Γιάννης Στάνκογλου: «Η τέχνη είναι φάρμακο για τον άνθρωπο»
Στα Όσκαρ ο γνωστός ηθοποιός με την ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη - Τι είπε στα «Παραπολιτικά» και τη Μαριάνθη Κουνιά
Βαλίτσες για την Αμερική φτιάχνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, αφού η ταινία του με τίτλο «Πλατεία Αμερικής» («Amerika Square») θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 90ης διοργάνωσης των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, διεκδικώντας το Βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Πολιτισμού.
Με τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Βασίλη Κουκαλάνι, τη Θέμιδα Μπαζάκα και με τέσσερα βραβεία ήδη στη φαρέτρα του από διεθνή φεστιβάλ (Ειδική Μνεία για την ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι, βραβείο της Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Βραβείο Ίρις καλύτερου μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), το «Amerika Square» τώρα μπαίνει σε οσκαρική τροχιά. Τοποθετημένη στο κέντρο της Αθήνας, στην Πατησίων, σε μια κάποτε κατεξοχήν αστική συνοικία που τώρα αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων από όλες τις χώρες του κόσμου, η ταινία παρουσιάζει τρεις από τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας και τη μετωπική τους σύγκρουση στην προσπάθεια επιβίωσης ενός Σύριου πρόσφυγα. Ο Γιάννης Σακαρίδης φαίνεται πως έχει δημιουργήσει μια ταινία που μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για τα εγχώρια κινηματογραφικά δεδομένα, αν καταφέρει να φτάσει στην τελική φάση των βραβείων Όσκαρ, αλλά και αν τελικά αποκτήσει το πολυπόθητο αγαλματάκι.
Ο Γιάννης Στάνκογλου που υποδύεται τον Μπίλι, έναν ροκ σαραντάρη, ιδιοκτήτη μπαρ στην πλατεία Αμερικής, μιλώντας στα «Π» εκφράζει την αισιοδοξία του για την τύχη της ταινίας στα Όσκαρ. «Η ταινία άρεσε πολύ και βραβεύτηκε σε αρκετά φεστιβάλ του κόσμου. Μιλάει με κάποιον τρόπο για τη σύγχρονη Ελλάδα και καταδεικνύει την πραγματικότητα χωρίς να γίνεται μελό, ούτε διδακτική. Στην Αμερική υπάρχουν πάρα πολλές φωνές ανθρώπων που ασχολούνται με το προσφυγικό. Και αυτός είναι και ένας λόγος που μας κάνει αισιόδοξους ότι θα περάσει στην τελική φάση των βραβείων» αναφέρει.
Όσο για το πόσο μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος παγκοσμίως η προβολή της ταινίας αυτής στην Αμερική, ο γνωστός ηθοποιός εξηγεί: «Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική που ακολουθούν τα μεγάλα κράτη σίγουρα το προσφυγικό θα είναι ένα θέμα πάρα πολύ έντονο. Αλλά δεν θα είναι και το μόνο. Το σημαντικό είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί, γιατί ο κόσμος το έχει κάνει ήδη σε μεγάλο βαθμό. Η ανθρωπότητα πρέπει να βρει λύση για αυτούς τους ανθρώπους. Η τέχνη βοηθάει πάρα πολύ με καταπραϋντικό τρόπο. Αυτόν το σκοπό έχει πάντα. Η υψηλή τέχνη είναι σαν φάρμακο για τον άνθρωπο, αν και ο ίδιος πραγματικά ενδιαφέρεται.
Γιατί σου βάζει ερωτήματα και σε κάνει να δεις διαφορετικά κάποια πράγματα. Οι Έλληνες είναι ένας λαός φιλόξενος από την αρχαιότητα ακόμα. Πάντα συμβίωνε καλά με τους ξένους. Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να λύσουν αυτό το πρόβλημα αυτών των βασανισμένων ανθρώπων. Έχω ταξιδέψει στη Συρία πριν τον πόλεμο, που ήταν μια χαρά και ξέρω τι καταστροφή έχει υποστεί τώρα η χώρα. Βλέπω σε φωτογραφίες κατεστραμμένα σπίτια σε δρόμους που είχα περπατήσει και πονάει η ψυχή μου» αναφέρει.