Ένας σπουδαίος και ακούραστος εργάτης της Τέχνης, από τους σημαντικότερους που σφράγισαν την εικόνα του ελληνικού θεάτρου, ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας, έφυγε εχτές από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Ο Γιώργος Πάτσας ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της σκηνογραφίας, υπηρετώντας για 50 ολόκληρα χρόνια όλα τα θεατρικά είδη (όπερα, αρχαίο δράμα, πρόζα, μιούζικαλ, κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο) και αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944.

Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Παναγιώτη Τέτση και Παύλο Μοσχίδη, αποφοιτώντας το 1965.

Το 1968 ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του, σκηνογραφώντας το έργο «Ταρτούφος» του Μολιέρου στο ΚΘΒΕ.

Μέχρι σήμερα, είχε δημιουργήσει (ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος) περίπου 500 έργα εντός και εκτός Ελλάδας για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Συνεργάστηκε με τα περισσότερα θέατρα της Αθήνας, καθώς και με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Volkstheater της Βιέννης, το Schauspielhaus της Ζυρίχης, το Stadtheater της Λουκέρνης, το Θέατρο Mc Carter Princeton στις ΗΠΑ, το Landestheater στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, το Φεστιβάλ της Μέριντα στην Ισπανία, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Θέατρο Ολύμπικο στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, το Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και το Αλεξαντρίσκυ της Αγίας Πετρούπολης.

Ασχολήθηκε συστηματικά με την αρχαία ελληνική τραγωδία, σκηνογραφώντας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.  Είχε διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και συνεργαζόταν με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1971.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες: Μινωτή, Θεοδοσιάδη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Παπαγεωργίου, Κοντούρη, Τερζόπουλο, Βογιατζή, Αντύπα, κ.ά.

Πολυβραβευμένος

Μεταξύ των βραβείων που του έχουν απονεμηθεί είναι: δύο φορές το Ασημένιο Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας Κουαντρενιάλ της Πράγας (1995 και 2003), το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για τα σκηνικά της παράστασης «Η νύχτα της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου (1998), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, και το κρατικό βραβείο για τα κοστούμια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Υπήρξε παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαλβίνα Κάραλη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Μαριάννα, ενώ έχει και έναν μικρότερο γιο με τη σκηνοθέτιδα Νικαίτη Κοντούρη.

Η τελευταία του δουλειά ήταν στο Εθνικό Θέατρο, στην παράσταση «Ψηλά από τη γέφυρα» που σκηνοθετεί η σύζυγός του Νικαίτη Κοντούρη.

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, με την είδηση του θανάτου του εκλεκτού σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιώργου Πάτσα, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια ενός δημιουργικού πνεύματος.
Ο Γιώργος Πάτσας υπήρξε ένας πνευματικός άνθρωπος με ιδιαίτερη αισθητική. Υπηρέτησε πιστά το ελληνικό θέατρο το οποίο, με την απώλειά του, στερείται όχι μόνο ενός καλλιτέχνη αλλά και μίας μοναδικής προσωπικότητας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομοφώνως τα ακόλουθα:

1. Την αφιέρωση της παράστασης Ψηλά από τη Γέφυρα, της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.
2. Την έκφραση συλλυπητηρίων στους οικείους του
3. Την κατάθεση στεφάνου
4. Την εκπροσώπηση της Διοίκησης στην κηδεία
5. Την δημοσίευση του παρόντος ψηφίσματος.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του διακεκριμένου Έλληνα σκηνογράφου - ενδυματολόγου Γιώργου Πάτσα.

Ο Γιώργος Πάτσας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Παναγιώτη Τέτση και Παύλο Μοσχίδη, αποφοιτώντας το 1965. Το 1968 ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία, σκηνογραφώντας το έργο Ταρτούφος, στο ΚΘΒΕ. Έχει σκηνογραφήσει περίπου 450 έργα, όλων των ειδών: όπερα, αρχαίο δράμα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις κ.ά.

Ξεκίνησε να συνεργάζεται με την ΕΛΣ από το 1971. Η τελευταία του παραγωγή ήταν ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, την καλλιτεχνική περίοδο 2013/14. Για την ΕΛΣ δημιούργησε σκηνικά ή/και κοστούμια για 17 όπερες και 4 χοροδράματα, σε άνω των 60 παραγωγών ή/και αναβιώσεις παραγωγών, όπως: Ανοιξιάτικο παραμύθι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Κάρμεν, Η μεγαλοψυχία του Τίτου, Τόσκα, Φάουστ, Φιντέλιο, Η απαγωγή από το σεράι, Κώστας Καρυωτάκης, Μήδεια (Ηρώδειο, 1993), Η λίμνη των κύκνων, Ρωμαίος και Ιουλιέττα κ.ά.

Συνεργάστηκε με θέατρα στην Ελλάδα (ΚΘΒΕ, Αμφιθέατρο, Εθνικό Θέατρο), με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με θεατρικές σκηνές πόλεων της Ευρώπης (Ντύσσελντορφ, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη, Ζυρίχη, Λουκέρνη, Τύμπινγκεν, Μόσχα, Βιντσέντζα) και των ΗΠΑ. Δημιούργησε σκηνικά για παρουσιάσεις έργων σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ισπανία, Γερμανία κ.α.), καθώς και για κινηματογραφικές ταινίες. Μεταξύ άλλων έχει σκηνογραφήσει τα θεατρικά έργα: Εκκλησιάζουσες, Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας, Ονειρόδραμα, Ηλέκτρα, Ιππόλυτος, Δεσποινίς Τζούλια, Φτωχέ φονιά, Βρυκόλακες, Ο γυάλινος κόσμος, Πέρσες, Ορέστης κ.ά. Βραβεύτηκε τρεις φορές για τα κουστούμια σε κινηματογραφικές παραγωγές. Του απονεμήθηκε Ασημένιο Μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial (1995, 2003) και το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (Αθήνα, 1998). Διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.