Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ τρώνε τις σάρκες τους, το Μέγαρο Μαξίµου εξακολουθεί να παίζει τα ρέστα του σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πολιτικού µονόδροµου για τη χώρα σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία εντός κι εκτός συνόρων. ∆εν είναι τυχαίο ότι, µόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία στο περιθώριο των πολλαπλών υποχρεώσεων και εξορµήσεων του πρωθυπουργού αυτό το διάστηµα, ο ίδιος επέλεξε να επιστρατεύσει εκ νέου την παλιά, καλή και επιτυχηµένη συνταγή της απευθείας επαφής µε τους πολίτες. Πρόκειται για µια στρατηγική που, παρά το ρίσκο που εµπεριείχε κατά καιρούς, δεδοµένης της επιλογής του Μητσοτάκη να βγαίνει στην κοινωνία σε δύσκολες στιγµές ή να επισκέπτεται πληττόµενες περιοχές στη διάρκεια της εξέλιξης µιας φυσικής καταστροφής, τον έβγαλε ασπροπρόσωπο τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούµενης τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό, το προηγούµενο Σάββατο ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε σούπερ µάρκετ, παρά τα σχόλια που εκ προοιµίου θα προκαλούσε η πρωτοβουλία αυτή. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έκριναν πως οι σχετικοί συµβολισµοί και το µήνυµα που εξέπεµψε προς πάσα κατεύθυνση η συγκεκριµένη κίνηση θα είχαν πολύ σηµαντικότερη αξία από ουσιαστικής, αλλά και επικοινωνιακής πλευράς. Ακολούθησε η επίσκεψη στην Κερατέα, που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, συνιστά τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας των ανάλογων πρωθυπουργικών εξορµήσεων µέχρι τον ερχοµό των γιορτών. Ενδεικτικό της πρόθεσης του Κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να βγαίνει ο ίδιος µπροστά για την αντιµετώπιση του µεγαλύτερου κοινωνικού προβλήµατος σε αυτή τη συγκυρία είναι ο προγραµµατισµός για ακόµα µία επίσκεψη (και µάλιστα σήµερα) σε σούπερ µάρκετ της Αττικής και κατ’ επέκταση άλλη µία συνοµιλία µε πολίτες.

Στη Βουλή με το μυαλό στις Βρυξέλλες


Τώρα τελευταία φτάνουν στ’ αυτιά µας κάτι πληροφορίες περί ενδιαφέροντος ορισµένων έµπειρων «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών να δοκιµάσουν την τύχη τους στις επερχόµενες ευρωεκλογές, ανάλογα βεβαίως και µε το εκλογικό σύστηµα που θα υιοθετηθεί. Βλέπετε, διαφορετικά θα σκεφτούν όλοι αυτοί στην περίπτωση που θα χρειαστεί να δώσουν τη µάχη σε ολόκληρη την επικράτεια και αλλιώς αν δηµιουργηθούν πέντε ή επτά περιφέρειες, όπως ακούγεται εντόνως. Ανάµεσα στα ονόµατα που έχουν τοποθετηθεί στη σχετική λίστα είναι αυτά των Ανδρέα Κατσανιώτη, ∆ηµήτρη Μαρκόπουλου και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παράλληλα, αντίστοιχη επιθυµία έχει εκφράσει σε συνοµιλητές του ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιώργος Κουµουτσάκος. Αυτό που µένει να φανεί, αν προχωρήσει για κάποιους το συγκεκριµένο πλάνο, είναι αν θα τους ζητηθεί να παραιτηθούν, προκειµένου να συµµετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., ή θα συνεχίσουν να έχουν το «µαξιλάρι» του Κοινοβουλίου.

! ΠΡΙΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΗΣ Ν.∆. Η ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ, ∆ΥΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ∆ΥΝΑΤΑ: ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ Γ. ΚΩΤΣΗΡΑΣ ΚΑΙ Β. ΣΠΑΝΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΩΣΤΟΣΟ, ΚΡΙΘΗΚΕ ΟΤΙ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.

* Με την αναδιάρθρωση του διαγραµµατειακού της Πειραιώς αλλά και της οµάδας των «γαλάζιων» τοµεαρχών θα καταπιαστεί η Μαρία Συρεγγέλα µετά την επισηµοποίηση της ανάληψης από την ίδια της θέσης της γραµµατέως της Πολιτικής Επιτροπής. Μια πρώτη αξιολόγηση του εν λόγω στελεχιακού δυναµικού θα γίνει από την ίδια και τον γενικό διευθυντή του κυβερνώντος κόµµατος, Γιάννη Σµυρλή, προκειµένου να προχωρήσει η κατάρτιση του νέου οργανογράµµατος.

! Τουλάχιστον δύο πρώην υπουργοί της Ν.∆. σκέφτονται σοβαρά να µην είναι υποψήφιοι στις επόµενες εθνικές εκλογές, σηµατοδοτώντας ένα τέλος εποχής και για τους ίδιους, αλλά και για τις περιφέρειές τους...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Μπορεί οι επόµενες εθνικές εκλογές να αργούν ακόµη, ωστόσο ορισµένοι εκ των βουλευτών Επικρατείας της Ν.∆. ιχνηλατούν το τοπίο για τη στιγµή που θα χρειαστεί να δώσουν τη µάχη του σταυρού, ώστε να διατηρήσουν την έδρα τους στο Κοινοβούλιο. Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, ο Γιώργος Σταµάτης κοιτάζει σοβαρά την περίπτωση της ∆υτικής Αθήνας, η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου κάποια από τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, φέρεται να αναζητεί την καλύτερη προοπτική για εκείνη εντός των µεγάλων περιφερειών του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

ΚΑΙ ∆ΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ∆ΙΚΗΓΟΡΟΙ... Μέχρι τώρα, ορισµένα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, είτε εντός είτε εκτός κυβέρνησης, που ανήκουν στη λεγόµενη «δεξιά πτέρυγα» του κυβερνώντος κόµµατος, κάθε άλλο παρά ενθουσιάζονταν µε δηµόσιες συζητήσεις όπως ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών (αν και, προς τιµήν τους, εξαρχής έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους) ή το σενάριο να δηµιουργηθεί ένα µη διαχειρίσιµο για το ιδεολογικό τους πρόσηµο περιβάλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα, έχουν κι άλλον έναν πονοκέφαλο. Ο λόγος, βεβαίως, για τις προβλέψεις αναφορικά µε τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελµατιών, καθώς ορισµένα εκ των πλέον βαρέων ονοµάτων αυτής της οµάδας, όπως εκείνα του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή Θάνου Πλεύρη, τυγχάνει να έχουν και την ιδιότητα του δικηγόρου, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παράπονα που ακούν όλες αυτές τις ηµέρες από τους συναδέλφους τους. ∆ύσκολη περίοδος και για τους δύο... Πάντως, είναι πανθοµολογούµενο ότι αµφότεροι είναι από τους λίγους που δίνουν µάχη σε όλα τα µέτωπα και δεν κρύφτηκαν ποτέ στις δύσκολες στιγµές, όπως κάποιοι άλλοι, δηµοφιλέστεροι...

Ποια κυρία, μέλος της κυβέρνησης, σκοπεύει με το νέο έτος να αντικαταστήσει το σύνολο των στελεχών που κληρονόμησε από τον ή την προκάτοχό της;