«H όπερα του ζητιάνου» στο Μέγαρο Μουσικής για δύο παραστάσεις
Η παράσταση των Ρόμπερτ Κάρσεν και Γουίλιαμ Κρίστι προσάρμοσε το πρωτότυπο κείμενο του 18ου αιώνα στη σημερινή εποχή με επίκαιρες νύξεις για το Brexit, το παραεμπόριο, ακόμα και τις selfies
Η μουσικοθεατρική «Όπερα του ζητιάνου» ανεβαίνει μόνο για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, την 1η και στις 2 Νοεμβρίου (στα αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους).
Η παράσταση των Ρόμπερτ Κάρσεν και Γουίλιαμ Κρίστι προσάρμοσε το πρωτότυπο κείμενο του 18ου αιώνα στη σημερινή εποχή και το «φρεσκάρισε» με επίκαιρες νύξεις για το Brexit, το παραεμπόριο, ακόμα και τις selfies, ενώ η αυθεντική μουσική του έργου ηχεί... έντονα jazzy!
Ο θίασος βρίσκεται σε περιοδεία από τον περασμένο Απρίλιο όπου το έργο έκανε την πρεμιέρα του στο παρισινό Theatre des Bouffes du Nord, συνοδευόμενο από το μπαρόκ μουσικό σύνολο Les Arts Florissants.
Η σατιρική όπερα - μπαλάντα «Η όπερα του ζητιάνου» του γερμανού συνθέτη Γιόχαν-Κρίστοφ Πέπους και του άγγλου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Τζον Γκέυ είναι ένα έργο ορόσημο του παγκόσμιου μουσικού θεάτρου. Σημείωσε εξαρχής τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1728, ενώ στη διάρκεια του 18ου αιώνα επαναλαμβανόταν συνεχώς στο Λονδίνο, αναβιώνοντας παράλληλα σε πολλές χώρες. Η επιστροφή της στη βρετανική μουσικοθεατρική σκηνή στα 1920 ήταν μάλιστα τόσο θριαμβευτική, που ενέπνευσε κορυφαίους συγγραφείς και συνθέτες εκείνης της εποχής, όπως τους Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ, οι οποίοι βασίστηκαν στο έργο αυτό για να γράψουν το αριστούργημά τους, την «Όπερα της πεντάρας» (1928).