«Το Κιβώτιο» μιας μακρινής ουτοπίας
Κριτική Θεάτρου για «Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη
«Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου.
Πρόκειται για τη δραματοποίηση του σπουδαίου, πολιτικού μυθιστορήματος που αποτελείται από 18 επιστολές- απολογίες με έντονο σχόλιο πάνω στις μεθόδους που ακολουθήθηκαν κατά κόρον στον εμφύλιο πόλεμο.
Η πλοκή λαμβάνει χώρα από τις 14 Ιουλίου του 1949 ως και τις 20 Σεπτεμβρίου του 1949, όταν στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από εντολή να μεταφέρει ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης.
Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να διαλύεται καθώς ένας-ένας χάνει τη ζωή του, μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται.
Η υπόθεση του έργου προσφέρει μεγάλη τροφή για σκέψη, καθώς είναι γεμάτη σασπένς και βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα. Στη διάρκεια της παράστασης βιώνεις έντονα το αίσθημα της ματαιότητας του να ασπάζεσαι μια ιδεολογία που αποδεικνύεται το όχημα των ολίγων για εξουσία επάνω στους πολλούς. Το έργο δείχνει με εξαιρετικό τρόπο πως ο άνθρωπος προσηλώνεται σε ένα στόχο, δίνοντας τη ζωή του, χωρίς όμως να ξέρει ποιος είναι ο τελικός σκοπός. Γιατί πολεμάμε τελικά; Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη;
Ο Φώτης Μακρής, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του με μια ερμηνεία που σε ταξιδεύει πολύ πίσω. Ξεδιπλώνει στη σκηνή όλο το ταλέντο του κάνοντας μια ανατριχιαστική κατάθεση ψυχής. Η σκηνοθεσία λιτή, απέριττη, όπως αρμόζει στην εποχή του έργου και στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας που αναφέρεται το κείμενο.
Η παράσταση το μόνο που ζητάει από τον θεατή είναι μια στοιχειώδη γνώση του ιστορικού χρόνου και χώρου, αναφορικά με τον Εμφύλιο Πόλεμο και ελεύθερη, αδογμάτιστη σκέψη.
Ωραία ιδέα είναι η συζήτηση μετά το τέλος κάθε παράστασης και δείγμα σεβασμού το χαμηλό εισιτήριο των 10 ευρώ.