ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΥΠΠΟΑ: Πως η Λίνα Μενδώνη ίδρυσε σε δύο χρόνια δεκάδες νέα μουσεία σε όλη την Ελλάδα
Η Ελλάδα αποκτάει νέες κοιτίδες πολιτισμού σε κάθε γωνιά της χώρας
Η Λίνα Μενδώνη
έχει πάθος με την αρχαιολογία από τότε που ήταν φοιτήτρια στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών συμμετέχοντας σε δεκάδες ανασκαφές ανα την Ελλάδα μέχρι και σήμερα που στα 63 της χρόνια προϊσταται του Υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τον αρχαιολογικό χάρτης της Ελλάδας.
Όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί και μάλιστα σε κρίσιμα θέματα, ξέρει απέξω και ανακατωτά τον αρχαιολογικό νόμο, ενώ παίζει στα δάκτυλα όλα τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι βαθιές γνώσεις της αναφορικά με την πολιτιστική ανάπτυξη, η ικανότητά της να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πλάνα και η επιμονή της να κάνει συνεχώς αρχαιολογικές αυτοψίες σε όλη την Ελλάδα, δείχνει μια γυναίκα αυστηρά στοχοπροσηλωμένη.
Ωστόσο το μεγάλο της όραμα ως Υπουργού Πολιτισμού όπως όλα δείχνουν είναι η δημιουργία νέων μουσείων σε κάθε γωνιά της χώρας. Από τον Δεκέμβριο του 2021 που μιλούσε στο 11ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum για νέες στρατηγικές που οφείλουν να ενσωματώσουν τα μουσεία, μέχρι σήμερα που ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία της ως Υπουργός Πολιτισμού έχει να επιδείξει έργο δεκάδων νέων μουσείων που είτε έχουν εγκαινιαστεί, είτε πρόκειται να εγκαινιαστούν σύντομα.
«Τα μουσεία υπηρετούν την κοινωνία και την ανάπτυξή της. Πέρα από χώροι καταγραφής και διαφύλαξης πολιτιστικών αγαθών και γνώσης μετατρέπονται σε χώρους παραγωγής γνώσης, κριτικής σκέψης, εφαρμογής καινοτόμων ιδεών, διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικής έρευνας. Θέτουν την ολική προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ως κύριο στόχο ενισχύοντας τον κοινωνικό τους ρόλο και ακολουθούν ηθικές και βιώσιμες πρακτικές σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Μέσα από αυτόν τον μετασχηματισμό αρχίζει και διαφαίνεται και η αληθινή τους δύναμη. Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μετασχηματίσουν τον κόσμο γύρω τους, να αποτελέσουν πηγή ενημέρωσης, ενσυναίσθησης, έμπνευσης και καινοτομίας, να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή» είναι η απάντηση της Λίνας Μενδώνη στο ερώτημα γιατί τόσα μουσεία.
Όσο για το νέο νόμο που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, σκοπός είναι αυτοί οι οργανισμοί να ανεξαρτητοποιηθούν από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημοσίου ξεφεύγοντας από τη γραφειοκρατία με πρότυπο το Μουσείο της Ακρόπολης, που λειτουργεί έτσι από την ίδρυσή του.
Το πιο εμβληματικό έργο πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί και προσωπικό όραμα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που περιλαμβάνει υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το Ακροπόλ της απέναντι πλευράς του δρόμου. Η επέκταση του ΕΑΜ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο σε λίγα χρόνια στο χώρο του σημερινού προκηπίου θα υπάρχει κήπος, μία πράσινη πλατεία, αλλά και ένα δεύτερο κτήριο, οργανικά συνδεδεμένο με το υφιστάμενο μνημείο. Παράλληλα θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για να εκτεθούν τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, της οποίας σήμερα εκτίθεται λιγότερο του 10% αυτών που υπάρχουν στις αποθήκες.
Σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο έκθεσης και αποθήκευσης, μετατρέπεται το κτήριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (crossover) στον Σταθμό «Σιντριβάνι» για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει μέρος των κινητών ευρημάτων (από τα περίπου περίπου 300.000) και τις αποσπασμένες αρχαιότητες, που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό. Το Μουσείο, στο Σταθμό «Συντριβάνι», θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 6.370 τ.μ, ενώ για την εξυπηρέτηση της μουσειακής χρήσης, αλλά και για την σύνδεση του κτηρίου με την πόλη δημιουργούνται υπέργειοι χώροι. Τα επίπεδα -1 και -2 θα λειτουργήσουν, κυρίως, ως εκθεσιακοί χώροι για τις αρχαιότητες, που αποσπάστηκαν από τις ανασκαφές. Στο επίπεδο -3 θα εγκατασταθούν μουσειακές αποθήκες για τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, τμήμα των οποίων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.
Το 2025 θα είναι έτοιμο το εμβληματικό μουσειακό πάρκο στο τ. Βασιλικό Κτήμα, που θα προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που θα αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Το έργο που δρομολόγησε η Λίνα Μενδώνη σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πολιτισμού το 2019, περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτίριο Τηλεπικοινωνιών). Στα πέντε αυτά κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος.
Σε ένα μεγάλο μουσείο μετατρέπεται η Σπίναλόγκα, το νησί των λεπρών στην Ελούντα της Κρήτης, το οποίο θα «διηγείται» στον σύγχρονο επισκέπτη τις συγκλονιστικές ιστορίες όσων έζησαν στο πρώην Λεπροκομείο της Ελλάδας. Για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης αξιοποιούνται τα κτήρια των κοιτώνων του Λεπροκομείου και το κτήριο του Νοσοκομείου. Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες στις οποίες θα αναδεικνύονται οι αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, μέσα από εικόνες, αντικείμενα και αληθινές μαρτυρίες. Στους χώρους του Νοσοκομείου θα δημιουργηθεί, επίσης, αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και διαλέξεις.
Στο λιμάνι του Πειραιά στο κτήριο του ΣΙΛΟ, το ΥΠΠΟΑ από το Μάιου του 2022 προωθεί την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων με πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι το τέλος του 2025. Το κτήριο του ΣΙΛΟ, αναγεννημένο ως Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων -ένα από τα ελάχιστα διεθνώς μουσεία στο είδος του- θα αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος του Πειραιά.
Τον Μάρτιο του 2022 η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη στα Χανιά για να θαυμάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, εκτός από μείζων πολιτιστικός θησαυρός για τους Χανιώτες, έχει δώσει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι γύρω από μία σημαντική επένδυση Πολιτισμού, αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες δρουν καταλυτικά υπέρ της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας» είχε αναφέρει τότε η κ. Μενδώνη.
Δυο μήνες μετά, τον Μάιο 2022 εγκαινιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» των Σερρών. Μια υπερσύγχρονη και εναρμονισμένη με το περιβάλλον στέγη για το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ένα «πράσινο» μουσείο, με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, και απόλυτα προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες. Η «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», που βασίστηκε στη δωρεά 171 έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου και άλλους ιδιώτες, βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά.
Τον Ιούνιου 2022 η Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης τα εκθέματα του οποίου αποδεικνύουν την ιστορική διαχρονία της Θράκης. Στη μόνιμη έκθεση του εκτίθενται ερισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα, αγγεία πήλινα, γυάλινα, χάλκινα και αργυρά, νομίσματα, γλυπτά και ταφικές στήλες, όπλα, περίτεχνα κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ την παρουσίαση των εκθεμάτων συνοδεύουν βιντεοπροβολές και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές.
Τον Ιούλιο 2022 εγκαινιάζει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου. Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο. Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου εκθέτει ευρήματα από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του.
Λίγες μέρες αργότερα βρίσκεται στη Σέριφο όπου εγκαινιάζει το Μουσείο «Περσεύς» που φιλοξενεί την έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου στο κτήριο του π. Ξενία. «Κάθε φορά που το ΥΠΠΟΑ αποδίδει έναν χώρο πολιτισμού, αποτελεί μέρα γιορτής για όλους εμάς, αλλά και για την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το ιστορικό κτήριο “Περσεύς” εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην ιστορία και τη χρήση του» είχε δηλώσει τότε.
Τον ίδιο καιρό παραχωρείται στο ΥΠΠΟΑ από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το διατηρητέο Οθωμανικό Αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση του και την επανάχρησή του ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου. Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.
Στη συνέχεια μεταβαίνει στη Χαλκιδική, όπου εγκαινιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο παρουσιάζει ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη. Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.
Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η πόλη του Άργους στο κτήριο των Στρατώνων Καποδίστρια, με τις απαραίτητες μελέτες να βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας κτηρίου όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΠΟΑ από το περασμένο Καλοκαίρι. Το Επιγραφικό Μουσείο με το Βυζαντινό Μουσείο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, με επίκεντρο το κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων, ενισχύει περαιτέρω τις μουσειακές υποδομές του Άργους. Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας.
Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας άρχισε να ικανοποιείται τον Ιούλιο του 2022 με τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη προκειμένου να αναδειχθούν οι θησαυροί που έχουν έλθει στο φως στις ανασκαφές του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου.
Η Λίνα Μενδώνη τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού κτηριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων του Μουσείου, και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο.
Εδώ και ένα χρόνο έχουν ενταχθεί στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Μουσεία του ΥΠΠΟΑ το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης και η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.
Τον Οκτώβριο 2022 το ΥΠΠΟΑ ολοκλήρωσε την διαδικασία έγκρισης του συνόλου των μελετών προϋπολογισμού 2.750.000 ευρώ για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την ολική αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Μουσείου και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της «οικίας της Ευρώπης», αναβαθμίζει τις πολιτιστικές υποδομές της Σπάρτης και αναδεικνύει με τρόπο σύγχρονο το εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό της απόθεμα.
Ένα όραμα δεκαετιών, το νέο, πολυμορφικό, κεντρικό κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, εγκαινίασε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Λίνας Μενδώνη. Το μουσείο ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».
Τον περασμένο Φεβρουάριο αρχισαν να δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκάδα, σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΠΟΑ. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος.
Στην αναβάθμιση της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά προσχώρησε πρόσφατα το ΥΠΠΟΑ, εντάσσοντας το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. Η αποκατάσταση της Οικίας Χαλεπά και του επισκέψιμου μουσειακού χώρου, που στεγάζει προσωπικά αντικείμενα, γλυπτά και σχέδια του μεγάλου Τηνίου γλύπτη θα αναδείξει την αυθεντικότητα και την ιστορικότητα της οικίας μέσα από την σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, τιμώντας το έργο και τη σπουδαιότητα του μεγάλου γλύπτη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ- για την περιοχή της Γόρτυνας και για την Κρήτη, εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού τον περασμένο Απρίλιο. Το Μουσείο εμβαδού 2.900 τ.μ., παρέχει πλήρεις μουσειακές υποδομές, διαθέτοντας, πέραν των εκθεσιακών χώρων, αίθουσα προβολών και συνεδρίων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εσωτερικό αύλειο χώρο κατάλληλο για εκδηλώσεις και εκθεσιακές δράσεις, αναψυκτήριο και πωλητήριο καθώς και άνετους χώρους πρόσβασης των επισκεπτών.
Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι που συγκεντρώνει αρχαιότητες από την Ανατολική Κρήτη οι οποίες χρονολογούνται από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο άνοιξε τον Απρίλιο μετά από 12 χρόνια που παρέμενε κλειστό. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός και η εκπόνηση της μελέτης της μόνιμης έκθεσης του χρηματοδοτήθηκαν, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.
Το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, ποίηση και πεζά, τα εικαστικά του έργα, οι πολλές μελοποιήσεις, οι ακόμη περισσότερες μεταφράσεις, αλλά και οι οικουμενικής σημασίας αξίες που προβάλλονται μέσα από τα κείμενά του, θα παρουσιάζονται στο Μουσείου Οδυσσέα Ελύτη στην Πλάκα, που θα πάρει σάρκα και οστά το Καλοκαίρι σε κτίριο του ΥΠΠΟΑ στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου. Η συμφωνία επισφραγίστηκε με Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της Λίνας Μενδώνη και τη Πρόεδρο της «ΑΕΡΤΟΝ» Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Εγκαινιάστηκε προημερών το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, ένα όραμα για τους κατοίκους του νησιού που περίμεναν να πραγματοποιηθεί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Το Μουσείο στεγάζεται στο παλαιό, μονοτάξιο, Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, ενώ η δημιουργία του υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.
Όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί και μάλιστα σε κρίσιμα θέματα, ξέρει απέξω και ανακατωτά τον αρχαιολογικό νόμο, ενώ παίζει στα δάκτυλα όλα τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι βαθιές γνώσεις της αναφορικά με την πολιτιστική ανάπτυξη, η ικανότητά της να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πλάνα και η επιμονή της να κάνει συνεχώς αρχαιολογικές αυτοψίες σε όλη την Ελλάδα, δείχνει μια γυναίκα αυστηρά στοχοπροσηλωμένη.
Ωστόσο το μεγάλο της όραμα ως Υπουργού Πολιτισμού όπως όλα δείχνουν είναι η δημιουργία νέων μουσείων σε κάθε γωνιά της χώρας. Από τον Δεκέμβριο του 2021 που μιλούσε στο 11ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum για νέες στρατηγικές που οφείλουν να ενσωματώσουν τα μουσεία, μέχρι σήμερα που ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία της ως Υπουργός Πολιτισμού έχει να επιδείξει έργο δεκάδων νέων μουσείων που είτε έχουν εγκαινιαστεί, είτε πρόκειται να εγκαινιαστούν σύντομα.
«Τα μουσεία υπηρετούν την κοινωνία και την ανάπτυξή της. Πέρα από χώροι καταγραφής και διαφύλαξης πολιτιστικών αγαθών και γνώσης μετατρέπονται σε χώρους παραγωγής γνώσης, κριτικής σκέψης, εφαρμογής καινοτόμων ιδεών, διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικής έρευνας. Θέτουν την ολική προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ως κύριο στόχο ενισχύοντας τον κοινωνικό τους ρόλο και ακολουθούν ηθικές και βιώσιμες πρακτικές σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Μέσα από αυτόν τον μετασχηματισμό αρχίζει και διαφαίνεται και η αληθινή τους δύναμη. Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μετασχηματίσουν τον κόσμο γύρω τους, να αποτελέσουν πηγή ενημέρωσης, ενσυναίσθησης, έμπνευσης και καινοτομίας, να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή» είναι η απάντηση της Λίνας Μενδώνη στο ερώτημα γιατί τόσα μουσεία.
Όσο για το νέο νόμο που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, σκοπός είναι αυτοί οι οργανισμοί να ανεξαρτητοποιηθούν από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημοσίου ξεφεύγοντας από τη γραφειοκρατία με πρότυπο το Μουσείο της Ακρόπολης, που λειτουργεί έτσι από την ίδρυσή του.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πιο εμβληματικό έργο πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελεί και προσωπικό όραμα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που περιλαμβάνει υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το Ακροπόλ της απέναντι πλευράς του δρόμου. Η επέκταση του ΕΑΜ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο σε λίγα χρόνια στο χώρο του σημερινού προκηπίου θα υπάρχει κήπος, μία πράσινη πλατεία, αλλά και ένα δεύτερο κτήριο, οργανικά συνδεδεμένο με το υφιστάμενο μνημείο. Παράλληλα θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για να εκτεθούν τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, της οποίας σήμερα εκτίθεται λιγότερο του 10% αυτών που υπάρχουν στις αποθήκες.
Crossover- Μετρό Θεσσαλονίκης
Σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο έκθεσης και αποθήκευσης, μετατρέπεται το κτήριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (crossover) στον Σταθμό «Σιντριβάνι» για τις αποσπασμένες αρχαιότητες και τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει μέρος των κινητών ευρημάτων (από τα περίπου περίπου 300.000) και τις αποσπασμένες αρχαιότητες, που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό. Το Μουσείο, στο Σταθμό «Συντριβάνι», θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 6.370 τ.μ, ενώ για την εξυπηρέτηση της μουσειακής χρήσης, αλλά και για την σύνδεση του κτηρίου με την πόλη δημιουργούνται υπέργειοι χώροι. Τα επίπεδα -1 και -2 θα λειτουργήσουν, κυρίως, ως εκθεσιακοί χώροι για τις αρχαιότητες, που αποσπάστηκαν από τις ανασκαφές. Στο επίπεδο -3 θα εγκατασταθούν μουσειακές αποθήκες για τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, τμήμα των οποίων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.
Τατόι
Το 2025 θα είναι έτοιμο το εμβληματικό μουσειακό πάρκο στο τ. Βασιλικό Κτήμα, που θα προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που θα αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Το έργο που δρομολόγησε η Λίνα Μενδώνη σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πολιτισμού το 2019, περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτίριο Τηλεπικοινωνιών). Στα πέντε αυτά κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος.
Σπιναλόγκα
Σε ένα μεγάλο μουσείο μετατρέπεται η Σπίναλόγκα, το νησί των λεπρών στην Ελούντα της Κρήτης, το οποίο θα «διηγείται» στον σύγχρονο επισκέπτη τις συγκλονιστικές ιστορίες όσων έζησαν στο πρώην Λεπροκομείο της Ελλάδας. Για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης αξιοποιούνται τα κτήρια των κοιτώνων του Λεπροκομείου και το κτήριο του Νοσοκομείου. Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες στις οποίες θα αναδεικνύονται οι αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν εκεί, μέσα από εικόνες, αντικείμενα και αληθινές μαρτυρίες. Στους χώρους του Νοσοκομείου θα δημιουργηθεί, επίσης, αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και διαλέξεις.
Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά στο κτήριο του ΣΙΛΟ, το ΥΠΠΟΑ από το Μάιου του 2022 προωθεί την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων με πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι το τέλος του 2025. Το κτήριο του ΣΙΛΟ, αναγεννημένο ως Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων -ένα από τα ελάχιστα διεθνώς μουσεία στο είδος του- θα αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος του Πειραιά.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Τον Μάρτιο του 2022 η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη στα Χανιά για να θαυμάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, εκτός από μείζων πολιτιστικός θησαυρός για τους Χανιώτες, έχει δώσει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι γύρω από μία σημαντική επένδυση Πολιτισμού, αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες δρουν καταλυτικά υπέρ της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας» είχε αναφέρει τότε η κ. Μενδώνη.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις Σέρρες
Δυο μήνες μετά, τον Μάιο 2022 εγκαινιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» των Σερρών. Μια υπερσύγχρονη και εναρμονισμένη με το περιβάλλον στέγη για το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ένα «πράσινο» μουσείο, με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, και απόλυτα προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες. Η «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης», που βασίστηκε στη δωρεά 171 έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου και άλλους ιδιώτες, βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Τον Ιούνιου 2022 η Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης τα εκθέματα του οποίου αποδεικνύουν την ιστορική διαχρονία της Θράκης. Στη μόνιμη έκθεση του εκτίθενται ερισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα, αγγεία πήλινα, γυάλινα, χάλκινα και αργυρά, νομίσματα, γλυπτά και ταφικές στήλες, όπλα, περίτεχνα κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ την παρουσίαση των εκθεμάτων συνοδεύουν βιντεοπροβολές και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου
Τον Ιούλιο 2022 εγκαινιάζει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου. Τα σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από τμήματα αποκαλυφθέντων νεκροταφείων των μυκηναϊκών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων, εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μήλου και αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία της στο Αιγαίο. Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου εκθέτει ευρήματα από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής καθώς και αρχαιότητες από περισυλλογές και παραδόσεις τόσο από την αρχαία πόλη όσο και από άλλες θέσεις του.
Μουσείο «Περσεύς» στη Σέριφο
Λίγες μέρες αργότερα βρίσκεται στη Σέριφο όπου εγκαινιάζει το Μουσείο «Περσεύς» που φιλοξενεί την έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου στο κτήριο του π. Ξενία. «Κάθε φορά που το ΥΠΠΟΑ αποδίδει έναν χώρο πολιτισμού, αποτελεί μέρα γιορτής για όλους εμάς, αλλά και για την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το ιστορικό κτήριο “Περσεύς” εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην ιστορία και τη χρήση του» είχε δηλώσει τότε.
Μουσείο Χασάν Μπέη στη Ρόδο
Τον ίδιο καιρό παραχωρείται στο ΥΠΠΟΑ από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το διατηρητέο Οθωμανικό Αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση του και την επανάχρησή του ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου. Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική
Στη συνέχεια μεταβαίνει στη Χαλκιδική, όπου εγκαινιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο παρουσιάζει ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη. Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.
Επιγραφικό Μουσείο Άργους
Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η πόλη του Άργους στο κτήριο των Στρατώνων Καποδίστρια, με τις απαραίτητες μελέτες να βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας κτηρίου όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΠΟΑ από το περασμένο Καλοκαίρι. Το Επιγραφικό Μουσείο με το Βυζαντινό Μουσείο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, με επίκεντρο το κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων, ενισχύει περαιτέρω τις μουσειακές υποδομές του Άργους. Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη
Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας άρχισε να ικανοποιείται τον Ιούλιο του 2022 με τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη προκειμένου να αναδειχθούν οι θησαυροί που έχουν έλθει στο φως στις ανασκαφές του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού αυτού χώρου.
Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα Μεσσηνίας
Η Λίνα Μενδώνη τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού κτηριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων του Μουσείου, και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο.
Τρία νέα ιδιωτικά μουσεία αναγνωρίζονται από το ΥΠΠΟΑ
Εδώ και ένα χρόνο έχουν ενταχθεί στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα Μουσεία του ΥΠΠΟΑ το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης και η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
Στην αποκατάσταση δύο κτηρίων (Β4 και Δ) εντός του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, προχώρησε το ΥΠΠΟΑ τον Σεπτέμβριο 2022, στο πλαίσιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπλασης του π. Στρατοπέδου, και της μετατροπής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, με ταυτόχρονη ανάδειξή του σε τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς.Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασία
Η μετατροπή της οικίας του Γιάννη Ρίτσου, στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, σε Δημοτικό Μουσείο, αποφασίστηκε τον Οκτώβριο 2022. Στη μόνιμη έκθεση θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά, για κάθε ενότητα, ποιήματα, αποτελώντας σταθμό στην ελληνική και διεθνή λογοτεχνική κληρονομιά. Η οικία της οικογένειας του Γιάννη Ρίτσου βρίσκεται στην είσοδο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται από το κεντρικό καλντερίμι της Κάτω Πόλης, μέσω δρομικής καμάρας.Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Τον Οκτώβριο 2022 το ΥΠΠΟΑ ολοκλήρωσε την διαδικασία έγκρισης του συνόλου των μελετών προϋπολογισμού 2.750.000 ευρώ για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την ολική αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Μουσείου και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της «οικίας της Ευρώπης», αναβαθμίζει τις πολιτιστικές υποδομές της Σπάρτης και αναδεικνύει με τρόπο σύγχρονο το εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό της απόθεμα.
Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας
Ένα όραμα δεκαετιών, το νέο, πολυμορφικό, κεντρικό κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, εγκαινίασε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Λίνας Μενδώνη. Το μουσείο ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη, εφόσον εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη».
Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
Με προϋπολογισμό 7.134.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο 2023 την ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείο Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά, που παρέμενε κλειστό από το σεισμό του 2014.Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου
Με προϋπολογισμό 16.960.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΥΠΠΟΑ προχωρά στην επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου με χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. Το υφιστάμενο κτήριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, σε 2.520 τ.μ. Το εμβαδόν της επέκτασης, στην οποία θα στεγαστούν νέοι εκθεσιακοί και αποθηκευτικοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τεχνικές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται σε 1.960 τ.μ.Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας
Τον περασμένο Φεβρουάριο αρχισαν να δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκάδα, σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΠΟΑ. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος.
Μουσείο η οικία Χαλεπά στην Τήνο
Στην αναβάθμιση της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά προσχώρησε πρόσφατα το ΥΠΠΟΑ, εντάσσοντας το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. Η αποκατάσταση της Οικίας Χαλεπά και του επισκέψιμου μουσειακού χώρου, που στεγάζει προσωπικά αντικείμενα, γλυπτά και σχέδια του μεγάλου Τηνίου γλύπτη θα αναδείξει την αυθεντικότητα και την ιστορικότητα της οικίας μέσα από την σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, τιμώντας το έργο και τη σπουδαιότητα του μεγάλου γλύπτη.
Τρία νέα μουσεία στην Κρήτη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ- για την περιοχή της Γόρτυνας και για την Κρήτη, εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού τον περασμένο Απρίλιο. Το Μουσείο εμβαδού 2.900 τ.μ., παρέχει πλήρεις μουσειακές υποδομές, διαθέτοντας, πέραν των εκθεσιακών χώρων, αίθουσα προβολών και συνεδρίων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εσωτερικό αύλειο χώρο κατάλληλο για εκδηλώσεις και εκθεσιακές δράσεις, αναψυκτήριο και πωλητήριο καθώς και άνετους χώρους πρόσβασης των επισκεπτών.
Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι που συγκεντρώνει αρχαιότητες από την Ανατολική Κρήτη οι οποίες χρονολογούνται από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο άνοιξε τον Απρίλιο μετά από 12 χρόνια που παρέμενε κλειστό. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός και η εκπόνηση της μελέτης της μόνιμης έκθεσης του χρηματοδοτήθηκαν, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.
Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.
Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη στην Πλάκα
Το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, ποίηση και πεζά, τα εικαστικά του έργα, οι πολλές μελοποιήσεις, οι ακόμη περισσότερες μεταφράσεις, αλλά και οι οικουμενικής σημασίας αξίες που προβάλλονται μέσα από τα κείμενά του, θα παρουσιάζονται στο Μουσείου Οδυσσέα Ελύτη στην Πλάκα, που θα πάρει σάρκα και οστά το Καλοκαίρι σε κτίριο του ΥΠΠΟΑ στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου. Η συμφωνία επισφραγίστηκε με Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της Λίνας Μενδώνη και τη Πρόεδρο της «ΑΕΡΤΟΝ» Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου
Εγκαινιάστηκε προημερών το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, ένα όραμα για τους κατοίκους του νησιού που περίμεναν να πραγματοποιηθεί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Το Μουσείο στεγάζεται στο παλαιό, μονοτάξιο, Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, ενώ η δημιουργία του υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.