«Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός» στο Μικρό Εθνικό θέατρο
Ένας δεκαπενταμελής θίασος χαρίζει χρώμα και πνοή σε μια παλιά γκραβούρα, που ζωντανεύει για να μας διηγηθεί ένα παραμύθι παλιό κι αγαπημένο
Ακούγεται παράδοξο κι όμως, τα πράγματα που μας περιβάλλουν και που γεννούν εκατοντάδες απορίες στα παιδιά μας, συχνά είναι αυτά που δύσκολα μπορούμε να τους εξηγήσουμε. Το θέατρο όμως μπορεί.
«Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός» του Μαρκ Τουαίην που εγκαινίασε το νέο «σπίτι» του Μικρού Εθνικού στο ισόγειο του θεάτρου REX, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου είναι ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, τη δύναμη της φαντασίας και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο.
Ένας δεκαπενταμελής θίασος χαρίζει χρώμα και πνοή σε μια παλιά γκραβούρα... Εκείνη ζωντανεύει για να μας διηγηθεί ένα παραμύθι παλιό κι αγαπημένο. Με ζωντανή μουσική, υπέροχους χαρακτήρες και γοργές εναλλαγές δράσης, το ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγάλου λογοτέχνη μάς συστήνεται ξανά στην πιο γλαφυρή, τολμηρή, επίκαιρη, αλλά και ξεκαρδιστική εκδοχή του.
Το Μικρό Εθνικό προτείνει τη θεατρική διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Τζέμα Κένεντι: μια σύγχρονη ανάγνωση της γνωστής ιστορίας που προσεγγίζει τη φόρμα του μιούζικαλ. Η Τζέμα Κένεντι που παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης στην Αθήνα, δήλωσε:
«Συγκινήθηκα και ενθουσιάστηκα παρακολουθώντας το έργο “ Πρίγκιπας και Φτωχός” στο Εθνικό Θέατρο. Ο θίασος έχει δημιουργήσει μια πραγματικά πανέμορφη παράσταση, το κάθε στοιχείο έχει σχεδιαστεί και εκτελείται με τόση ζεστασιά, χιούμορ και μαεστρία... Είναι καταπληκτικό για μένα ότι αυτό το έργο, το οποίο φαινόταν τόσο σχετικό στο Λονδίνο του 2012, μπορεί να μοιάζει ακόμα πιο σημαντικό και επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, υπό τη σκηνοθετική κατεύθυνση της Σοφίας που του έχει προσδώσει νέα νοήματα σε κάθε επίπεδο. Είμαι ενθουσιασμένη που ένα νέο, ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να απολαύσει την ιστορία και που το έργο μου έχει βρει ένα σπίτι στην εθνική σκηνή της Αθήνας, της γενέτειρας του σύγχρονου δράματος. Τι τιμή για έναν Βρετανό συγγραφέα!»
Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης ιχνηλατεί μια διαδρομή ανάμεσα από καθρέφτες και είδωλα, ήρωες και αντιήρωες, «πρίγκιπες και φτωχούς». Στο πολυδιάστατο αυτό έργο οι σχέσεις μετατρέπονται σε αντικατοπτρισμούς και μας αποκαλύπτουν πτυχές του εαυτού μας που ίσως αγνοούσαμε. Ήρωες που μοιάζουν εμφανισιακά... Ήρωες που διαφέρουν απόλυτα αλλά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις... Ήρωες που αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.