Κι έτσι λοιπόν «Μακεδονική Οµοσπονδία Χάντµπολ»! Πού; Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα. Σιγά-σιγά συνηθίζουµε… Πλην όµως «Μακεδονία» - «Βόρεια Μακεδονία» λίγη διαφορά έχουν. Οσον υπάρχει το συνθετικό «Μακεδονία» σε οποιονδήποτε προσδιορισµό, θα επιτείνεται η σύγχυση, θα εδραιώνεται η συνήθεια και θα ενισχύεται ο κίνδυνος συρράξεων, ακόµα και πολέµου στα Βαλκάνια.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-02-08_152559
Πόσω µάλλον που ο όρος «Μακεδονικός» προσδιορίζει πλέον, µε δική µας συναίνεση, ένα έθνος και µία γλώσσα. Ψευδή ιστορικώς και τα δύο, αλλά αυτό ελάχιστη σηµασία έχει στη Γεωπολιτική – µάλιστα την τρέχουσα! Και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ένα κράτος του σωλήνα είναι (όπως θα ήταν και η Κύπρος, αν περνούσε το σχέδιο Ανάν,) όπως επίσης τεχνητή είναι και η απόφυση του Κοσσυφοπεδίου εντός Σερβίας κι εκτός Αλβανίας – ένα µήλον της έριδος που µπορεί ανά πάσα στιγµή να αιµατοκυλήσει τα Βαλκάνια.

Ολα τα κράτη ή προτεκτοράτα που σχηµατίζονται όχι αφ' εαυτά, αλλά από άλλες δυνάµεις, ενίοτε εκτός και πάσης ιστορικότητας (όπως το µόρφωµα των Σκοπίων) συνήθως αποτελούν θρυαλλίδες πολέµων. Για παράδειγµα η Ουκρανία (που σηµαίνει στα ρωσικά «Σύνορα»), αν δει κανείς την ιστορία της θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για µια συνεχή προσθήκη συνοριακών επαρχιών (από το 1650 κι ύστερα) επί Τσάρων όπως και επί ΕΣΣ∆. Μετά τη Ρωσία του Κιέβου η Ρωσία της Μόσχας στα Σύνορα (Ουκρανία) αντιµετώπισε την Πολωνία - Λιθουανία καθώς και τους Τεύτονες προς Βορράν και ∆υσµάς. Σήµερα µε το ΝΑΤΟ τα Σύνορα (η Ουκρανία) πιέζει τη Μόσχα προς Ανατολάς και την αποκόπτει από τους Ρώσους του Νότου (Οδησσός, Μαριούπολη) – τους Ρώσους του Εύξεινου Πόντου και του ∆νείπερου.

Ολα αυτά σε χοντρές γραµµές, διότι τα πράγµατα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Οµως τα… πολύ ανιστόρητα που επιχειρούνται τώρα δεν τα συγχωρεί η Ιστορία.

Δημοσιεύθηκε στην στήλη «Κόκκινος Πειρατής » της εφημερίδας Πραπολιτικά το Σάββατο 29/1