Ξαφνιάστηκαν πολλοί όταν άκουσαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτ.) να συµπεριλαµβάνει και το ΠΑΣΟΚ στα κόµµατα µε τα οποία µπορεί να υπάρξει συνεργασία. Στην πραγµατικότητα, ο πρώην υπουργός Οικονοµικών υπενθύµισε τη θέση που είχαν µια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έπαιρνε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσακαλώτος, ο Φίλης και άλλοι έλεγαν τότε πως αυτή είναι µια λανθασµένη πρακτική, που δεν συνάδει µε τις αρχές της Αριστεράς και την οποία ακολουθούσε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας στελέχη του Συνασπισµού. Κοινώς, στηλίτευαν τη λογική των µετεγγραφών και πρότειναν τον απευθείας διάλογο µε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη βάση προγραµµατικών θέσεων. Θα έχει, συνεπώς, ενδιαφέρον όταν θα συγκροτηθούν σε κόµµα, αν θα απευθύνουν επίσηµη πρόταση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και πώς θα αντιδράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επ’ αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Χαριλάου Τρικούπη θα περιµένει το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και µετά θα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για προγραµµατικό διάλογο.

Στηρίζουν κριτικά τον νέο πρόεδρο

Τεράστιες ανακατατάξεις έχουν υπάρξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ µε την αποχώρηση της «Οµπρέλας» και τις φυγόκεντρες τάσεις της οµάδας Αχτσιόγλου. Εχει συγκροτηθεί πλέον µια οµάδα «νεοπροεδρικών», οι οποίοι στηρίζουν κριτικά τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε αυτή την οµάδα συγκαταλέγονται η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.ά. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Κασσελάκη, αντιθέτως έχουν προτείνει συγκεκριµένα πράγµατα, ιδίως για τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν και τα οποία, όπως λένε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Σκέψεις

Μπορεί το προγραµµατισµένο για σήµερα Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ να έχει αντικείµενο την αποτίµηση των εκλογικών αποτελεσµάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ήδη η σκέψη να συγκροτηθεί επιτροπή διαλόγου που θα αναλάβει να δει τα στελέχη που ήδη προσεγγίζουν το ΠΑΣΟΚ και να συζητήσει τα θέµατα της διεύρυνσης του κόµµατος.

«Πόρτα»


Τις συµµαχίες που θα µπορούσαν να οικοδοµήσουν αναζητούν τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ∆ηµήτρης Βίτσας (φωτ.) συµπεριέλαβε και το ΜέΡΑ25. Μάταια, όµως, διότι ο επικεφαλής του κόµµατος, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνεννόηση µε τον επικεφαλής της ΛΑ.Ε., ∆ηµήτρη Στρατούλη, ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Για τα στελέχη αυτά η διαφωνία για το µνηµόνιο παραµένει και σήµερα απολύτως επίκαιρη.

Ειρωνείες

Με απολύτως σκωπτικό τρόπο, ένα κορυφαίο στέλεχος της «Οµπρέλας» σχολίαζε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, πως φεύγουν δύο πρώην γραµµατείς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σκουρλέτης και ο Βίτσας, και µένουν στο κόµµα δύο πρώην γραµµατείς του ΠΑΣΟΚ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και ένας πρώην γραµµατέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Μαδεµλής.

@  Για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να διαρρεύσει τη συνάντηση που έκανε τη ∆ευτέρα µε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη;

* Εντός του µήνα θα γίνει πιθανότατα η αντικατάσταση του ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου από τη θέση του µέλους του ∆.Σ. της ΕΡΤ. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει στείλει στον υπουργό Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκο την πρότασή της.

Η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν

Στις 7 ∆εκεµβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόµενος από υπουργούς του, αλλά και επιχειρηµατίες. Το γεγονός είναι από µόνο του σηµαντικό και δείχνει πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν µπει εδώ και καιρό σε άλλη βάση. Σε αυτό έχουν συµβάλει και οι δύο πλευρές, που τηρούν προσεκτική στάση και δεν δυναµιτίζουν σε τακτική βάση το κλίµα. Βοηθάνε, επίσης, σε αυτό και τα στελέχη που είναι πλέον στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης δεν ασκεί εξωτερική πολιτική µε όρους εσωτερικού ακροατηρίου. Σε µια τόσο φορτισµένη εποχή, λοιπόν, είναι αρκούντως σηµαντική η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα.

Παρουσία


Επειτα από 12 χρόνια οι νέοι του ΠΑΣΟΚ είχαν ισχυρή παρουσία, µε τραπεζάκια και µπόλικο κόσµο, στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Την παρουσία τους ενίσχυσαν και σηµαντικοί συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Ερώτημα


Στον µουσουλµάνο βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ έχουν στραφεί τα φώτα της δηµοσιότητας για το αν θα αποχωρήσει µε την οµάδα της κυρίας Αχτσιόγλου, καθώς, αν το πράξει, συγκεντρώνονται οι δέκα βουλευτές που απαιτούνται για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Οµάδα.