ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Γιάννης Μπέζος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Το Ηρώδειο δεν είναι καταξίωση για έναν ηθοποιό
«Είναι απλώς ένας χώρος μεγάλος και καλός για να παρουσιάζουμε παραστάσεις. Αρκετοί ανόητοι έχουν εμφανιστεί εκεί, ξέρετε. Δεν τους έκανε καλύτερους», δηλώνει στο «S» ο Γιάννης Μπέζος - Η περιοδεία με τις «Θεσμοφοριάζουσες»
Στον Γιάννη Μπέζο
δεν του αρέσει καθόλου να μιλάει για το παρελθόν, ακόμα κι αν αφορά δουλειές που έχουν περάσει. Και αυτό γιατί προτιμά να κοιτάζει μπροστά, στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, για τον χειμώνα που πέρασε λέει πως ήταν αρκετά καλός.
«Και τηλεοπτικά μάς βγήκε και μπορώ να πω ότι, παρά την όλη κούραση, τελικά ήταν καλός», λέει μιλώντας στον Γιάννη Ξυνόπουλο, στο «Sectret», το ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26 Ιουνίου.
Το νέο εγχείρημα είναι μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. «Θα ανοίξουμε στις 30 Ιουνίου στο Θέατρο Παπάγου και από εκεί θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη μας περιοδεία, η οποία θα καταλήξει στην Αθήνα. Από τις τελευταίες μας μεγάλες παραστάσεις θα είναι στο Ηρώδειο και θα τελειώσει μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι ένα εγχείρημα, θα έλεγα, αρκετά φιλόδοξο, το οποίο ήταν μια επιθυμία μου πριν από αρκετά χρόνια να γίνει και δεν έγινε για άλλους λόγους. Τώρα ήρθε η στιγμή να πραγματοποιηθεί», αναφέρει.
«Τηλεοπτικά υπάρχει μια τάση επιστροφής της μυθοπλασίας θα έλεγα αρκετά έντονη, η οποία θα ακολουθήσει και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επιστρέψει μαζί με την ανοησία. Το λέω αυτό γιατί αυτά τα δύο πολλές φορές συμβαδίζουν. Το έχουμε ζήσει στο παρελθόν και μετά θα ξανατραβάμε τα μαλλιά μας. Δηλαδή, το ότι θα γίνουν πολλές τηλεοπτικές σειρές δεν σημαίνει ότι θα είναι και καλές».
Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές έχει ειπωθεί από τον ηθοποιό πως η ελληνική τηλεόραση δεν τολμάει. «Αλήθεια είναι. Η ελληνική τηλεόραση δεν τολμάει, φοβάται το εμπορικό της κομμάτι, εννοώ, και δεν έχει την υπομονή. Αυτά, ξέρετε, θέλουν υπομονή, θέλουν χρόνο. Για να γίνουν τα καλά πράγματα, θέλουν και τον χρόνο τους. Τα κανάλια λοιπόν ίσως δεν έχουν την υπομονή, ίσως δεν έχουν και την οικονομική άνεση, γιατί η αγορά η δική μας είναι σχετικά μικρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί και δεν έχουν την υπομονή. Βέβαια, υπάρχει ένα κλίμα συντηρητισμού και στη θεματολογία και στον λόγο και δεν τολμάμε εύκολα».
«Δεν σχολιάζω τίποτα γι’ αυτά τα θέματα ποτέ. Αυτά τα ζητήματα τα κρίνει ο χρόνος, η διάρκεια. Όμως εγώ δεν κρίνω ποτέ τι κάνουν οι άλλοι. Εμένα με ενδιαφέρει τι κάνω εγώ. Σας είπα και πριν ότι είναι συντηρητική η ελληνική τηλεόραση. Αυτό δεν δικαιώνει ανθρώπους που κάνουν πράγματα εύκολα - δεν το λέω με αυτή την έννοια. Απλώς, είναι συντηρητική».
Όπως υπογραμμίζει, «ο πόλεμος είναι μια τρομερά ζοφερή υπόθεση και αυτό το ξέρουμε όλοι, δεν χρειάζεται να το επισημάνω εγώ. Είναι παιχνίδια των μεγάλων και θα την πληρώσουν πάλι κάποιοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την εστία τους, με νεκρούς, αιχμαλώτους και ανθρώπους που ξεσπιτώνονται. Θα πρέπει κάποτε να βλέπουμε σοβαρά, να μην έχουμε την κριτική έτοιμη και να κοιτάξουμε να δούμε πώς θα αποφύγουμε αυτή την κατάρα του πολέµου».
Ο Γιάννης Μπέζος αναφέρεται και στην καλοκαιρινή σεζόν των εµφανίσεων, που έπειτα από αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα πραγµατοποιούνται χωρίς υγειονοµικά πρωτόκολλα.
«Θα επισηµάνω, όσον αφορά τον χώρο µας, διότι ας πούµε ότι είναι ένα ξεκίνηµα καινούργιο -καταλαβαίνετε τι εννοώ, µε την έννοια ότι είναι µετά τις περιπέτειες αυτές µε τους κορονοϊούς και τα λοιπά- ότι φέτος, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει υγειονοµικό πρωτόκολλο στα θέατρα. Εποµένως προβλέπεται µεγαλύτερη ροή των θεατών, που βασίζεται στη βαθιά επιθυµία των ανθρώπων να παρακολουθήσουν παραστάσεις, συναυλίες και τα λοιπά. Αυτό πολλαπλασιάζει τις δικές µας ευθύνες, γιατί έρχονται οι άνθρωποι να µας δουν, να πληρώσουν το εισιτήριό τους. Έρχονται, θα έλεγα, µε διάθεση να επικοινωνήσουν και θα έπρεπε όλοι εµείς να είµαστε ακόµα καλύτεροι από ό,τι ήµασταν τις προηγούµενες φορές».
«Όχι, βέβαια, τι καταξίωση να είναι; Είναι απλώς ένας χώρος µεγάλος και καλός για να παρουσιάζουµε παραστάσεις.
Είναι ένας εµβληµατικός χώρος κάτω από την Ακρόπολη, όπου έχουν εµφανιστεί µεγάλες προσωπικότητες. Και αρκετοί ανόητοι έχουν εµφανιστεί εκεί, ξέρετε. ∆εν τους έκανε καλύτερους, αυτή είναι η απάντησή µου».
«Και τηλεοπτικά μάς βγήκε και μπορώ να πω ότι, παρά την όλη κούραση, τελικά ήταν καλός», λέει μιλώντας στον Γιάννη Ξυνόπουλο, στο «Sectret», το ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 26 Ιουνίου.
Η περιοδεία με τις «Θεσμοφοριάζουσες
Το νέο εγχείρημα είναι μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. «Θα ανοίξουμε στις 30 Ιουνίου στο Θέατρο Παπάγου και από εκεί θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη μας περιοδεία, η οποία θα καταλήξει στην Αθήνα. Από τις τελευταίες μας μεγάλες παραστάσεις θα είναι στο Ηρώδειο και θα τελειώσει μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι ένα εγχείρημα, θα έλεγα, αρκετά φιλόδοξο, το οποίο ήταν μια επιθυμία μου πριν από αρκετά χρόνια να γίνει και δεν έγινε για άλλους λόγους. Τώρα ήρθε η στιγμή να πραγματοποιηθεί», αναφέρει. Το χειμώνα στο θέατρο «Άνεσις»
Σε ό,τι αφορά τη χειμωνιάτικη θεατρική σεζόν, θα είναι στο θέατρο «Άνεσις» με το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Οικόπεδα με θέα», με έναν πολύ σημαντικό θίασο και σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη.Η επιστροφή της μυθοπλασίας
Σχολιάζοντας την επιστροφή της μυθοπλασίας στην τηλεόραση, ο Γιάννης Μπέζος ήταν πολύ συγκεκριμένος:«Τηλεοπτικά υπάρχει μια τάση επιστροφής της μυθοπλασίας θα έλεγα αρκετά έντονη, η οποία θα ακολουθήσει και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επιστρέψει μαζί με την ανοησία. Το λέω αυτό γιατί αυτά τα δύο πολλές φορές συμβαδίζουν. Το έχουμε ζήσει στο παρελθόν και μετά θα ξανατραβάμε τα μαλλιά μας. Δηλαδή, το ότι θα γίνουν πολλές τηλεοπτικές σειρές δεν σημαίνει ότι θα είναι και καλές».
Η τηλεόραση δεν τολμάει
Κάπου εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές έχει ειπωθεί από τον ηθοποιό πως η ελληνική τηλεόραση δεν τολμάει. «Αλήθεια είναι. Η ελληνική τηλεόραση δεν τολμάει, φοβάται το εμπορικό της κομμάτι, εννοώ, και δεν έχει την υπομονή. Αυτά, ξέρετε, θέλουν υπομονή, θέλουν χρόνο. Για να γίνουν τα καλά πράγματα, θέλουν και τον χρόνο τους. Τα κανάλια λοιπόν ίσως δεν έχουν την υπομονή, ίσως δεν έχουν και την οικονομική άνεση, γιατί η αγορά η δική μας είναι σχετικά μικρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πολλοί και δεν έχουν την υπομονή. Βέβαια, υπάρχει ένα κλίμα συντηρητισμού και στη θεματολογία και στον λόγο και δεν τολμάμε εύκολα».Ο χρόνος θα κρίνει
Ο Γιάννης Μπέζος ρωτήθηκε και για τον Μάρκο Σεφερλή και τα σχόλια που κατά καιρούς έχουν γραφτεί γι’ αυτόν για τη νέα του τηλεοπτική σειρά στον ΑΝΤ1.«Δεν σχολιάζω τίποτα γι’ αυτά τα θέματα ποτέ. Αυτά τα ζητήματα τα κρίνει ο χρόνος, η διάρκεια. Όμως εγώ δεν κρίνω ποτέ τι κάνουν οι άλλοι. Εμένα με ενδιαφέρει τι κάνω εγώ. Σας είπα και πριν ότι είναι συντηρητική η ελληνική τηλεόραση. Αυτό δεν δικαιώνει ανθρώπους που κάνουν πράγματα εύκολα - δεν το λέω με αυτή την έννοια. Απλώς, είναι συντηρητική».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τον μεταφέρω στα του πολέμου στην Ουκρανία... «Τέτοιον πόλεμο, τέτοιας έκτασης και τέτοιας έντασης, είχε να ζήσει πολλά χρόνια η Ευρώπη. Τώρα, επειδή είναι πολύ πιο εύκολη η επικοινωνία, η εικόνα πολλές φορές μάς μαγνητίζει και μας παγιδεύει. Μας δημιουργεί εντυπώσεις και έτσι μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ή μας τρομάζει, αλλά πίσω από αυτά υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος, να το συνηθίσουμε κιόλας, και αυτό είναι το χειρότερο».Όπως υπογραμμίζει, «ο πόλεμος είναι μια τρομερά ζοφερή υπόθεση και αυτό το ξέρουμε όλοι, δεν χρειάζεται να το επισημάνω εγώ. Είναι παιχνίδια των μεγάλων και θα την πληρώσουν πάλι κάποιοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την εστία τους, με νεκρούς, αιχμαλώτους και ανθρώπους που ξεσπιτώνονται. Θα πρέπει κάποτε να βλέπουμε σοβαρά, να μην έχουμε την κριτική έτοιμη και να κοιτάξουμε να δούμε πώς θα αποφύγουμε αυτή την κατάρα του πολέµου».
Καλοκαιρινή σεζόν χωρίς υγειονομικά πρωτοκολλά
Ο Γιάννης Μπέζος αναφέρεται και στην καλοκαιρινή σεζόν των εµφανίσεων, που έπειτα από αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα πραγµατοποιούνται χωρίς υγειονοµικά πρωτόκολλα.«Θα επισηµάνω, όσον αφορά τον χώρο µας, διότι ας πούµε ότι είναι ένα ξεκίνηµα καινούργιο -καταλαβαίνετε τι εννοώ, µε την έννοια ότι είναι µετά τις περιπέτειες αυτές µε τους κορονοϊούς και τα λοιπά- ότι φέτος, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει υγειονοµικό πρωτόκολλο στα θέατρα. Εποµένως προβλέπεται µεγαλύτερη ροή των θεατών, που βασίζεται στη βαθιά επιθυµία των ανθρώπων να παρακολουθήσουν παραστάσεις, συναυλίες και τα λοιπά. Αυτό πολλαπλασιάζει τις δικές µας ευθύνες, γιατί έρχονται οι άνθρωποι να µας δουν, να πληρώσουν το εισιτήριό τους. Έρχονται, θα έλεγα, µε διάθεση να επικοινωνήσουν και θα έπρεπε όλοι εµείς να είµαστε ακόµα καλύτεροι από ό,τι ήµασταν τις προηγούµενες φορές».
Tο Ηρώδειο
Τέλος, ο Γιάννης Μπέζος καλείται να απαντήσει στο ερώτηµα αν το Ηρώδειο αποτελεί καταξίωση για έναν ηθοποιό.«Όχι, βέβαια, τι καταξίωση να είναι; Είναι απλώς ένας χώρος µεγάλος και καλός για να παρουσιάζουµε παραστάσεις.
Είναι ένας εµβληµατικός χώρος κάτω από την Ακρόπολη, όπου έχουν εµφανιστεί µεγάλες προσωπικότητες. Και αρκετοί ανόητοι έχουν εµφανιστεί εκεί, ξέρετε. ∆εν τους έκανε καλύτερους, αυτή είναι η απάντησή µου».