ΝΙΝΑ ΑΛΕΞH
«ANIN IΞΕΛΑ»
Αλεξάνδρεια, Φεβρουάριος 2017, σελ. 82 ,24 Χ17

Στο επίκεντρο της ποίησης, της Νίνας Αλέξη, ο Άνθρωπος σε όλες του τις εκφάνσεις, ερωτικές, κοινωνικές, ιστορικές υπαρξιακές.

Έννοιες όπως ελευθερία, αγάπη, αξιοπρέπεια και έρωτας, το αίσθημα του πόνου, η αίσθηση της απογοήτευσης, η έκφραση της υπαρξιακής αγωνίας, δεσπόζουν στο έργο της.

Συγκλονιστική η γραφή της Αλέξη που ζωγραφίζει πίνακες με την εκφραστική της δεξιότητα και μυθοπλασία.

Συναρπάζει, συγκινεί, προβληματίζει βαθιά και ελκύει τον εσώτερο άνθρωπο με άκρα ευαισθησία, από τον πρώτο στίχο μέχρι το τέλος. Ο λυρισμός της ποίησής της, εστιάζεται στον έρωτα, την άχρονη αγάπη αλλά και τη φθορά και το θάνατο.

Οι έντονες εικόνες που αβίαστα δημιουργεί δεν αναιρούν το ρεαλισμό και την αμεσότητα με την οποία αποκαλύπτει τα πλέον ευαίσθητα «προσωπικά δεδομένα» της ψυχής, ξεγυμνώνοντάς την από κοινωνικά «φτιασίδια» και συμβάσεις.

Η οικονομική κρίση, ο πόλεμος, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ισοτιμία ανδρών και γυναικών αποτελούν μέρος της θεματολογίας της συγγραφέως.

Γενικότερα η Νίνα Αλέξη δεν ωραιοποιεί τον ανθρώπινο βίο αλλά αναδεικνύει τις τραγικές διαστάσεις του. Επιπλέον όμως, τον νοηματοδοτεί με υψηλά νοήματα και αρχές, άλλοτε άμεσα και συχνότατα έμμεσα. Από το έργο της φανερώνεται η αγάπη της προς την Ελλάδα, την Αθήνα, την αρχαία και νεότερη ιστορία και πρωτίστως τον Άνθρωπο. Ένα ξεχωριστό έργο που πρέπει να βρει την περίοπτη θέση του στην ελληνική ποιητική βιβλιογραφία.


ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Σύντομο Βιογραφικό

Η Νίνα Αλέξη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς με ποντιακές ρίζες. Σπούδασε παραστατικές τέχνες, θέατρο και χορό στο Λονδίνο με υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης στο Middlessex Polytechnic (B.A. Performance Arts, Major Drama), στο WAC Interchange, Associated Guild of Dance and Drama, LAMDA (1981-1990) και αλλού. Εργάστηκε στο θέατρο στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Υπήρξε πολιτική ανταποκρίτρια για τα Νέα του Λονδίνου στην Αθήνα (1992-1995) και παραγωγός ραδιοφωνικών σταθμών του Λονδίνου. Επίσης υπήρξε καθηγήτρια θεατρικής αγωγής στη Λακωνική Σχολή και υπεύθυνη διδασκαλίας στα παιδιά των Ρομά καθώς και σε προγράμματα καταπολέμησης κοινωνικού αποκλεισμού (ΚΕΚ Ιάσων). Έργα της είναι: Περιπέτεια στο δάσος (2002), Ανάσταση αγάπης (2004), Γυναίκες σε κόκκινο φόντο (2005) [και σε γαλλική μετάφραση Des Femmes sur un fond rouge (2012)], Ζυμώσεις του ελληνικού θεάτρου με τον αιγυπτιώτικο ελληνισμό, 1856-1946 (υπό έκδοση).