ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σινεμά: H Ελλάδα μετατρέπεται σε κυρίαρχο brand - Η εκρηκτική αύξηση των γυρισμάτων στη χώρα φέρνει δυνατά έσοδα (Infographic)
Σημαντικά τα οφέλη για τον πολιτιστικό τουρισμό
Από τα πλάνα του «Rise» στα Σεπόλια µέχρι τα γυρίσµατα του «Glass Onion»
στο Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες, αλλά και την είσοδο του «Maestro» στο Netflix, τα ποσά που έχουν επενδυθεί το τελευταίο διάστηµα στην Ελλάδα για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων αγγίζουν τα 340 εκατ. ευρώ.
Ήδη από το 2021 το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) υποδέχθηκε 79 αιτήσεις για υπαγωγή στο cash rebate. Ο αριθµός αυτός εκτοξεύθηκε το 2022 µε 137 αιτήσεις για εγχώριες και ξένες παραγωγές, µεταξύ αυτών έργα µεγάλου προϋπολογισµού, µε διεθνή αντίκτυπο. Τα στατιστικά στοιχεία κάνουν τους ειδικούς του κλάδου να µιλούν για «έκρηξη» κινηµατογραφικής παραγωγής στη χώρα µας και για µια µοναδική ευκαιρία να αποκτήσει φήµη ο πολιτιστικός τουρισµός.
Ως εποπτευόµενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, το ΕΚΟΜΕ στοχεύει µαζί µε τον ΕΟΤ στην ανάδειξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος µέσω στοχευµένων δράσεων σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές. Παράλληλα, προωθεί την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισµό για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στον οπτικοακουστικό κλάδο.
Η συνεργασία και η συνεννόηση είναι το κλειδί της επιτυχίας σε έναν τοµέα ο οποίος µόνο θετικό αντίκτυπο µπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας µας στο εξωτερικό». Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ΕΚΟΜΕ, πιστεύει ότι ο πολιτισµός -και δη ο σύγχρονος ελληνικός- αποτελεί σηµαντικό κεφάλαιο στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επαναπροσδιορισµό του brand name «Ελλάδα» στη σύγχρονη εποχή.
«Εκτιµούµε ότι η συνεργασία του ΕΚΟΜΕ µε τους κορυφαίους αυτούς φορείς της χώρας θα συµβάλει σηµαντικά στην ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιµότητας του εθνικού µας brand, δηµιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισµό και σε άλλους συγγενείς κλάδους», υπογραµµίζει αναφερόµενος στα ανοδικά στοιχεία του προηγούµενου έτους. «Το 2022 καταβλήθηκαν 33.885.500 ευρώ σε 61 οπτικοακουστικά έργα. Από τον Απρίλιο του 2018 (σ.σ.: έναρξη λειτουργίας του κινήτρου προσέλκυσης επενδύσεων) µέχρι σήµερα έχουν υπαχθεί ή προβλέπεται η υπαγωγή στο cash rebate για συνολικά 309 έργα, εκ των οποίων 176 εγχώριες παραγωγές και 133 διεθνείς, µε τη συνολική επένδυση στην Ελλάδα να ανέρχεται περίπου στα 613 εκατ. ευρώ». Ακόµα, υπολογίζει ότι η συνεισφορά τους στην απασχόληση ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην επικράτεια, καθώς γυρίσµατα πραγµατοποιούνται σε περισσότερες από διακόσιες ελληνικές τοποθεσίες.
Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στις νέες παραγωγές, που ετοιµάζονται να ξεκινήσουν γυρίσµατα µέσα στο 2023, και στις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί. «Αν και βρισκόµαστε µόλις στην αρχή της χρονιάς, οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Ηδη είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσµατα της χολιγουντιανής ταινίας “Dirty Angels”, σε σκηνοθεσία Martin Campbell, µε πρωταγωνίστριες την Eva Green και τη Maria Bakalova», αποκαλύπτει ο κ. Κουάνης.
Παράλληλα, µιλά για την εµπειρία που µεταφέρουν στο εξωτερικό όσοι έκαναν γυρίσµατα τις προηγούµενες χρονιές στην Ελλάδα και η οποία λειτουργεί ως η καλύτερη διαφήµιση για τη χώρα και τον τοµέα της οπτικοακουστικής παραγωγής. «Σύµφωνα µε τα στοιχεία από τις εταιρείες παραγωγής, έχουν ήδη ξεκινήσει ή αναµένεται να ξεκινήσουν γυρίσµατα εντός των πρώτων µηνών του 2023 σε Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Κρήτη και Κυκλάδες. Πρόκειται για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ, ταινίες µικρού µήκους, καθώς και ταινίες στο στάδιο της µεταπαραγωγής για εγχώριες και ξένες παραγωγές-συµπαραγωγές».
*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 21 Ιανουαρίου 2023.
Ήδη από το 2021 το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) υποδέχθηκε 79 αιτήσεις για υπαγωγή στο cash rebate. Ο αριθµός αυτός εκτοξεύθηκε το 2022 µε 137 αιτήσεις για εγχώριες και ξένες παραγωγές, µεταξύ αυτών έργα µεγάλου προϋπολογισµού, µε διεθνή αντίκτυπο. Τα στατιστικά στοιχεία κάνουν τους ειδικούς του κλάδου να µιλούν για «έκρηξη» κινηµατογραφικής παραγωγής στη χώρα µας και για µια µοναδική ευκαιρία να αποκτήσει φήµη ο πολιτιστικός τουρισµός.
Χρονιά-ρεκόρ
Μάλιστα, βάσει των συµφωνιών που έχουν κλείσει έως σήµερα, εκτιµούν πως το 2022 θα µπορούσε να χαρακτηριστεί χρονιά-ρεκόρ για την οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα, προµηνύοντας πως το 2023 η δύναµη της εικόνας ως εργαλείου προβολής τουρισµού και πολιτισµού στην Ελλάδα θα αξιοποιηθεί περισσότερο από ποτέ. Αυτό επιβεβαιώνει και το ΕΚΟΜΕ, που πρόσφατα υπέγραψε τρία µνηµόνια συνεργασίας, µε τον ΕΟΤ, την Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. και την Enterprise Greece, και αναµένει ακόµα περισσότερα γυρίσµατα µεγάλων ξένων παραγωγών ταινιών και σειρών στο ελληνικό έδαφος.Ως εποπτευόµενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, το ΕΚΟΜΕ στοχεύει µαζί µε τον ΕΟΤ στην ανάδειξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος µέσω στοχευµένων δράσεων σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές. Παράλληλα, προωθεί την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισµό για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στον οπτικοακουστικό κλάδο.
Εξωστρέφεια
«Οι κινηµατογραφικές παραγωγές είναι µια µεγάλη ευκαιρία προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό», λέει σε επικοινωνία µε το «S» ο ∆ηµήτρης Φραγκάκης, γενικός γραµµατέας του ΕΟΤ, και τονίζει τη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην επιλογή των ελληνικών τοποθεσιών για τα γυρίσµατα µεγάλων εταιρειών κινηµατογραφικών παραγωγών. «Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει προσελκύσει σηµαντικές παραγωγές από το εξωτερικό, γεγονός που συµβάλλει στην εξωστρέφεια και την ενίσχυση του brand µας», συµπληρώνει. Ακόµα, λέει πως ο ΕΟΤ αναπτύσσει συνεργασίες µε fi lm offi ces των περιφερειών και άλλους σχετικούς φορείς. Και συνεχίζει: «Επειδή τίποτα δεν γίνεται στην τύχη, προχωρήσαµε ένα βήµα παραπέρα, µε την υπογραφή µνηµονίου συνεργασίας µεταξύ ΕΟΤ και ΕΚΟΜΕ για την προώθηση κινηµατογραφικών παραγωγών.Η συνεργασία και η συνεννόηση είναι το κλειδί της επιτυχίας σε έναν τοµέα ο οποίος µόνο θετικό αντίκτυπο µπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας µας στο εξωτερικό». Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ΕΚΟΜΕ, πιστεύει ότι ο πολιτισµός -και δη ο σύγχρονος ελληνικός- αποτελεί σηµαντικό κεφάλαιο στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επαναπροσδιορισµό του brand name «Ελλάδα» στη σύγχρονη εποχή.
Πολλαπλά οφέλη
«Το ΕΚΟΜΕ είναι ένας κατεξοχήν εξωστρεφής οργανισµός, που από την έναρξη λειτουργίας του επιδιώκει τις συνέργειες µε τους πολιτιστικούς και οικονοµικούς φορείς της χώρας, εξ ου και η υπογραφή του πρώτου µας µνηµονίου συνεργασίας (σ.σ.: µε το ΕΚΚ), έχοντας ως επίκεντρο το “η ισχύς εν τη ενώσει”», λέει στο «S». «Όπως έχει αποδειχθεί διεθνώς, ο οπτικοακουστικός κλάδος όχι µόνο συµβάλλει στην προσέλκυση άµεσων επενδύσεων σε µια χώρα, αλλά προσφέρει και µακροπρόθεσµα πολλαπλά οφέλη µετά την προβολή ενός έργου», συµπληρώνει. Αλλωστε, όπως λέει, είναι πολλά τα παραδείγµατα περιοχών που αύξησαν κατακόρυφα τη δηµοφιλία τους χάρη στην προβολή ταινιών ή σειρών που φιλοξένησαν.«Εκτιµούµε ότι η συνεργασία του ΕΚΟΜΕ µε τους κορυφαίους αυτούς φορείς της χώρας θα συµβάλει σηµαντικά στην ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιµότητας του εθνικού µας brand, δηµιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισµό και σε άλλους συγγενείς κλάδους», υπογραµµίζει αναφερόµενος στα ανοδικά στοιχεία του προηγούµενου έτους. «Το 2022 καταβλήθηκαν 33.885.500 ευρώ σε 61 οπτικοακουστικά έργα. Από τον Απρίλιο του 2018 (σ.σ.: έναρξη λειτουργίας του κινήτρου προσέλκυσης επενδύσεων) µέχρι σήµερα έχουν υπαχθεί ή προβλέπεται η υπαγωγή στο cash rebate για συνολικά 309 έργα, εκ των οποίων 176 εγχώριες παραγωγές και 133 διεθνείς, µε τη συνολική επένδυση στην Ελλάδα να ανέρχεται περίπου στα 613 εκατ. ευρώ». Ακόµα, υπολογίζει ότι η συνεισφορά τους στην απασχόληση ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην επικράτεια, καθώς γυρίσµατα πραγµατοποιούνται σε περισσότερες από διακόσιες ελληνικές τοποθεσίες.
Νέες παραγωγές
Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στις νέες παραγωγές, που ετοιµάζονται να ξεκινήσουν γυρίσµατα µέσα στο 2023, και στις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί. «Αν και βρισκόµαστε µόλις στην αρχή της χρονιάς, οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Ηδη είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσµατα της χολιγουντιανής ταινίας “Dirty Angels”, σε σκηνοθεσία Martin Campbell, µε πρωταγωνίστριες την Eva Green και τη Maria Bakalova», αποκαλύπτει ο κ. Κουάνης.Παράλληλα, µιλά για την εµπειρία που µεταφέρουν στο εξωτερικό όσοι έκαναν γυρίσµατα τις προηγούµενες χρονιές στην Ελλάδα και η οποία λειτουργεί ως η καλύτερη διαφήµιση για τη χώρα και τον τοµέα της οπτικοακουστικής παραγωγής. «Σύµφωνα µε τα στοιχεία από τις εταιρείες παραγωγής, έχουν ήδη ξεκινήσει ή αναµένεται να ξεκινήσουν γυρίσµατα εντός των πρώτων µηνών του 2023 σε Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Κρήτη και Κυκλάδες. Πρόκειται για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ, ταινίες µικρού µήκους, καθώς και ταινίες στο στάδιο της µεταπαραγωγής για εγχώριες και ξένες παραγωγές-συµπαραγωγές».
Συνέργεια
Όσον αφορά την υπογραφή µνηµονίου συνεργασίας του ΕΚΟΜΕ µε την Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., στόχος είναι η ανάδειξη της σύγχρονης παραγωγής, καθώς το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τα µεγαλύτερα ονόµατα της µουσικής, του χορού και του θεάτρου από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή. Η συνέργεια των δύο φορέων, πέρα από την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονοµιάς και της ιστορικής έρευνας, θα τονώσει την εξωστρέφεια της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής.Επενδύσεις
Σχετικά µε το τρίτο µνηµόνιο συνεργασίας, µε την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εµπορίου - Enterprise Greece, αναµένεται να αυξηθούν οι επενδύσεις στον κλάδο των οπτικοακουστικών παραγωγών, αλλά και να ενισχυθεί η εγχώρια επιχειρηµατικότητα στις διεθνείς αγορές, εφόσον έχουν σηµαντική θετική επίδραση στην ελληνική οικονοµία µε την αύξηση των φορολογικών εσόδων της χώρας. Μάλιστα, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η αλληλεπίδραση του κλάδου µε το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας και η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτηµάτων ως προορισµού άκρως φιλικού για κινηµατογραφικές παραγωγές.*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 21 Ιανουαρίου 2023.