Το απόγευμα της Τρίτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την ανάδειξη του θεάτρου Ζέας, το οποίο όχι μόνο θα ανακτήσει εν μέρει τη μορφή του, αλλά και θα αποδοθεί εκ νέου στο κοινό, φιλοξενώντας παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις – όπως συνέβαινε και στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν είχε παραχωρηθεί στη Δόρα Στράτου.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σημαντικό μνημείο που χτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, πιθανότατα με πρότυπο το αθηναϊκό θέατρο του Διονύσου, και ταυτόχρονα για το μόνο σχεδόν πλήρως διατηρούμενο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας στην πόλη.

Τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά για τη δημιουργία του πολιτιστικού αυτού κέντρου στην καρδιά του Πειραιά, που θα αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον, θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού Μουσείου και θα εντάξει το αρχαίο θέατρο της Ζέας στη σύγχρονη ζωή της πόλης, έχει υιοθετήσει και ο Δήμος Πειραιά που με τη σειρά του σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση στην περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ, προβλέπεται η πεζοδρόμηση της κεντρικής λεωφόρου που διέρχεται από το θέατρο και η σύνδεση του παλιού λιμανιού με το λιμάνι της Ζέας, ενώ το κέντρο πολιτισμού θα αποτελεί την αφετηρία όλων των πολιτιστικών διαδρομών του Πειραιά. Διαδρομές που θα ενώνουν μνημεία της πόλης, η οποία σήμερα στερείται επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.

Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών και θα χωράει 600 θεατές (αντί των 800 που ζήτησαν οι μελετητές). Σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό τον οποίο σημειωτέον ενθαρρύνει η Περιφέρεια, το παλιό μουσείο που βρίσκεται πλάι του θα χρησιμοποιηθεί για περιοδικές εκθέσεις. Επίσης θα γίνει εκεί καφέ το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί και ώρες που το μουσείο θα είναι κλειστό. Οσο για τον κεντρικό δρόμο που περνάει από εκεί προβλέπεται να πεζοδρομηθεί.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, προχώρησε, στην παρακάτω δήλωση μετά την απόφαση του ΚΑΣ:

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να αναδειχθεί το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη μας.

Μας γεμίζει υπερηφάνεια, ικανοποίηση, αλλά και ευθύνη. Είναι ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για τη χώρα, το οποίο σε συνδυασμό με τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της πόλης.

Ως Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα, θέσαμε σε προτεραιότητα την ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομίας της πόλης μας και για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση στην περιοχή, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Ζέας, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου και θα επαναπροσδιορίσει τη θέση του σπουδαίου αυτού θεάτρου, στον χάρτη των σημαντικών μνημείων της χώρας μας».