Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φεύγοντας προσπάθησε να αφήσει µια αριστερή κριτική σε βάρος των πρώην πλέον συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει την έξοδό του από τα «αριστερά». Ωστόσο, φαίνεται πως δεν τους εξέπληξε, γι’ αυτό και είχαν έτοιµη την απάντησή τους για το περίφηµο «αριστερόµετρο» του Ευκλείδη. Την έδωσε το µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης (φωτ.), που υποστηρίζει µε θέρµη τον Στέφανο Κασσελάκη. Χρέωσε στο «µαξιλάρι» που δηµιούργησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ήταν υπουργός Οικονοµικών, βασιζόµενος σε πολιτικές λιτότητας, που συνέχισε και µετά την προοπτική της εξόδου από τα µνηµόνια, την αρχή της δηµοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, του σέρβιρε βαρύ τον λογαριασµό…

Πήρε εκδίκηση


Ο πρώην γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ήταν το πρόσωπο που είχε δεχθεί από όλες τις απόψεις τη χειρότερη συµπεριφορά από τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο (φωτ.), ο οποίος συµµετέχει στην εσωκοµµατική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όµως ότι το κλισέ πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο επιβεβαιώνεται και στη δική του περίπτωση. Πλέον, στηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Ρήγας έχει το πάνω χέρι στο κόµµα και, παράλληλα, φροντίζει µε τον τρόπο του να τονίζει ότι οι διαφωνούντες αποτελούν αµελητέα ποσότητα. «∆εν υπήρχε κανένα ζήτηµα απαρτίας ακόµα και µετά την αποχώρησή τους από την Κ.Ε., γι' αυτό και έγιναν κανονικά οι ψηφοφορίες», σηµείωσε µε νόηµα. Ηταν η απάντησή του στην πλευρά Τζανακόπουλου…

Ημιτελικός τριών


Με δεδοµένη την απόλυτη κυριαρχία της Ν.∆. σε όλες τις µετρήσεις που έχουν δηµοσιευθεί, αλλά και στα πρώτα δείγµατα αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη δεύτερη θέση. Αφού ο νικητής του «τελικού» έχει κριθεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στους συσχετισµούς που θα κρίνουν έναν «ηµιτελικό» για τρεις: το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει έτοιµο να βρεθεί στη δεύτερη θέση, τον ΣΥΡΙΖΑ, που σπαράσσεται στο εσωτερικό του, αλλά διεκδικεί προφανώς τη διατήρηση της θέσης του στην αξιωµατική αντιπολίτευση, και το ΚΚΕ, το οποίο δείχνει αξιοσηµείωτη ενδυνάµωση σε όλες τις µετρήσεις, πιάνοντας πλέον το διψήφιο ποσοστό.

Ψυχολογική νίκη


«Προσεχώς το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόµµα, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται άµεσα από το ΚΚΕ», σηµειώνει ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας δηµοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης. Με αυτά τα δεδοµένα, όποιος κερδίσει τη δεύτερη θέση επιβιώνει και πορεύεται στο µέλλον. Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίσει την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά, ακόµα και χωρίς σηµαντική άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, µε ψυχολογικούς όρους θα έχει να παρουσιάσει µια νίκη.

Κρίνονται όλα


Αν ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και να «τσιµπήσει» έστω και λίγο το ποσοστό του, παρά τη διάσπαση, θα µπορεί να πει ότι ευθύνη για την καθήλωση είχαν οι διαφωνούντες. Οποιος όµως δεν κερδίσει τη δεύτερη θέση µε το «κοστούµι» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα αµφισβητηθεί την επόµενη κιόλας ηµέρα στο κόµµα του, είτε είναι ο Στέφανος Κασσελάκης είτε είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στον «ηµιτελικό» λοιπόν κρίνονται όλα: και η κυριαρχία στην Κεντροαριστερά και η επόµενη ηµέρα των προέδρων…

Πολιτική διαφωνία


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε την «Οµπρέλα» του και έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Εφη Αχτσιόγλου έχει φτάσει στην έξοδο και ο µόνος που δεν δείχνει τάσεις φυγής, παρά τη σκληρή κριτική που εκφράζει κατά του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας. «∆εν ταυτίζοµαι µε άλλες συσπειρώσεις. Η διαφωνία µου ήταν πολιτική», τόνισε µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, κάνοντας σαφές ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει ούτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ούτε την Εφη Αχτσιόγλου.

Το νούμερο «2»


∆ιαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραµµές τη στάση του ∆ιονύση Τεµπονέρα, αντιλαµβάνεται ότι σκοπεύει να παραµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογα θα αναρωτηθεί, λοιπόν, για ποιον λόγο να ακολουθήσει µια τέτοια πορεία ένα στέλεχος µε µεγάλες ικανότητες, υψηλή πλέον αναγνωρισιµότητα και µε τη νεαρή του ηλικία σύµµαχο. Η απάντηση είναι πολύ απλή: Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Εφη Αχτσιόγλου εκτός σκακιέρας, αυτοµάτως γίνεται ο επικεφαλής της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, το νούµερο «2» του κόµµατος.

Ο επόμενος;


Στην καθόλου απίθανη περίπτωση, λοιπόν, που ο Στέφανος Κασσελάκης «στραβοπατήσει» στις ευρωεκλογές και χάσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, θα αµφισβητηθεί και ενδεχοµένως θα εξωθηθεί και στην «έξοδο». Εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόµο ώστε ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας (φωτ.) να γίνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά στρατηγικά σχέδια έχουν αρκετά βήµατα µπροστά τους, ωστόσο η ανάγνωσή τους έχει πάντα ενδιαφέρον και προοπτική. Επειδή η επόµενη ηµέρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αργεί, όπως όλα δείχνουν, κρατήστε αυτό το σενάριο µε πρωταγωνιστή τον ∆. Τεµπονέρα.

* Συνεπής µε κάθε στοίχηµα που βάζει είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Κάπως έτσι, κέρασε σουβλάκια όλους τους εργαζόµενους, παρότι κέρδισε στοίχηµα από τον δηµοσιογράφο ∆ηµήτρη Τάκη στο πλατό του Action24.

* Πολλοί βουλευτές της Ν.∆. ζητούσαν αλλαγές στο φορολογικό νοµοσχέδιο του Χατζηδάκη και έκαναν παράπονα στον υπουργό. Το παραδέχθηκε και ο βουλευτής της Ν.∆. Κ. Καραγκούνης, που σηµείωσε ότι χρειάζονται οι διορθώσεις.