«Το κορίτσι µε τα τριαντάφυλλα»: Έρωτας στη φωτιά του πολέµου
Ο Θάνος Κονδύλης µιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά για το νέο του µυθιστόρηµα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Ένας ύμνος στην αγάπη και τη φιλία είναι το νέο μυθιστόρημα του Θάνου Κονδύλη με τίτλο «Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για μια δυνατή ερωτική ιστορία, που διαδραματίζεται στην Κύπρο, το νησί της Αφροδίτης, και έχει σμιλευθεί στον όλεθρο της τουρκικής εισβολής.
Ο Θάνος Κονδύλης, διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών που έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια μας εξηγεί σήμερα γιατί έγραψε μια τόσο ζουμερή ιστορία και τόσο διαφορετική από τις υπόλοιπες που έως τώρα έχει γράψει.
Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;
Μεταξύ των άλλων το βιβλίο μιλάει για την Κύπρο από το 1950 μέχρι τις μέρες μας, την ιστορία του νησιού και τους ανθρώπους του όπως τα βλέπει μια νεαρή κοπέλα η Γαλήνη. Αυτή ζει με την οικογένεια της σε ένα μικρό χωρίο, τον Ουρανό, στα βόρεια της Κύπρου, ανάμεσα σε Τούρκους. Όλα φαίνονται ειρηνικά στο χωριό της και αρμονικά. Αλλά τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται. Όταν θα ξεσπάσει ο απελευθερωτικός αγώνας κατά των Άγγλων το 1955, τότε όλοι και όλα θα αποκαλυφθούν.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;
Ήθελα με αυτό το βιβλίο να φέρω στην επιφάνεια το θέμα της Κύπρου και να ενημερώσω τους αναγνώστες ότι αυτό το κομμάτι του ελληνισμού ακόμα πάσχει. Δυστυχώς στην Ελλάδα λίγο ασχολούνται με το κυπριακό και γενικά με την Κύπρο. Ελάχιστοι Έλληνες συγγραφείς έχουν γράψει κάτι για την Κύπρο και το θεώρησα χρέος μου να κάνω κάτι γι΄ αυτό.
Από πού αντλήσατε την έμπνευση σας για να το γράψετε;
Η Κύπρος πάντα αποτελούσε για μένα ένα μυστηριώδες νησί. Λοιπόν έφτασε για μενα η ώρα να ασχοληθώ με αυτήν. Γι΄ αυτό και την επισκέφτηκα αρκετές φορές στη διάρκεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου.
Πόσο καιρό διήρκησε η έρευνά σας για τη συγγραφή του;
Κάτι περισσότερο από έξι μήνες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι προσωπικές συνεντεύξεις που πήρα από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα τόσο την εποχή της ΕΟΚΑ (1955-1959) στην Κύπρο, όσο και στην τουρκική εισβολή το 1974.
Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στην πλοκή του έργου;
Κομβικό ρόλο. Ο έρωτας αγγίζει σχεδόν κάθε σελίδα του βιβλίου και πλέκεται με τα γεγονότα και τους ήρωες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα σύνολο που θα κρατήσει στα ύψη την αγωνία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;
Ήταν ένα σημαντικό βιβλίο για εμένα. Μου πήρε πάνω από ένα χρόνο η συγγραφή του. Η έρευνα στα αρχεία και οι προσωπικές συνεντεύξεις κράτησαν περί το ένα εξάμηνο και ήταν πολύωρες και κουραστικές. Μετά η τελική σύνθεση του βιβλίου και η χρήση των σημαντικότερων στοιχείων της έρευνας ήταν επίσης ένα δύσκολο εγχείρημα.
Ταυτίζεστε με κάποια στοιχεία του ήρωά σας/ των ηρώων σας;
Όχι δεν το κάνω ποτέ αυτό. Πιστεύω ότι οι χαρακτήρες των βιβλίων δεν πρέπει ποτέ να ταυτίζονται με τον συγγραφέα. Ο συγγραφέας δεν γράφει αυτοβιογραφία, αλλά προσπαθεί να πει κάτι σημαντικό στους αναγνώστες μέσα από το βιβλίο του.
Μετά την έκδοση του βιβλίου, μπήκατε στον πειρασμό να αλλάξετε κάτι σε αυτό;
Θεωρώ ότι το εκδομένο βιβλίο είναι σαν τον ολοκληρωμένο πίνακά. Ο καλλιτέχνης δεν επεμβαίνει ποτέ για αλλαγές.
Ποια είναι τα επόμενα εκδοτικά σας σχέδια;
Αυτή τη στιγμή εργάζομαι πάνω σε ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη φιλία των παιδιών με τα ζώα. Είναι ένα βιβλίο που θα υμνήσει τη φιλία του ανθρώπου με τα ζώα και θα στιγματίσει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση των τετράποδων φίλων μας.