Κονιόρδου: Το ΥΠΠΟ θα αποκαταστήσει πλήρως το τέμενος Βογιαζήτ
Σε Μεσολόγγι και Διδυμότειχο η Υπουργός Πολιτισμού
Στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου μετέβη το Σάββατο 25 Μαρτίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στην ιστορική επέτειο.
Στις 26 Μαρτίου, έφτασε στο Διδυμότειχο όπου επισκέφθηκε μαζί με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη και την Έφορο Έβρου Χρυσούλα Καραδήμα, το τέμενος Βαγιαζήτ του 15ου αιώνα το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου. Εκεί, η Υπουργός παρακολούθησε τις εργασίες του γερανού που ξεκίνησε (26/3) την απομάκρυνση από το τέμενος του προσωρινού στεγάστρου που καταστράφηκε.
Η Λυδία Κονιόρδου παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά.
Έπειτα, κατέθεσε στον Κήπο των Ηρώων ένα στεφάνι προς τιμήν των ένδοξων μαχητών της Εξόδου που πριν από 191 χρόνια έπεσαν νεκροί υπερασπίζοντας την αξία της Ελευθερίας. Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Παρούσα και η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, οι τοπικές Αρχές, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης και των θυμάτων πολέμου.
Η επίσκεψη της Λυδίας Κονιόρδου σε μια πόλη με ένδοξη ιστορία αλλά και έντονη πνευματική και πολιτιστική ζωή όπως το Μεσολόγγι, συνεχίστηκε με την περιήγησή της στην έκθεση χαρακτικών της Βάσως Κατράκη στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Πινακοθήκη) όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ν. Καραπάνος. Εκεί η Υπουργός ανακοίνωσε επίσημα και την κήρυξη του Παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, ως Μνημείου.
Το απόγευμα του σαββάτου εγκαινίασε την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων από την κατασκευή της Ιονίας οδού.
Πρόκειται για μια έκθεση που οργάνωσαν στο Ιστορικό Μουσείο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με προϊσταμένη την αρχαιολόγο Ολυμπία Βικάτου, και ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος», με πρόεδρο τον Νίκο Κορδόση.
Η έκθεση αποτελεί καρπό των αρχαιολογικών ερευνών και των ανασκαφών που εντάχθηκαν ως υποέργα και διήρκεσαν από το 2009 ως το 2016, στο πλαίσιο της κατασκευής της οδού που θα συνδέει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα. Περιλαμβάνει 700 ευρήματα από οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα της περιόδου από τα προϊστορικά μέχρι και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Μεταξύ τους, είδη καθημερινής χρήσης από τις αρχαίες πόλεις της Μακύνειας, της Αλίκυρνας και ευρήματα από το νεκροταφείο της Καλυδώνας και της αρχαίας Λίμναιας.
Φτάνοντας στο Διδυμότειχο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για τις ζημιές, και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ΥΠΠΟΑ θα καλύψει τα έξοδα, όπως εξάλλου είχε προγραμματιστεί, για τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου που τώρα χρειάζονται τροποποίηση.
Ήδη έχει κατατεθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το τεχνικό δελτίο (στο οποίο οι σχετικές τροποποιήσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα) για το έργο αυτεπιστασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων (2 εκατ. ευρώ). Η ένταξη του υπόλοιπου έργου (3 εκατ. ευρώ) θα ολοκληρωθεί μόλις κατατεθούν οι προαναφερθείσες μελέτες που χρηματοδοτεί το ΥΠΠΟΑ.
Η Υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Διδυμότειχου Παρασκευά Πατσουρίδη, τον Μητροπολίτη, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσα Γκαρά οι οποίοι της εξέθεσαν θέματα των μνημείων της περιοχής.