Νέα σειρά με έργα -ορόσημα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, που επιμελείται τη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» μιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά
Μια νέα σειρά βιβλίων με αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Την επιμελείται ο βραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και περιλαμβάνει έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας με το «Το μαγικό βουνό» του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Thomas Mann και το αυτοβιογραφικό «Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου» του αμερικανού Thomas Wolfe, που τον καθιέρωσε ως μια από τις λαμπρότερες λογοτεχνικές φωνές του 20ού αιώνα, να εγκαινιάζουν τη σειρά.
Το Μάιο η σειρά θα εμπλουτιστεί με δύο νέους τίτλους το «Ένα δωμάτιο με θέα» του βρετανού E. M. Forster που αποτελεί μια εξαιρετική κοινωνική κωμωδία και το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ο εραστής» της Marguerite Duras, μια ιστορία ερωτικής μύησης και αισθησιακής αφύπνισης. Ο συγγραφέας μας εξηγεί σήμερα ποιο κενό φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το εγχείρημα, αλλά και σε τι αναφέρεται το νέο του μυθιστόρημα που πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τι περιλαμβάνει η νέα σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Μεγάλες αφηγήσεις»;
Οι «Μεγάλες Αφηγήσεις» περιλαμβάνουν έργα της κλασικής λογοτεχνίας που κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του χρόνου και εντάσσονται αυτοδίκαια σε κάθε εποχή ως μέρος μιας επικαιρότητας που μας αφορά.
Τι κενό φιλοδοξεί να καλύψει στην ελληνική βιβλιογραφία αυτή η σειρά βιβλίων;
Η κατάρρευση παραδοσιακών εκδοτικών οίκων λόγω της κρίσης έθεσε εκτός αγοράς πολλά σημαντικά βιβλία. Φιλοδοξούμε να καλύψουμε αυτό το κενό, στο μέτρο του δυνατού, και να παρουσιάσουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια φρέσκια, αναθεωρημένη άποψη για τη σημασία του κλασικού στη λογοτεχνία.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα έργα που παρουσιάζει η σειρά;
Υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ των μεγάλων συγγραφέων από εποχή σε εποχή και από γλώσσα σε γλώσσα. Με βάση αυτές τις συγγένειες οικοδομούμε μια χρηστική σειρά αριστουργημάτων την οποία ελπίζουμε ότι θα εκτιμήσει δεόντως ο Έλληνας αναγνώστης.
Τη Δευτέρα κυκλοφόρησε το νέο σας μυθιστόρημα «Ευτυχισμένες Οικογένειες». Τι πραγματεύεται;
Πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία εκατό χρόνων μέσα από την οποία αποκαλύπτονται οι σκοτεινές πλευρές μιας οικογένειας υπεράνω υποψίας. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα μυθιστόρημα όπου η μικρή και η μεγάλη Ιστορία βαδίζουν χέρι-χέρι. Ο αναγνώστης πληροφορείται τα πάντα κοιτάζοντας από την κλειδαρότρυπα του χρόνου. Σας υπόσχομαι, λοιπόν, ένα συναρπαστικό θέαμα.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;
Ανέκαθεν με έθελγε αυτό που αποκαλούμε οικογενειακή σάγκα και είναι αλήθεια ότι μετά τις Μέρες Αλεξάνδρειας δεν έτυχε να αφηγηθώ ξανά με συστηματικό τρόπο την ιστορία μιας οικογένειας. Οι «Ευτυχισμένες οικογένειες» είναι, αν θέλετε, ένας απόηχος από τις μεγάλες αναγνωστικές μου αγάπες, όπως η Άννα Καρένινα και οι Αδερφοί Καραμάζοφ. Αφορά όμως και την ακράδαντη πεποίθησή μου πως σε ένα μυθιστόρημα δεν πρωταγωνιστούν μεμονωμένα πρόσωπα.
Από πού αντλήσατε την έμπνευση σας για να το γράψετε;
Παραδέχομαι πως υπάρχουν πάντοτε ερείσματα στην πραγματικότητα, για τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω. Προσπάθησα, πάντως, να συνθέσω μια ιστορία που να δικαιολογεί με πολλούς τρόπους αυτό τον αμφίσημο τίτλο.
Πόσο καιρό διήρκησε η έρευνά σας για τη συγγραφή του;
Επειδή στον αφηγηματικό άξονα του βιβλίου ενσωματώνονται κάποια αποκρουστικά σκάνδαλα της σύγχρονης Ιστορίας, έπρεπε να είμαι ιδιαιτέρως προσεκτικός και η έρευνά μου διήρκεσε περισσότερο από όσο συνήθως. Το θεωρώ όμως αυτονόητο για κάθε συγγραφέα που θέλει να πλέξει τη φαντασία του με την ιστορική πραγματικότητα να είναι ακριβής και πλήρως ενημερωμένος. Άλλωστε η πραγματική λογοτεχνία αρχίζει από εκεί που σταματά η πραγματολογική έρευνα.