Κώστας Μακεδόνας: «Αναζητώ παντού τραγούδια ψυχής»
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά
Ο Κώστας Μακεδόνας υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση εδώ και πολλά χρόνια το καλό και ποιοτικό τραγούδι.
Από φύση του σεμνός και μετρημένος, καταφέρνει σε κάθε επαγγελματικό του βήμα να ικανοποιεί την ανάγκη του κόσμου για καλή μουσική, ερμηνεύοντας διαχρονικά κομμάτια. Η καλλιτεχνική του πορεία μαρτυρά τη συνέπεια και την εργατικότητα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια στη μουσική, ενώ τα βήματά του, σταθερά και πάντα συγκεκριμένα, τα μελετάει και τα αποφασίζει με γνώμονα την ποιότητα και την υψηλή αισθητική.
Ο Κώστας Μακεδόνας δεν μιλάει εύκολα. Προτιμάει να μιλάνε τα τραγούδια για λογαριασμό του. Ομως κάνει μια εξαίρεση και μας ανοίγει την καρδιά του με αφορμή τη συναυλία του στο θέατρο «Παλλάς» στις 3 Απριλίου, μαζί με τους κορυφαίους καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή Χάικ Γιαζιτζιάν και Ρόνι Μπαράκ.
Μια συναυλία με άρωμα Ανατολής και μουσικές από τη Σμύρνη, το Ανατολικό Αιγαίο, τον Λίβανο, την Αρμενία, τη Συρία και την Παλαιστίνη, που θα συναντηθούν με αγαπημένα τραγούδια των σύγχρονων συνθετών Λιβανελί, Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Καλδάρα, Τσιτσάνη, Κραουνάκη αλλά και με παραδοσιακά, με ανατολικές επιρροές.
Τι στάθηκε αφορμή γι αυτό το πρότζεκτ;
Ένα τηλεφώνημα της καλής μου φίλης και σπουδαίας πιανίστας και μουσικολόγου, της Τατιάνας Παπαγεωργίου, γνωστής περισσότερο στο ευρύ κοινό για την συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, ήταν η αφορμή αυτής της συναυλίας. Ήταν μια δική της πρόταση.
Τι περιλαμβάνει η συναυλία;
Ψάξαμε μαζί και συλλέξαμε κυριολεκτικά «διαμάντια τραγούδια», παραδοσιακά και σύγχρονα, που έχουν επιρροή από την Ανατολή τα οποία θα παρουσιάσουμε σε έναν μουσικό διάλογο με τραγούδια από τα παράλια της Μικρας Ασίας, τη Σμύρνη, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Λίβανο και γενικά την Μέση Ανατολή. Είναι μια ιδιαίτερη δουλεία με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές εκπλήξεις.
Πείτε μας μια από τις εκπλήξεις αυτές
Το γεγονός ότι θα παρουσιάσουμε τραγούδια στην Ελληνική και Αραβική γλώσσα σε ντουέτα με τον σπουδαίο Αρμένιο, συνθέτη, τραγουδιστή και ουτιστα Χαικ Γιαζιτζιαν θα είναι μια από τις εκπλήξεις για το κοινό.
Πως εξηγείτε πως τα τραγούδια της Ανατολής τα αγαπούν πολύ οι Έλληνες;
Γεωγραφικά βρισκόμαστε στο Δυτικότερο σημείο της Ανατολής και στο Ανατολικότερο της Δύσης . Θα έλεγα ότι υπάρχει μια «γονιδιακή μνήμη». Τα ακούσματα μας ξεκινούν από το Βυζαντινό Μέλος της Ανατολικής Εκκλησιάς, και αναμιγνύονται με τον αμανέ φτάνοντας στην συνεχεία στο μπουζούκι και στο ρεμπετικό. Είμαστε ψυχικά και μουσικά πολύ κοντά, υπάρχει αυτό που λέμε «μουσική συγγένεια».
Διαβάζουμε ότι κάνετε πρόβες με ανθρώπους που δεν μιλούν καν ελληνικά, όπως ο Rony Barrak πως αισθάνεστε για αυτό;
Πράγματι αυτό είναι από τα ωραία της δουλειάς μας. Για εμένα ξέρετε οι πρόβες και οι συνεργασίες αυτές είναι πιο ωραίες στιγμές ακόμη και από την παράσταση. Η συναυλία αυτή έχει αυθεντικά στοιχειά του μουσικού κόσμου της Ανατολής και βέβαια καλλιτέχνες από την μέση Ανατολή που μιλούν αραβικά και ευτυχώς και αγγλικά. Θα έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας τον Rony Barrak, έναν κορυφαίο κρουστό από το Λίβανο, γνωστό διεθνώς για την Τέχνη του και τον ιδιαίτερο τρόπο που παίζουν οι άνθρωποι αυτοί τα κρουστά όπως την «νταρμπούκα» την «Ανατολική Ντάμπλα». Έναν βιρτουόζο κρουστά που έχει κερδίσει τα διεθνή Θέατρα με την δεξιοτεχνία του. Θα τον δούμε και στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει ήδη πρόβες και ήταν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Θα συμπράξει με την ορχήστρα και σε ελληνικά τραγούδια άλλα θα τον δούμε και σε δικά του σόλα.
Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της συναυλίας;
Ότι η μουσική γεφυρώνει πατρίδες και ανθρώπους.
Αισθάνεστε ότι έχετε ιδιαίτερη σχέση με το Ανατολικό ιδίωμα στο τραγούδι;
Με την έννοια ότι είναι ένα είδος που το αγαπώ και το έχω υπηρετήσει χρόνια, ναι, άλλα υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι σπουδαίοι ερμηνευτές του είδους. Στην συναυλία του Παλλάς ο Χαικ Γιατζισιαν αρμένιος και γεννημένος στην Συρία είναι αυθεντικός εκφραστής του Ανατολίτικου ιδιώματος. Όταν συναντιόμαστε επί σκηνής είναι μια ωραία στιγμή,. Μπορεί να δει κανείς την προσέγγιση αυτή μέσα από την διαφορετική μας ταυτότητα. Περιμένω με ενδιαφέρον την αντίδραση του κοινού.
Σας κεντρίζει το ενδιαφέρον να ακούτε μουσική άλλων λαών και πολιτισμών;
Nαι οπωσδήποτε, αναζητώ παντού τα «τραγούδια ψυχής», γιατί δεν υπάρχουν σύνορα στο τραγούδι και στο συναίσθημα. Μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και η επικοινωνία και η συνεργασία με μουσικούς άλλων λαών, όπως στις πρόβες που κάνουμε τώρα. Τους ακούω, τους παρατηρώ, προσπαθώ να συλλέξω όσο περισσότερα στοιχεία μπορώ στον σύντομο χρόνο των συναντήσεων μας.
Έως τώρα ποια δώρα σας έχει χαρίσει η μουσική; Είστε ικανοποιημένος από την καριέρα σας;
Χαίρομαι που μπορώ να ονειρεύομαι και πολλές φορές να καταφέρνω να πραγματοποιούνται οι επιθυμίες μου σε αυτή την δουλεία και την καλλιτεχνική μου πορεία. Μια τέτοια ικανοποίηση είναι η δημιουργία της συναυλίας που θα δείτε στο Παλλάς και βέβαια πάντα ο κόσμος, το κοινό, είναι που μας δικαιώνει η το αντίθετο.
Υπήρξε κάποιος μέντορας στη ζωή σας;
Θεωρώ την συνάντηση μου με τον Σταμάτη Κραουνάκη, σταθμό στη ζωή μου. Πάντα τον αποκαλώ δάσκαλο. Έχω συνεργαστεί βεβαίως και με πολλούς μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Ξεχωριστή στιγμή για μένα και η συνεργασία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, και η επιλογή του να είμαι ο κεντρικός ερμηνευτής στην θεατρική παράσταση στο Badminton για την ζωή του που επιμελήθηκε ο ίδιος. Ο Σταμάτης Κραουνάκης όμως πάντα με ακολουθεί. «Οι δρόμοι της Ανατολής» σε μουσική και στίχους του ιδίου ηχογραφημένοι από εμένα το 1991 είναι το πρώτο τραγούδι που διάλεξα για αυτή την ωραία δουλειά που φτιάχνουμε με την Τατιάνα στο Παλλάς.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να έχει διάρκεια στο χρόνο;
Όλα περνούν και χάνονται. Το ζητούμενο είναι να αφήσεις κάτι πίσω σου, να αφήσεις ιστορία. Για μένα το σημαντικότερο όλων είναι το ρεπερτόριο. Τα τραγούδια που θα επιλέξεις να τραγουδήσεις μπορούν να είναι ζωντανά όταν εσύ δεν θα υπάρχεις πια. Αυτή είναι μια διαρκής αναζήτηση για εμένα. Το στοιχείο που κάνει έναν καλλιτέχνη διαχρονικό είναι η συνεχής δουλεία και προσπάθεια.
Ποιο τραγούδι θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Δεν είναι ένα τραγούδι. Είναι μια ολόκληρη δισκογραφική δουλεία, που κυριολεκτικά με σημάδεψε στα πρώτα μου βήματα με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λινά Νικολακόπουλου. Δυο κορυφαίους δημιουργούς που μου χάρισαν έναν ολόκληρο δίσκο και ξαφνικά ακούστηκε το όνομα μου στον χώρο. Αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία, που εκείνη την στιγμή δεν την συνειδητοποιούσα, με τραγούδια που με σύστησαν στο κοινό και είναι χαραγμένα στην ψυχή μου και βρίσκονται πάντα στις μουσικές αποσκευές μου. Θα ακούσετε κάποια από αυτά και στο Παλλάς.