιήτριας».
Για το Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας μίλησε και ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, που είναι ο πρόεδρος της διοργάνωσης, για να μας εξηγήσει περισσότερα.
Tο διεθνές φεστιβάλ ποίησης Πατρών βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του Πόσες αλλαγές υπάρχουν από το πρώτο έτος που το δημιουργήσατε και αλήθεια τι θεωρείται ότι έχει προσφέρει τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα στον πολιτισμό της χώρας μας;
«Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας είναι πλέον τοπόσημο πολιτισμού και ποιητικού λόγο στην Ελλάδα. Συγκεντρώνει κάθε χρονιά ποιητές και ποιήτριες από πολλές χώρες του κόσμου και τους δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν και να μοιραστούν απόψεις για την ποίηση, αλλά όπως καταλαβαίνετε όχι μόνο. Πολλοί από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας. Κάθε χρονιά προσθέτουμε και κάτι, βελτιωνόμαστε διαρκώς υπό την έννοια αυτή. 130 ποιητές και ποιήτριες φέτος από 31 χώρες. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Πάτρας φιλοξενεί banners των ποιητών/-τριών με ποιήματά τους σε δύο γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά. Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου η απονομή των βραβείων "Zan Moréas, την Κυριακή εκ του σύνεγγυς μαραθώνιος ανάγνωσης από 40 Έλληνες νέους ποιητές. Το Φεστιβάλ αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς».
Έχετε συναντήσει ταλαντούχους καινούργιους ποιητές;
«Πολλούς και πολλές. Να διαβάζουν, και όχι μόνο ποίηση, να γράφουν ποίηση και να αισιοδοξούν αν ο λόγος τους απέχει από στερεοτυπίες και δεν διέπεται από εργαλειακή λογική. Πολλούς θα τους καμαρώσουμε στο μέλλον. Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ βραβεύουμε τον καλύτερο ή την καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενο/-η ποιητή/-τρια, άρα τους γνωρίζουμε και τους συστήνουμε».
Τι θεωρείτε ότι χαρίζει η ποίηση στις ψυχές των ανθρώπων;
«Ο ποιητικός λόγος μπορεί να λειτουργήσει παρηγορητικά και θεραπευτικά, αλλά οφείλει να λειτουργήσει και επαναστατικά. Να μας φέρει κοντά και να υπηρετεί το συλλογικό αίσθημα».
Ποια είναι μέχρι στιγμής η πιο συγκινητική σκηνή του φεστιβάλ;
«Πολλές και μιλάω με ειλικρίνεια. Στην στρογγυλή τράπεζα που συμμετείχαν ισπανόφωνοι ποιητές δεχτήκαμε πάρα πολλά συγχαρητήρια μηνύματα, κυρίως από Ισπανούς που παρακολουθούσαν το Φεστιβάλ. Συγκίνηση αλλά και αίσθημα ευθύνης ταυτόχρονα».
Φαντάζομαι και λόγω των μέτρων του κοροναϊού ήταν πολύ δύσκολη η περσινή χρονιά.
«Ναι, και πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με τηλεοπτική κάλυψη και όχι απλώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών. Ωστόσο, πρέπει να κρατήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία και αυτής της επικοινωνίας».
Πώς οραματίζεστε τα επόμενα έτη του φεστιβάλ;
«Όπως τα δύο πρώτα. Με πολλούς προσκεκλημένους στην Πάτρα για 5 έως 7 μέρες. Σφυρηλατήσαμε ισχυρούς δεσμούς και προσφέραμε τη δυνατότητα για μία εβδομάδα να συνομιλούμε με εξαιρετικούς ποιητές και ποιήτριες».