Στην Πάτμο 180 χορευτές από όλη την Ελλάδα
Το Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου, μετά από 7 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και εν γένει της χώρας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για την προβολή και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Πάτμος, το νησί που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με την πλούσια πολιτιστική παρουσία του, πρόκειται να φιλοξενήσει μερικά από τα ομορφότερα δείγματα της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, ενώ για πρώτη φορά υποδέχεται τη μουσικοχορευτική παράδοση μίας χώρας του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Λετονίας.
Το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, με ελεύθερη είσοδο. Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι είναι οι Μαρία Μιχελλή και Θεολόγος Μιχελλής.
Η Πάτμος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης 180 χορευτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό (Λετονία).
Στην τριήμερη μουσικοχορευτική εκδήλωση, που κάθε χρόνο παρακολουθούν εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, θα φιλοξενηθούν 10 χορευτικές ομάδες, οι οποίες θα παρουσιάσουν επί σκηνής την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική τους παράδοση, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμά τους, με τη συνοδεία μάλιστα δεξιοτεχνών οργανοπαικτών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλία μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, η Ελλάδα θα αναδείξει τον πολιτισμικό της πλούτο, έχοντας
συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι τη Λετονία, με την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική της παράδοση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Πάτμου», το οποίο απευθύνεται στα μέλη των χορευτικών ομάδων που θα φιλοξενηθούν στο νησί και περιλαμβάνει εισήγηση για την τοπική πολιτισμική ταυτότητα και διδασκαλία του τοπικού χορευτικού ρεπερτορίου από την Μαρία Μιχελλή και εισήγηση του Θεολόγου Μιχελλή για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής παράδοσης της Πάτμου.