Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη  (1/10), παρουσιάζουμε μερικά βιβλία που έχουν γραφτεί ακριβώς για να βοηθήσουν όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο.

«Η κατάθλιψη, και το καβούκι της, είναι μια συνθήκη τρομερά μοναχική, κι η αίσθηση πως δεν είσαι μόνος –ότι κάποιος ξέρει πως έχεις κουλουριαστεί στο κρεβάτι με τα στόρια κλειστά και τον ύπνο φευγάτο, ότι μπορεί σχεδόν να ακούσει την ανάσα σου καθώς αναρωτιέσαι αν έχει νόημα να συνεχίσεις να ανασαίνεις– είναι πολύτιμη. Ζω χάρη στους ανθρώπους που με έπεισαν να ζήσω» λέει ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ στο βιβλίο του "Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης".

korto


Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης

Δε γνωριζόμαστε, αλλά σε ξέρω. Έχουμε περάσει μέρες και μήνες μαζί, ο καθένας κλεισμένος στο σπίτι του. Έγραψα το βιβλίο αυτό για σένα και για μένα. Για να σου θυμίσω και να θυμηθώ την κοινή δοκιμασία μας, τον κοινό μας αγώνα. Γιατί η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη και μοναδική, ύπουλη και διάφανη, τρωτή όπως κι εμείς οι ίδιοι. Ήταν ένας τρόπος να σου πω: Θα περάσει. Να σε διαβεβαιώσω – και συγχρόνως να καθησυχάσω τον εαυτό μου: η αρρώστια μας θεραπεύεται.

Η χειρότερή μας μέρα είναι ακριβώς αυτό, και τίποτα περισσότερο: μια μέρα που παρέρχεται και μας φέρνει πιο κοντά στην ίαση. Ό,τι κι αν μας ψιθυρίζει η κατάθλιψη, πάντα υπάρχει ελπίδα.

Είμαστε φτιαγμένοι για καλύτερες μέρες.

12988

Ο θεραπευτικός εαυτός

Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια o Ντίπακ Τσόπρα και ο Ρούντολφ Τάντζι ερευνούν µε επαναστατικό τρόπο το πώς λειτουργεί το µυαλό και το σώµα µας. Ο Τσόπρα είναι ειδήµων στην ολιστική ιατρική· ο Τάντζι είναι πρωτοπόρος νευροεπιστήµονας, που ανακάλυψε τα γονίδια της νόσου του Αλτσχάιµερ.
Στον Θεραπευτικό εαυτό µάς εξηγούν πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό µας σύστηµα και πώς µπορούµε να το θωρακίσουµε για όλη µας τη ζωή. Η υγεία µας δέχεται συνεχείς απειλές: τοξίνες του περιβάλλοντος, επιδη­µίες, επιθετικά µικρόβια και ιοί, καθώς και το ίδιο το πέρασµα του χρόνου, η διαδικασία του γήρατος. Παρ’ όλ’ αυτά η καλή υγεία και η µακροζωία είναι σε µεγάλο βαθµό στο χέρι µας. Τα συµπτώµατα των ασθενειών δεν εµφανίζονται αµέσως, κι εµείς πρέπει όχι µόνο να µάθουµε να τα διαβάζουµε όσο πιο έγκαιρα γίνεται, αλλά κυρίως να παίρνουµε µέτρα, να εφαρµόζουµε στρατηγικές που θα κρατήσουν µακριά τις ασθένειες.

10578

Λόγοι για να μείνεις ζωντανός

Στα είκοσι τέσσερά του, ο Ματ Χέιγκ είδε τον κόσμο του να γκρεμίζεται. Δεν έβρισκε τρόπο να συνεχίσει τη ζωή του. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία που περιγράφει πώς ξεπέρασε την προσωπική του κρίση, πώς νίκησε την ασθένεια που παραλίγο να τον καταστρέψει και πώς έμαθε και πάλι να ζει.

Το "Λόγοι για να μείνεις ζωντανός" δεν είναι απλώς μια αυτοβιογραφία. Πρόκειται για μια συγκινητική, αστεία και εύθυμη αναζήτηση τρόπων για να ζεις καλύτερα, να αγαπάς καλύτερα και να νιώθεις πιο ζωντανός. Ένα βιβλίο για το πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τον χρόνο που σου απομένει στη γη.

"Έγραψα αυτό το βιβλίο διότι τα παλαιότερα στερεότυπα εμπεριέχουν τη μεγαλύτερη δόση αλήθειας. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Έχεις καλύτερη θέα όταν κοιτάς από ψηλά και όχι από τα πατώματα. Όντως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ακόμη κι αν δεν κατορθώναμε ως τώρα να το διακρίνουμε… Οι λέξεις, μερικές φορές, είναι πράγματι λυτρωτικές."

efhbos

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους εφήβους. Ένας οδηγός για γονείς

Η είσοδος του παιδιού στην ηλικία της εφηβείας, συχνά σημαίνει για την οικογένεια την έναρξη μιας ταραγμένης περιόδου. Ακολουθούν καυγάδες με τους γονείς, συχνότερα εξαιτίας της πρώιμης προσπάθειας ανεξαρτητοποίησης των εφήβων.

- Μήπως όμως καυγαδίζετε συχνότερα απ' ότι στο παρελθόν;

- Μήπως, αντίθετα, το παιδί σας στην εφηβεία είναι πιο ήσυχο απ' ότι το είχατε συνηθίσει;

- Πότε μιλήσατε για τελευταία φορά, και με ποιο θέμα;

Το βιβλίο αυτό θα σας ανοίξει τα μάτια για τον "ύπουλο" και πολύ συχνό εχθρό της χαράς της εφηβείας: την κατάθλιψη.

adikia


Η αδικία που πληγώνει

Η αίσθηση της αδικίας πληγώνει τον ψυχικό κόσμο. Καταστρέφει την επιθυμία για ζωή, για χαρά για συνάντηση με τους άλλους. Ορθώνει ένα κάστρο για να προστατεύσει, αλλά τελικά φυλακίζει την ύπαρξη. Η αγωνία της δικαίωσης και η πίκρα από την "αδικία" οδηγεί ικανούς ανθρώπους να εγκλωβίζονται στο γεγονός που τους πλήγωσε και να στερούνται την ευτυχία και την ελευθερία. Η διαρκής ενασχόληση με την αδικία που βιώσαν τους κάνει να αποσύρονται στον εαυτό τους, να χάνουν το ενδιαφέρον για τη ζωή και τελικά να οδηγούνται στην κατάθλιψη.

Η αδικία που πληγώνει, ανατρέχει στα επώδυνα βιώματα της παιδικής ηλικίας. Αναζητάει τους όρους και τις συνθήκες που την παράγουν στο οικογενειακό περιβάλλον. Καταγράφει τις προσδοκίες για την απάλειψή της, αλλά και τις επώδυνες ματαιώσεις στις συντροφικές σχέσεις. Επεξεργάζεται την εμφάνισή της στο εργασιακό περιβάλλον. Αναδεικνύει όμως την δυνατότητα να μην τραυματιστεί η μοίρα του ανθρώπου με τα τραύματά του, για κάτι τέτοιο θα οριζόταν ως μοιραία παράδοση στην κατάθλιψη.

Μέσα από αυτό το βιβλίο ο γνωστός ψυχοθεραπευτής, μας εισάγει στα βαθύτερα αίτια της κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα της αίσθησης αδικίας. Τραύματα από το παρελθόν, ματαιώσεις προσδοκιών, απογοητεύσεις από πρόσωπα δημιουργούν το πλαίσιο που πνίγει την ύπαρξη και αφαιρούν το δικαίωμα στην αυθεντική χαρά.

Μας οδηγεί στην γνώση και κατανόηση των αιτιών της αίσθησης της αδικίας. Είναι η αισιόδοξη θέαση απεγκλωβισμού, όπου η συγχώρηση δεν αποτελεί ηθική επιταγή, αλλά ικανότητα που οδηγεί στην κατάκτηση της ελευθερίας μέσω της θαυμαστής υπέρβασης των φορτίων του παρελθόντος.