Ο Βαν Γκογκ δίνει κουράγιο στους Έλληνες
Τι τρέχει στο Μέγαρο Μουσικής τους τελευταίους μήνες με τη μεγαλειώδη έκθεση του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου;
Την απόλυτη βιωματική εμπειρία απολαμβάνουν τους τελευταίους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσοι επισκέπτονται την τρισδιάστατη εικαστική πρόταση Van Gogh Alive - The experience, που παρουσιάζει μέσα σε μια ώρα 3.000 πίνακες και σκίτσα του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου σε κολώνες, οροφές, πατώματα και τοίχους συνολικού εμβαδού 1.500 m2.
Οι ρέουσες εικόνες, που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, ερεθίζουν τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική και καθηλωτική ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει τον επισκέπτη.
Το εικαστικό αυτό ταξίδι έχει αρχή, μέση και τέλος. Μπαίνοντας στην αίθουσα νιώθεις αμέσως μια πρωτόγνωρη επαφή με έναν καλλιτέχνη που το έργο του στιγμάτισε όλον τον πλανήτη επιδρώντας έντονα κυρίως στο κίνημα του εξπρεσιονισμού. Που αν και σήμερα θεωρείται ένας από τους από τους σπουδαιότερους ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης, εκείνος δεν το έμαθε ποτέ, καθώς έζησε στην αφάνεια, την αποτυχία και τη φτώχεια μέχρι τα 37 του, που αυτοκτόνησε. Ο ταπεινός ζωγράφος με το μελαγχολικό πνεύμα δεν γνώρισε ποτέ εν ζωή τη δόξα και την επιτυχία. Το έργο του «Κόκκινο αμπέλι» είναι το μοναδικό έργο που κατάφερε να πουλήσει ενώ ζούσε. Πέρασε όλη τη σύντομη ζωή του παρέα με αμέτρητες ψυχικές παθήσεις που καθημερινά του προκαλούσαν πόνο και μελαγχολία. Δεν του άρεσε το σχολείο, ούτε τα αμέτρητα επαγγέλματα που άρχισε να εξασκεί από τα 16 του χρόνια.
Σε ηλικία 27 ετών ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στο Παρίσι, αλλά και εκεί βρισκόταν σε μια συνεχή σύγκρουση με τους δασκάλους του. Χαρακτηριστική ήταν και η σφοδρή του σύγκρουση με τον Γάλλο ιδιοφυή ζωγράφο και συγκάτοικό του Πολ Γκογκέν, που μετά από ένα καυγά, ο Βαν Γκογκ αυτοτραυματίστηκε κόβοντας το αυτί του, για να μην σκοτώσει τον φίλο του.
Στην έκθεση περιπλανιέσαι στα μέρη που έζησε και καλλιτέχνησε ο Βαν Γκογκ, στο Άμστερνταμ, στην Προβηγκία και στο Παρίσι. Χάνεσαι στον χρόνο με ήχους και μουσικές, φώτα και χρώματα που εισχωρούν μέσα σου. Αυτή η πανδαισία διευρύνει το μυαλό μ' έναν μοναδικό τρόπο σε μια άκρως παιδευτική διαδικασία όπου η συγκίνηση είναι αναπόφευκτη. Στο τέλος έχεις εξαγνιστεί. Έχεις κερδίσει πράγματα που δεν βάζει ο νους σου. Αυτός ο ύψιστος καλλιτέχνης υπήρξε και μεγαλούργησε για να μπορούμε εμείς σήμερα να παίρνουμε κουράγιο από τα έργα και τα λόγια του για τις δυσκολίες της δικής μας ζωής.
Η έκθεση που πριν έρθει στην Αθήνα παρουσιάστηκε σε 35 μητροπόλεις του κόσμου και έχει προσελκύσει περίπου δέκα εκατομμύρια θεατές, θα μείνει στο Μέγαρο έως τις 4 Μαρτίου.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018