Εθελοντές καθαρίζουν τα βράχια της Πειραϊκής και σώζουν τα καΐκια
Μια δράση που θα λάβει χώρα την Κυριακή 29 Απριλίου.
Ο δήμος Πειραιά συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece», με σύνθημα «Καθαρίζουμε τα βράχια της Πειραϊκής, σώζουμε τα καΐκια», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 10:30 με σημείο συνάντησης τον Σταυρό στην Πειραϊκή.
Η περιβαλλοντική εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά, πέρα από τον καθαρισμό στα βράχια της Πειραϊκής -στην οποία θα συμμετέχουν εθελοντικά φορείς, σύλλογοι αλλά και δημότες- έχει φέτος ως σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών καϊκιών, τα οποία καταστρέφονται, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» - Δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.
Σημειώνεται ότι η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Σταυρούλα Αντωνάκου παρευρέθηκαν εχθές στην πλαζ Βοτσαλάκια, όπου υποδέχθηκαν το βαν του «Let’s do it Greece», στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη δράση.
Ο κ. Μώραλης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο δήμος Πειραιά συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο «Let’s do it Greece» και χαρακτήρισε εύστοχο το κεντρικό σύνθημα της δράσης: «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις».
Ο κ. Μώραλης κάλεσε φορείς, συλλόγους και τους Πειραιώτες την Κυριακή 29 Απριλίου στον Όρμο της Αφροδίτης, προκειμένου να συμμετέχει η πόλη μαζικά στη δράση και στον καθαρισμό μέρους της Πειραϊκής, αλλά και να ενημερωθεί παράλληλα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναφορικά με την καταστροφή των καϊκιών.
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να καταστραφούν, να αποσυρθούν τα ξύλινα καΐκια. Αναλάβαμε πρωτοβουλία, προκειμένου να σώσουμε κάτι που αφορά την παράδοση στη χώρα μας και στον Πειραιά, ως ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Έχουμε εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό να σώσουμε κάποια από αυτά τα ξύλινα σκάφη, τα οποία να ελλιμενιστούν στο Μικρολίμανο, ώστε και με την ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή, να είναι ένα σημείο στο οποίο θα μπορούν είτε Έλληνες είτε ξένοι να επισκεφθούν και να γνωρίσουν αυτήν την ελληνική παράδοση. Θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των ξύλινων σκαφών και γενικότερα να αποτελέσει αυτή η ενέργεια ένα κομμάτι της ναυτικής παράδοσης της χώρας, αλλά και της πόλης».
Επιπλέον ο κ. Μώραλης επισήμανε πως ο εθελοντισμός μπαίνει σιγά σιγά στη συνείδηση του Έλληνα, με αργά βήματα. «Η δική μου γενιά δεν είχε εκπαιδευτεί στον εθελοντισμό και είναι αισιόδοξο ότι τα νέα παιδιά συμμετέχουν περισσότερο. Ο γιος μου είναι επτά ετών και μου μαθαίνει πώς να ανακυκλώνω. Εγώ έφτασα 50 ετών, αλλά δεν μας έμαθαν ποτέ πώς να ανακυκλώνουμε», υπογράμμισε ο δήμαρχος.