∆εν ξέρουµε από πού µπορεί να «κρατά» τον Αλ. Τσίπρα ο Στ. Κασσελάκης, αλλά σίγουρα το γεγονός πως τον έβαλε να τρέχει για λογαριασµό του τα τελευταία 24ωρα, για να εµποδίσει τη φυγή και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το κόµµα, δείχνει πως κατά την τελευταία τους συνάντηση, την Τετάρτη το βράδυ, «κάτι είχε να του πει», ώστε την εποµένη ο πρώην πρωθυπουργός να παίρνει τηλέφωνα λες και είναι προσωπικός γραµµατέας του «διαδόχου» του στην ηγεσία του κόµµατος, προκειµένου να πείσει τους «αντιφρονούντες» να µην αποχωρήσουν. Προφανώς για να κάνει στον Στ. Κασσελάκη τέτοιο χατίρι ο Αλ. Τσίπρας, τηλεφωνώντας ή συναντώντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, µε σκοπό να τους αποτρέψει από το να εγκαταλείψουν το κόµµα, από κάπου ο νέος πρόεδρος του κόµµατος τον «κρατά» και τον προειδοποιεί µε αποκαλύψεις, εάν δεν τον βοηθήσει να σταθεροποιηθεί στην ηγεσία. Και επειδή «στο τέλος ξυρίζουν τον γαµπρό και τον αρχηγό», ίσως, εάν ο Στ. Κασσελάκης νιώσει πως πάνε να τον «φύγουν νύχτα» από την ηγεσία του κόµµατος, να προχωρήσει σε αποκαλύψεις, που θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα τον Αλ. Τσίπρα για τον ρόλο που έχει διαδραµατίσει µέχρι τώρα.

Η ερώτηση της Δούρου και ο Αποστολάκης


Φαίνεται πως στις σχέσεις των τοµεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ένας ανταγωνισµός, κυρίως στο µέτωπο της αντιπολιτευτικής διαχείρισης των ζητηµάτων που αφορούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης για την άµυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως η τοµεάρχης Εξωτερικών, Ρ. ∆ούρου, δεν διατηρεί και τόσο άψογη συνεργασία µε τον τοµεάρχη Αµυνας, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος πρόσφατα δεν «συνυπέγραψε» και µια ερώτηση που κατέθεσε η πρώτη στη Βουλή, µε θέµα τον «περιορισµό της κυριαρχίας της χώρας». Προφανώς ή δεν συµφωνούσε µε το περιεχόµενο της ερώτησης ή δεν αξιολογεί µε άριστα την επάρκεια της Ρ. ∆ούρου να ασχολείται µε ζητήµατα «βραχονησίδων».

«Εκτελεστής» του Π. Πολάκη


Οσο και να πασχίζει ο Στ. Κασσελάκης να αποδείξει πως δεν λειτουργεί ως «εντολοδόχος» του Π. Πολάκη, εντούτοις τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Τελευταίο παράδειγµα που ο αψύς Κρητικός έδωσε «παράγγελµα» στον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και ο τελευταίος το εκτέλεσε µε απόλυτη ακρίβεια ήταν η επίθεση εναντίον του Ευ. Τσακαλώτου. Από την προηγούµενη ηµέρα της επίµαχης παρέµβασης του Στ. Κασσελάκη στην εκποµπή «Live News» στο Μega ο Π. Πολάκης έδειχνε να γνωρίζει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα «διασύρει» τον Ευ. Τσακαλώτο για το «µαξιλαράκι» των 37 δισ. «Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια και δεν θα βοηθήσει ο ινδουισµός», έγραφε χαρακτηριστικά για τον Ευ. Τσακαλώτο και έπειτα από λίγες ώρες ο Στ. Κασσελάκης άρχισε να «πυροβολεί» τον πρώην «τσάρο» της οικονοµίας.

Ξεφτέρια οπαδοί


Για να αντιληφθεί κανείς πόσο ξεφτέρια είναι όσοι ακολουθούν τον Π. Πολάκη στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποθεώνοντάς τον κάθε φορά για τις αναρτήσεις του, θα σας µεταφέρω έναν σπαρταριστό διάλογο που είχε µε µια κυρία την Πέµπτη το απόγευµα, όταν ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασµό στο fb τις ιατρικές του δραστηριότητες. «Μετά από δύο χειρουργεία, βόλτα και φαγητό στο πιο όµορφο λιµάνι της χώρας, αυτό των Χανίων, µε συννεφιασµένο καιρό», έγραψε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης, συνοδεύοντας την ανάρτησή του µε τις σχετικές φωτογραφίες. Μόλις το είδε µια φίλη-οπαδός του στο fb, πήγε και του έγραψε: «Περαστικά σου, Παύλο. Σιδερένιος εύχοµαι!!!!». Και ο Π. Πολάκης τής απάντησε: «Εκανα εγώ σε άλλους, δεν χειρουργήθηκα εγώ». Βέβαια, η κυρία συνέχισε απτόητη: «Οπως και να έχει, να έχεις την υγεία σου και να κάνεις τους άλλους καλά. Και καλή όρεξη». Ο παραπάνω διάλογος είναι, αν µη τι άλλο, ενδεικτικός του τρόπου µε τον οποίο ορισµένοι άνθρωποι κάνουν σαµατά στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και, όταν η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτήν που έχουν στο µυαλό τους, αντί να παραδεχτούν πως σχολιάζουν τα πράγµατα µε λάθος τρόπο, επιµένουν στην αρχική τους θέση και πετάνε ένα απλώς «δεν πειράζει» ή δεν «έχει σηµασία».

! Στο τέλος ο Στ. Κασσελάκης θα µείνει µε τον Ν. Παππά και τον Π. Πολάκη να υποδύονται τους «παράγοντες» της Αριστεράς.

Απέλπιδα τεχνάσματα


Κάπως αργά θυµήθηκε ο Αλ. Τσίπρας πως έχει ευθύνη να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πλέον η κατάσταση, µε τις πολλαπλές διασπάσεις στον χώρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τις εκατοντάδες αποχωρήσεις στελεχών, δεν µαζεύεται, ακόµα και αν ο ίδιος αποφασίσει να επιστρέψει στην πρώτη γραµµή του µετώπου. Ακόµα και αν ισχύει µια πληροφορία που έφτασε στα αυτιά µου, πως στη συνάντησή του µε τον Στ. Κασσελάκη ο τελευταίος φέρεται να του ζήτησε να τεθεί επικεφαλής της Κ.Ο. του κόµµατος στη Βουλή, ελπίζοντας πως αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στον διαµελισµό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, τώρα είναι αργά για απέλπιδα τεχνάσµατα.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος


Ποιος στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη τού εισηγείται να κάνει γενναίο άνοιγµα σε όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, µε σηµείο σύµπλευσης την αντιπολακική τους συνεννόηση;

Ομαδάρχης


Αν και µέχρι τώρα η τακτική που ακολουθεί είναι «ήξεις, αφήξεις» σε σχέση µε το πώς βλέπει την παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ, µε τις θορυβώδεις παρεµβάσεις του έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του καµιά 80αριά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, οργανώνοντας το δικό του δίκτυο στον χώρο της Αριστεράς. Ο λόγος για τον ∆. Τεµπονέρα, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αναµονής, ζυγίζοντας µε προσοχή τα υπέρ και τα κατά της παραµονής του στον χώρο ή της αποχώρησής του. Ολα θα εξαρτηθούν και από το εάν θα γίνει ή όχι τελικά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόµενο Φεβρουάριο.