Κι όµως, η ιδέα για τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος, προκειµένου να αποφασίσουν τα µέλη του κόµµατος για τις διαγραφές στελεχών, ήταν του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη. Παρόλο που οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι ο εµπνευστής ήταν ο Παύλος Πολάκης, η στήλη έµαθε από έγκυρες πηγές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το σκέφτηκε µόνος του και θα επιµείνει σε αυτό το µοντέλο -δηλαδή σε εσωκοµµατικά δηµοψηφίσµατα- όποτε τα βρίσκει πραγµατικά σκούρα στο εσωκοµµατικό πεδίο, επενδύοντας στην «αδιαµεσολάβητη» επαφή του µε τη λαϊκή βάση του κόµµατος. Είναι, µάλιστα, τόσο φανατικός µε την ιδέα του, που επέµεινε σε αυτήν ακόµη κι όταν του είπαν οι συνεργάτες του -λίγο πριν από το ξεκίνηµα της Κεντρικής Επιτροπής- ότι δεν είχε νόηµα, γιατί ο Σκουρλέτης είχε ήδη δηλώσει ότι αποχωρεί και οι άλλοι τρεις που επρόκειτο να διαγραφούν (Φίλης, Βίτσας, Τζουµάκας) σκόπευαν επίσης να αποχωρήσουν. «Κι αν τελικά παραµείνουν;». «∆εν θα το επιτρέψω», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης και επέµεινε στο δηµοψήφισµά του. Μόνο όταν τους είδε να φεύγουν ησύχασε... Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα υποστηρίζουν ότι από την εποµένη της εκλογής του προσδοκούσε την ώρα που θα γινόταν αυτό το εσωκοµµατικό ξεκαθάρισµα, γιατί αφενός θεωρεί ότι δεν µπορεί να ορθοποδήσει µε εσωκοµµατική αντιπολίτευση, αφετέρου εκτιµά ότι η σύγκρουση µαζί της ενισχύει το ηγετικό του προφίλ.

* Ποιοι υπουργοί που έχουν περάσει στο παρελθόν µε επιτυχία από το ίδιο υπουργείο βρίσκονται σήµερα από άλλο πόστο -όλοι µαζί- στη λίστα αυτών που θεωρούνται ότι βρίσκονται κάτω από τον πήχη το πρώτο εξάµηνο;

Στον δρόμο του ΓΑΠ


Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας τα δηµοψηφίσµατα. Πάντοτε τα επαινούσε ως ιδανικό τρόπο λήψης πολιτικών αποφάσεων, ασχέτως εάν ποτέ δεν µπόρεσε να τα εφαρµόσει. Μόνος του είχε σκεφτεί κι εκείνος τη φυγή προς τα εµπρός µέσω δηµοψηφίσµατος, όταν είχε φτάσει σε αδιέξοδο στη διαπραγµάτευση µε τους εταίρους για το Μνηµόνιο και αυτή του η ιδέα οδήγησε, τελικά, στην κατάρρευση της κυβέρνησής του. Και ο Αλέξης Τσίπρας ανεπηρέαστος από τρίτους αποφάσισε τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος το 2015, που έφερε µεγάλη ανατροπή στη συνέχεια - όχι εκείνη που περίµεναν οι ψηφοφόροι του «Οχι», αλλά την ακριβώς αντίθετη. Αραγε, µε τον Κασσελάκη θα δούµε δηµοψηφίσµατα των οποίων οι αποφάσεις θα εφαρµόζονται;

Θεσμικά


Το κλίµα στις σχέσεις του Χάρη ∆ούκα µε την κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσει τη θητεία του -την 1η Ιανουαρίου του 2024- είναι πολύ καλύτερο από ό,τι φαίνεται. Ο ίδιος δεν σκοπεύει να χρησιµοποιήσει τον δήµο για να κάνει µικροκοµµατική πολιτική και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιπληπτό από την κυβέρνηση. Ο νέος δήµαρχος είχε σηµαντικές συναντήσεις τις τελευταίες ηµέρες, ξεκινώντας µε την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, τη ∆ευτέρα, και συνεχίζοντας µε την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Τρίτη, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέµπτη. Συµπέρασµα: Θα κινηθεί θεσµικά και θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή συνεργασία µε όλους. Το ίδιο θα πράξει και η κυβέρνηση, που δεν έχει κανέναν λόγο να συγκρουστεί µε τον δήµαρχο της Αθήνας.

Το βιβλίο κόβει κάθε σύμπλευση


Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το ενδεχόµενο σύµπλευσης της «Οµπρέλας» µε το ΜέΡΑ25, όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη για τα γεγονότα του 2015 ξέρει πως είναι από δύσκολο έως αδύνατο να τα βρει µε τον Τσακαλώτο. Αυτά που γράφει για τον πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. είναι πολύ χειρότερα από αυτά που έχει πει για τον Κασσελάκη. Θα µου πείτε, βέβαια, τι σηµασία έχουν τα γραπτά, όταν προσπαθείς να πάρεις 3% για να µπεις στη Βουλή. Και δεν θα έχετε άδικο…

Οι ανήσυχοι της γκρίζας ζώνης


Ενα ποιοτικό στοιχείο των δηµοσκοπήσεων που έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εξηγεί τη χαµηλή πτήση του κόµµατος είναι ότι το κυρίαρχο συναίσθηµα στην κοινωνία είναι η ανησυχία. ∆εν είναι ο θυµός ούτε η απελπισία, αλλά κάτι πολύ πιο αθόρυβο, που προσδιορίζεται ως ανησυχία, δηλαδή αγωνία και άγχος, χωρίς όµως οργή και ορµή ανατροπής. Κάποιοι, µάλιστα, υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους αυτού του συναισθήµατος είναι η συνειδητοποίηση από την πλευρά των πολιτών ότι δεν υπάρχει άλλος πολιτικός χώρος -πλην της κυβέρνησης- για να στεγάσει την ανησυχία τους. Για αυτόν τον λόγο µεγαλώνει η γκρίζα ζώνη στις δηµοσκοπήσεις.

* Ο Παύλος Μαρινάκης είναι ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ και πολύ καιρό που δεν είναι υπουργός. Ο λόγος είναι ότι κατέχει τη θέση του γραµµατέα της Ν.∆., στην οποία όµως προσεχώς θα τοποθετηθεί η Μαρία Συρεγγέλα. Μόλις συµβεί αυτό, ο Μαρινάκης θα υπουργοποιηθεί.

Η… εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα


Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει «κύκλους», µε την έννοια ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει πρόσωπα να εκφράζουν τις απόψεις του και να µιλούν για λογαριασµό του. Εποµένως, δεν ξέρουµε τι λέει και τι δεν λέει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που σίγουρα ξέρουµε είναι ότι το στέλεχος µε το οποίο µιλά τακτικότερα είναι η Ολγα Γεροβασίλη. Συχνότερα από ό,τι µε τον Αλέκο Φλαµπουράρη και τον Θανάση Καρτερό.

Αλλαγές


Το φορολογικό νοµοσχέδιο δεν πρόκειται να µείνει ως έχει. Από τη συζήτηση που έγινε στις αρχές της εβδοµάδας στο Μέγαρο Μαξίµου, πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για το Βερολίνο, προέκυψε σοβαρός προβληµατισµός για πτυχές του νοµοσχεδίου που πλήττουν συνεπείς ελεύθερους επαγγελµατίες. Το ζητούµενο δεν είναι να αναγκαστούν αυτοί να κλείσουν τα βιβλία τους, επειδή υπερβαίνουν το τεκµαρτό εισόδηµα από έσοδα που έχουν επειδή νοικιάζουν ένα σπίτι ή παίρνουν κάποιο µέρισµα…