Με την ευκαιρία της παράστασης της μεγάλης χορεύτριας του φλαμένκο, Sara Baras, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τον «μαγευτικό» χορό.

Η ειδικός, χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα του Flamenco, Δήμητρα Κασκάνη, μιλάει γι΄ αυτόν τον μυθικό χορό, αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει μια γυναίκα, που ασχολείται με το φλαμένκο.

Η ιστορία του χορού

Το Φλαμένκο άρχισε να παρουσιάζεται σε Ισπανικές παραδοσιακές ταβέρνες με συνοδεία κιθάρας, στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ προστέθηκε αργότερα ο χορευτής η χορεύτρια. Ξεκίνησε δηλαδή ως μουσικό είδος και εξελίχθηκε σε χορό. Βασικό συστατικό του χορού αυτού αποτελεί ο ήχος από τα πόδια των χορευτών, καθώς και ο κοφτός βηματισμός τους.

Η χρυσή εποχή του φλαμένκο υπήρξε η περίοδος από το 1850 μέχρι και το 1910, οπότε και δίνονταν μουσικές παραστάσεις και οι χορευτές ήταν πλέον επαγγελματίες.

Τα χαρακτηριστικά του χορού

Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο που συνοδεύει το χορό είναι η κιθάρα Φλαμένκο. Ο χορός φλαμένκο είναι ιδιαίτερα εκφραστικός και χαρακτηρίζεται κυρίως από τις κινήσεις των χεριών και το ρυθμικό χτύπο των ποδιών. Βασικό στοιχείο του χορού είναι ο αυτοσχεδιασμός. Συχνά χρησιμοποιούνται καστανιέτες, βεντάλιες ή εσάρπες που εμπλουτίζουν τις φιγούρες.

Φλαμένκο και υγεία

Το flamenco είναι ο χορός που εκτός από ύμνος στο πάθος, αποτελεί μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση.
Με τα χτυπήματα των ποδιών και την ταυτόχρονη κίνηση των χεριών, το σώμα αποσυντονίζεται. Η ταχύτητα και η αντοχή αυξάνουν την ευελιξία του σώματος, την ικανότητα των πνευμόνων, αλλά και την μυϊκή δύναμη.
Είναι δυνατό να κάψεις 300-400 kcal μέσα σε μισή ώρα, απολαμβάνοντας συγχρόνως το χορό και γυμνάζοντας όλο σου το σώμα.
Με τις επεκτάσεις του κορμού σε όλη την διάρκεια των ασκήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρει την κακή στάση του σώματος και να ανακουφίζει από τους πόνους που προκαλεί η καθιστική ζωή και η εργασία μας.
Το Flamenco είναι και η τέλεια άσκηση για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Στο Φλαμένκο δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα. Άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να ξεκινήσουν φλαμένκο κι ανάλογα με τις ικανότητες και την προσπάθειά τους, είναι δυνατόν να λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις βάσεις αυτό του χορού.

Η Δήμητρα Κασκάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε κλασικό μπαλέτο, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με τη μουσική κάνοντας μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία 15 ετών έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον χορό του φλαμένκο και αφοσιώνεται τελικά σε αυτόν. Παράλληλα, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις μουσικές της σπουδές και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Μουσικοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια των συχνών της ταξιδιών στη Μαδρίτη, τη Σεβίλη και το Χερέθ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την κουλτούρα του φλαμένκο και να διαμορφώσει το προσωπικό χορευτικό της ύφος. Από το 2011 διατηρεί την δική της σχολή χορού flamenco “Contra Tiempo”, στο Περιστέρι.