Σε ειδική εκδήλωση παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη , του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, και του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου, έγινε η παρουσίαση της αναβαθμισμένης ταυτότητας της Τήνου ως τόπου άμεσα συνυφασμένου με τη μαρμαροτεχνία.

Οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν, αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση - εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

__________________________________________________

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, η Κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά. Έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες, δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε ήδη και ο Διευθυντής της Σχολής, γνωρίζοντας τη συγκεκριμένη τέχνη. Βεβαίως, τις ξέραμε. Τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, παρακολουθούσα από πολύ κοντά τη Σχολή, αφενός γιατί υφίσταται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, έναν τόπο που έχει κρατήσει την πολιτιστική του φυσιογνωμία και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αφετέρου λόγω των μαρμαρογλυπτών, απόφοιτοι της Σχολής, που σμιλεύουν με έναν ξεχωριστό τρόπο το μάρμαρο σε όλα τα αναστηλωτικά έργα στην πατρίδα μας, ξεκινώντας από τα μείζονα έργα της Ακρόπολης μέχρι τα μικρότερα, στην πολιτιστική κληρονομιά. Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή της η Σχολή της Μαρμαροτεχνίας, συνολικά, αναβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, συνδυάζοντας την Τέχνη και την ιστορικότητα, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση.

Σήμερα, η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 345 τ.μ. Προστίθενται δύο νέα κτήρια, περίπου 2.500 τ.μ., που θα στεγάσουν νέα σύγχρονα εργαστήρια σμίλευσης και επεξεργασίας του μαρμάρου, εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου και βιβλιοθήκη. Οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν νέα, σύγχρονη, δυναμική στη Σχολή, με διεθνή απήχηση, προσφέροντας καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους. Παράλληλα, με την αποκατάσταση της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά σε πρότυπο μουσειακό χώρο, τιμούμε έναν Έλληνα, στον οποίον οφείλουμε πολλά για την ποιότητα της γλυπτικής του. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, υπό άλλες συνθήκες, θα έχαιρε διεθνώς της αναγνώρισης του Ροντέν. Η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, σε μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων του, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδρασή του, στην τέχνη του μαρμάρου».

sxoli_kallon_texnon

Σχολή Μαρμαροτεχνίας

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου λειτουργεί και εδρεύει στον ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου από το 1955. Στεγάζεται στους χώρους του παλαιού διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων, ανεγερθέν το 1832, και αφού ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια. Καταρτίζει μαρμαροτεχνίτες που απασχολούνται σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης.

Σήμερα η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια. Με την αναβάθμισή της, η Σχολή θα διαθέτει δύο νέα κτήρια συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. που θα στεγάζουν εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής, ζωγραφικής, αρχιτεκτονικού σχεδίου, βιβλιοθήκη, γραφεία διοίκησης. Βάσει της μελέτης, το νέο κτηριακό συγκρότημα της Σχολής προορίζεται να συνδυάζει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τέχνης και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, να αξιοποιεί την αναγνωρισμένη άυλη κληρονομιά και δυναμική της Σχολής, να προωθεί την εξωστρέφεια. Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της διατήρησης της μνήμης και της εξέλιξης της Σχολής, της διάκρισης του εντός και του εκτός ορίου οικισμού τμήματος του ακινήτου, του περιορισμού του αποτυπώματος των νέων μεγάλων κτηριακών όγκων, της ένταξης στο υπάρχον αγροτικό τοπίο που χαρακτηρίζει την Τήνο. Στο έργο εντάσσεται, επίσης, η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτήρια και εργαστήρια του ΠΕΣΚΤΠΤ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

oikia_xalepa

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά


Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση της οικίας στην οποία έζησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και στη διαμόρφωσή του σε μουσειακό χώρο, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Η οικία, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου, έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου και στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιστορικότητας της μέσα από την σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, ενώ προβλέπεται να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, η Έπαρχος Τήνου Νατάσα Άσπρου Δεληγιάννη, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Νικόλαος Χατζής, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Μήλου πατέρας Ιάκωβος.