To Εθνικό Ωδείο γίνεται... 90 χρόνων
Και γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή συναυλία το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με τη συμμετοχή πολλών γνωστών αποφοίτων
To Εθνικό Ωδείο γράφει Ιστορία συμπληρώνοντας φέτος 90 Χρόνια από την ίδρυσή του το 1926 από τον μεγάλο μας εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη.
Γιορτάζει την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στο μουσικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χώρο, με μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες.
Αξιοσημείωτη η μεγάλη επετειακή συναυλία που θα πραγματοποιήσει στις 12 Νοεμβρίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς (8 μ.μ.), με τη συμμετοχή πολλών γνωστών αποφοίτων, χορωδιακών και μουσικών συνόλων του Ωδείου σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα κυρίως Ελλήνων δημιουργών.
To Εθνικό Ωδείο
To Εθνικό Ωδείο είναι το πρώτο μουσικό ίδρυμα που υλοποίησε την ιδέα της μουσικής αποκέντρωσης. Προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από τα πολυάριθμα παραρτήματά του (40 παραρτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο).
Δίνει έμφαση στην παραδοσιακή μουσική μας κληρονομιά και τη βυζαντινή μουσική. Κυρίως όμως προβάλλει το έργο Ελλήνων συνθετών και ιδιαίτερα του Μανώλη Καλομοίρη που σφράγισε τη μουσική πορεία του τόπου μας, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Για το σκοπό αυτό δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Μανώλης Καλομοίρης, στο πλαίσιο του Εθνικού Ωδείου.
Ως ένας ζωντανός μουσικός οργανισμός, προσφέρει κάθε χρόνο νέα σύγχρονα τμήματα, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα σπουδών του σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της μουσικής εκπαίδευσης. Παρέχει ειδικά προγράμματα για προνήπια, νήπια και παιδιά ώστε να προσεγγίσει μουσικά τις τρυφερές ηλικίες, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους. Φέτος εγκαινιάζει το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσική Πατριδογνωσία για τη μύηση των παιδιών στην παραδοσιακή μουσική καθώς και το πρόγραμμα προπαιδείας Willems για παιδιά 3-6 ετών. Επίσης ξεκινά ειδικά τμήματα για ενήλικες για καλύτερη μουσική ακρόαση-γνώση αλλά και καλλιτεχνική παρουσία (Μουσική Ακρόαση και Εκτίμηση, Κίνηση- Σκηνική Παρουσία-Performing Arts-Musical κ.ά.), ακολουθώντας τη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης.
Αποτελεί μια μεγάλη μουσική οικογένεια που αγκαλιάζει όλους τους σπουδαστές, απόφοιτους και καθηγητές του, διατηρώντας τους δεσμούς μεταξύ τους, μέσα από κοινές δράσεις. Τον σκοπό αυτό υπηρετεί ο Σύλλογος Αποφοίτων που λειτουργεί στους κόλπους του Εθνικού Ωδείου. Στέκεται πάντοτε δίπλα στον σπουδαστή, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, προσφέροντας υποτροφίες και ευκαιρίες για οικονομική φοίτηση καθώς και δωρεάν συμμετοχή σε μουσικά σύνολα και χορωδίες του, κατόπιν ακρόασης. Με πρόσφατη απόφαση, το Εθνικό Ωδείο παρέχει τη δυνατότητα για δωρεάν σπουδές και σε μικρό αριθμό από προσφυγόπουλα.