Το νέο μυθοστόρημα της Κατερίνας Cosgrove «Τεφρός Ουρανός» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Τρεις δυνατές γυναίκες, τρεις ιστορίες γεμάτες πόλεμο, θάνατο και έρωτα. Κι ένα μυστικό που τις δένει, ένας κρυφός κρίκος αγάπης…

Η συγγραφέας Katerina Cosgrove πλάθει μια ιστορία ανθρωπιάς, αγάπης και εξιλέωσης στον ματωμένο καμβά της Μέσης Ανατολής, καθώς ακολουθεί τα χνάρια μιας σύγχρονης ηρωίδας που επιστρέφει στη γενέτειρά της αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα της και ανακαλύπτει τελικά την αλήθεια για τον εαυτό της, καθώς βρίσκει την άκρη του μίτου που την κάνει να καταλάβει ότι συγχώρεση δεν σημαίνει λησμονιά, ότι συμφιλίωση δεν σημαίνει προδοσία και ότι οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους παραείναι σύνθετα για να χωρέσουν σε απλοϊκές ερμηνείες.

Η συγγραφέας μας μίλησε για τα αγαπημένα της βιβλία, αλλά και για το μυθιστόρημά της.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει περισσότερες φορές;

Γιάννης Ρίτσος, «Η τέταρτη διάσταση», ποιητική συλλογή εµπνευσµένη από την ελληνική µυθολογία.

Στον αγαπηµένο σας ποιο βιβλίο θα χαρίζατε;

Charlotte Joko Beck, «Everyday Zen».

Ποια είναι τα πέντε βιβλία που γυρνάτε σε αυτά ξανά και ξανά;

Ram Dass «Be Here Now», Paul Bowles «The Sheltering Sky», Miles Olson «Unlearn, Rewild: Earth Skills, Ideas and Inspirations for the Future», Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος», Χένρι Μίλερ «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού».

Ποιον συγγραφέα θα θέλατε να είχατε φίλο σας; Τι θα του λέγατε όταν θα τον πρωτοβλέπατε;

Τον Χ. Μίλερ όταν περνούσε την πλέον ασυµβίβαστη και προκλητική φάση του. Θα τον ρωτούσα γιατί δεν έµεινε στην Ελλάδα και γιατί δεν έγραψε περισσότερα βιβλία για αυτήν!

Σε ποιον ποιητή σκαλώνει περισσότερο το τακουνάκι της ψυχής σας;

Στον Γιώργο Σεφέρη.

Νιώθετε ότι αντιγράφετε κάποιον ποιητή-συγγραφέα;

Πιστεύω ότι έχω αρκετές επιρροές από τους Michael Cunningham, Gabriel Garcia Marquez και Margaret Atwood. Ωστόσο, ο συγγραφέας που άσκησε πάνω µου τη µεγαλύτερη επιρροή, και µάλιστα από πολύ µικρή ηλικία, είναι ο Ντοστογιέφσκι. Και νοµίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναπιάσω τα βιβλία του.

Ποια ποιητική συλλογή αγαπήσατε τελευταία;

Mary Oliver, «New and Selected Poems: Volume I».

Τι διαβάζετε αυτό τον καιρό;

∆ιαβάζω δύο βιβλία ταυτόχρονα: Nuval Noah Harari «Sapiens: A Brief History of Humankind» και Robert Aitken «Dharma Gaia: A Harvest of Essays in Buddhism and Ecology».

Πόσα βιβλία διαβάζετε (περίπου συνολικά) τον µήνα;

Εξι µε οκτώ τον µήνα. Κάποιες φορές µπορεί και δέκα, ιδίως αν είµαι σε περίοδο έρευνας για κάποιο νέο µυθιστόρηµά µου. Λόγω του ότι είµαι µέλος κριτικής επιτροπής ετήσιων λογοτεχνικών βραβείων, για να σχηµατίσω άποψη, είναι πιθανόν να διαβάσω σε έναν µήνα περισσότερα από πενήντα βιβλία.

Οταν δεν σας αρέσει ένα βιβλίο, πόσες σελίδες τού δίνετε πριν το εγκαταλείψετε;

∆ιαβάζω τουλάχιστον το µισό προτού αποφασίσω ότι δεν αξίζει τον κόπο. Βεβαίως, ως µέλος κριτικής επιτροπής, τα διαβάζω ολόκληρα, από την πρώτη µέχρι την τελευταία αράδα.

Ποιο είναι το τελευταίο σας βιβλίο που κυκλοφορεί και τι πραγµατεύεται µε δυο - τρεις φράσεις;

Το «Τεφρός Ουρανός», που κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, το οποίο είναι µυθιστόρηµα βασισµένο σε ιστορικά γεγονότα. Ενα δυνατό βιβλίο για την οικογένεια, την πίστη, την αγάπη και για µυστικά βαθιά κρυµµένα πίσω από τον τρόµο του πολέµου και του ξεριζωµού. Τρεις δυνατές γυναίκες, τρεις ιστορίες γεµάτες πόλεµο, θάνατο και έρωτα. Κι ένα µυστικό που τις δένει, ένας κρυφός κρίκος αγάπης.