Ηρώδειο: Tο πρόγραμμα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στο Ηρώδειο το φθινόπωρο, δηλαδή από τα τέλη Αυγούστου έως τις 9 Οκτωβρίου, οριστικοποίησαν χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Κατά γενική ομολογία, η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη λόγω της πληθώρας των αιτημάτων. Για παράδειγμα, υπήρξαν ημερομηνίες όπου τα αιτήματα ξεπερνούσαν τα τέσσερα, κάτι που συνέβαινε ακόμα και στις εναλλακτικές ημερομηνίες, τις οποίες είχαν προτείνει οι φορείς. Επίσης, υπήρχαν και αιτήματα χωρίς «ευελιξία», όπως το «Γκαλά όπερας για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μ. Κάλλας» (13/14/9), που θα διεξαχθεί παράλληλα με συνέδριο.
Το Συμβούλιο, αν και σε γενικές γραμμές ακολούθησε το πρόγραμμα όπως είχε οριστεί από την ειδική επιτροπή που έκρινε τα αιτήματα, έκανε αρκετές αλλαγές, τόσο ως προς τις ημερομηνίες, όσο και ως προς τις εκδηλώσεις. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν και η συμμετοχή του Ελληνικού Φεστιβάλ στις φθινοπωρινές παραστάσεις του Ηρωδείου, φορέας στον οποίο δίνεται το μνημείο τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, επιχειρήθηκε να υπάρξει ισορροπία στα αιτήματα, αν και αλλαγές μπορεί να υπάρξουν ακόμα και τώρα, καθώς πολλοί φορείς ίσως να μην «ταιριάξουν» με τις ημερομηνίες λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Γι' αυτό, πολύ πιθανόν, οι Tindersticks, το δημοφιλές βρετανικό συγκρότημα που είχε ζητήσει το μνημείο για το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά βρέθηκε χώρος στις 3/9, να μη μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το ίδιο συγκρότημα, μάλιστα, δεν είχε προταθεί από την ειδική επιτροπή που εξέτασε τα αιτήματα, αλλά μέλη του Συμβουλίου, που γνώριζαν την ποιοτική δουλειά τους, το συνέστησαν. Επίσης, δεν είχε προταθεί το αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, που το Συμβούλιο ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα (προτεινόμενη ημερομηνία 1/9).
Αν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές, το τελικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, διαμορφώνεται ως εξής:
30/8 Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) «Πέρσες» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία Αρ. Μπινιάρης, μετάφραση Ιωάννης Μουλλάς. Ερμηνεύουν οι Κ. Καραμπέτη, Χ. Χαραλάμπους, Ν. Ψαρράς, Αντ. Μυριαγκός.
31/8 Καμεράτα-Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ. «Σουίνι Τοντ, ο δαιμόνιος κουρέας της οδού Φλιτ» (μιούζικαλ). Επανάληψη της παράστασης που είχε εγκριθεί στο θερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
1/9 Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν.
2/9 «Κάρμεν» του Αντόνιο Γκάντες. Υπό την αιγίδα της ισπανικής πρεσβείας.
3/9 Tindersticks. Συναυλία.
5/9 Εθνικό Θέατρο. «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, μουσική Ν. Κυπουργός. Ερμηνεύουν οι Τζ. Πανούσης, Τ. Χριστογιαννόπουλος, Ειρ. Καράγιαννη, Αιμιλιανός Σταματάκης.
6/9 «Tango del Sur». Η μουσικοθεατρική παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στην πορεία και την εξέλιξη του τάνγκο. Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής.
8/9 Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ-Venus AE «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία Στ. Τσακίρη, μετάφραση: Δ. Δημητριάδης, μουσική Μ. Μάτσας. Ερμηνεύουν οι Δ. Λιγνάδης, Κ. Καζάκος, Κ. Καρβούνη, Δ. Ήμελλος, Γ. Περλέγκας, Δ. Λάλος, Τζ. Κόλλια.
9/9 «Αλέξης Ζορμπάς». Μουσική Μ. Θεοδωράκης, σκηνοθεσία Στ. Φασουλής, σκηνικά Μ. Παντελιδάκης και χορογραφία Δ. Παπάζογλου. Πρωταγωνιστούν οι Γρ. Βαλτινός, Τ. Κουλίεβα, Μ. Μπεγνής, Τ. Παπαματθαίου, Ν. Δραγούμη και Ν. Βερλέκης. Συμμετέχει 20μελής θίασος.
11/9 Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ «Βάκχες» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία Εκτ. Λυγίζος, μετάφραση Γ. Χειμωνάς, διανομή Ανθή Ευστρατιάδου, Εκτ. Λυγίζος, Β. Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής κ.ά.
12/9 «Σταμάτης Κραουνάκης. Τα λαϊκά μου τραγούδια 1980-2017. Σε σπίτια με μωσαϊκά με τη Γιώτα Νέγκα». Συναυλία.
13, 14/9 Εθνική Λυρική Σκηνή. «Γκαλά όπερας για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μ. Κάλλας». Συμμετέχουν η ορχήστρα και η χορωδία της ΕΛΣ, οι υψίφωνοι Τσ. Κοστέα, Μ. Παπαθανασίου και Χρ. Πουλίτση. Σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times, η οποία μαζί με την
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διοργανώνει το συνέδριο Athens Democracy Forum.
15/9 Εθνική Λυρική Σκηνή «Ερωτόκριτος». Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης της εναλλακτικής σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.
17, 18/9 «Maurice Fette Bejart». Οι χορευτές του μπαλέτου «Bejart Ballet Lausanne» θα παρουσιάσουν μία παράσταση χορού-αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του M. Bejart. Χορογραφίες των M. Bejart και G. Roman.
19, 20/9 Μπαλέτα Μπολσόι. Παραγωγή για τα 75 χρόνια του Μιχαήλ Λαμπρόσκι, με χορογραφίες του ίδιου και έργα στα οποία ως χορευτής άφησε εποχή.
22/9 Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. «Rock the Opera». Η ΚΟΑ θα συμπράξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle και ερμηνευτές τους G. Radics, M. Poulickova, T. Halova, Ni. Spalasova.
23/9 «Γκαλά 1001 αστέρων». Ο Μ. Φραγκούλης και οι καλεσμένοι του θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από όλον τον κόσμο, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Μαζί του η τραγουδίστρια Angela Gheorghiu. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Eugene Kohn.
24/9 «Σταύρος Ξαρχάκος-Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Η συνάντηση». Ο Στ. Ξαρχάκος θα συναντηθεί επί σκηνής με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ο συνθέτης θα διευθύνει 10μελή ορχήστρα.
26/9 Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ «Αμύντας». Επανάληψη της παράστασης της προηγούμενης χρονιάς σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου.
27/9 Ένωση Σωματείων «Μαζί για το Παιδί». «Εκεί στο Νότο». Οι Γ. Νταλάρας, Λ. Μαχαιρίτσας και Γ. Κότσιρας θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με μουσική Ελλήνων συνθετών και ποιητών.
29/9 Το Σπίτι του Ηθοποιού. «Περιπλανώμενοι Θεατρίνοι». Μουσική επιμέλεια Δ. Παπαδημητρίου, ερμηνεία Φ. Δάρρα. Συμμετέχουν ακόμα 15 ηθοποιοί και 10μελής ορχήστρα. Σκηνοθεσία Δαμάτης Κοραής.
30/9 «Μάνος Χατζιδάκις, Ελλάς η χώρα των ονείρων». Ερμηνεύει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Διεύθυνση ορχήστρας Λ. Καρυτινός. Συμμετέχει η υψίφωνος Μ. Κωστράκη.
1/10 Σύλλογος Αγχιαλιτών Αθήνας. «Ένα τραγούδι για τη Θράκη». Σκηνοθεσία Σ. Χατζάκης, καλλιτεχνική διεύθυνση Ανδρέας Κατσίγιαννης. Τραγουδούν οι Μ. Μητσιάς, Χρ. Αηδονίδης, Δ. Μπάσης, Κ. Μακεδόνας, Ελ. Βιτάλη, Β. Δημούδης. Συμμετέχουν οι Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας, η παιδική χορωδία Σπ. Λάμπρου, παραδοσιακό συγκρότημα, αφηγητής και έξι ηθοποιοί.
2/10 Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. «100 χρόνια Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών». Σύνθεση θεατρικών, μουσικών και ιστορικών στιγμών από την 100ετή πορεία του Σωματείου, παρακολουθώντας παράλληλα τις ιστορικές εξελίξεις της χώρας.
4/10 «Sissi -once upon a time of the emperor». Τα μπαλέτα της Ουγγαρίας ExperiDance και η Budapest Gipsy Symphony Orchestra παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ουγγρικής κουλτούρας, συνδυάζοντας τον παραδοσιακό λαϊκό ουγγρικό χορό με τις σύγχρονες μορφές χορού. Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ουγγαρίας.
5/10 Vanessa Mae. Συναυλία.
6/10 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Καλιγούλας». Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen, μετάφραση Φρανσουάζ Αρβανίτη και μουσική Blaine Reininger.
7/10 Πρεσβεία Κύπρου. Εκδήλωση.
8/10 «Terranima». Παράσταση σύγχρονου χορού με ζωντανή μουσική. Η ομάδα DACIPOLI DANCE CO είναι μία ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα.
9/10 Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Σε επιμέλεια του ίδιου του συνθέτη.