Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο NBA ήταν το επιστέγασμα μιας απίστευτης και ιδιαίτερα κοπιαστικής προσπάθειας, που άρχισε πολλά χρόνια πριν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν βρήκε τίποτα «έτοιμο». Τουναντίον, χρειάστηκε να δώσει μάχες για να αποκτήσει ακόμα και εκείνα που θεωρούνται δεδομένα για τα περισσότερα παιδιά στον δυτικό κόσμο.

Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, στον οποίο πλέον υποκλίνονται άπαντες για τις αθλητικές του ικανότητες και κυρίως το ήθος και τη νοοτροπία του, έφτασε στην κορυφή, αφού πρώτα χρειάστηκε να ανέβει τον δικό του Γολγοθά. Μια πορεία γεμάτη απογοητεύσεις, απόρριψη, ρατσισμό, αίμα, πόνο, αλλά και δίψα για διάκριση, σχεδόν υπεράνθρωπη θέληση και πάθος για αυτό που αγαπά: Το μπάσκετ.

Τα δύσκολα χρόνια στα Σεπόλια

Το 1991, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα. Το ζευγάρι ήξερε πως έρχεται σε μια χώρα που θα έπρεπε να παλεύει για να βρει το μεροκάματο. Όπως και συνέβη.

Εκτός από δυσκολίες, στην Αθήνα έζησαν και όμορφες στιγμές.  Όπως τη γέννηση των παιδιών τους. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης τους έδιναν κουράγιο και ελπίδα. Ο πρωτότοκος Φράνσις παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τους παππούδες του.



Όλη η οικογένεια δεν είχε χαρτιά, με τους δύο γονείς να κάνουν διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

H μητέρα του Γιάννη άπλωνε τον πάγκο με την πραμάτεια της σε κεντρικό σημείο των Σεπολίων. Κάποιες φορές ερχόταν και ο μικρός Γιάννης μαζί της. Περίμενε υπομονετικά δίπλα της, ήσυχος και ντροπαλός, με τον κόσμο να του αφήνει συχνά ρούχα, τρόφιμα και χρήματα.

Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο «Greek Freak», μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαιναν και οι ίδιοι να πουλήσουν γυαλιά ηλίου, τσάντες, CD και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.



Ο πατέρας του Γιάννη ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος όμως υπέστη σοβαρό πρόβλημα με τον χιαστό που του σταμάτησε την καριέρα.

Από τον Φιλαθλητικό στο NBA

O Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε στον Φιλαθλητικό. Ο Αντετοκούνμπο δεν έπαιξε ποτέ στην Α1. Προορίζονταν για μεγαλύτερα πράγματα. Στις 4 Απριλίου του 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς.



«Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι πραγματικά υπέροχο», είχε πει τότε.



Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μπακς δεν χωρούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα: 2+2 χρόνια, που θα του απέφερε (τότε) συνολικά περί τα 7.000.000 δολάρια μεικτές αποδοχές.



Ένα μήνα μετά την επιλογή του, και με την οικογένεια Αντετοκούνμπο να ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική, ήρθε και η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση: μετά από χρόνια, οι Αντετοκούνμπο απέκτησαν επίσημα την ελληνική ιθαγένεια.

Ανεπανάληπτα ρεκόρ

Παρότι άρχισε μια νέα ζωή στο Μιλγουόκι, είχε το νου του στην Αθήνα και στήριζε συνεχώς την οικογένειά του.

Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε μια πορεία γεμάτη ρεκόρ. Το 2015, έγινε ο νεότερος ηλιακά παίκτης στην ιστορία των Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. To 2016, έλαβε την πρώτη επέκταση του συμβολαίου του για 4 χρόνια με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2017 ανακηρύχθηκε «πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ». Ιδιαίτερα σημαντική καταξίωση είναι η back-to-back (το 2019 και το 2020) ανακήρυξη του ως MVP του ΝΒΑ. Θρύλοι του αμερικανικού μπάσκετ, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον, αποθέωναν το ταλέντο, το ήθος και την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.



Το φιλανθρωπικό έργο

Μπορεί να μετακόμισε στις ΗΠΑ και να ήταν πλέον διάσημος στην υφήλιο και να απολάμβανε έναν βίο στρωμένο με χρυσάφι, ωστόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του.

Μαζί με τους αδελφούς του τίμησαν τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν. Έχουν μοιράσει μέσα στη νύχτα και χωρίς κανάλια αγαθά πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους της περιοχής και την εκκλησία του Αγίου Μελετίου.



Στήριξαν επίσης και τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σίγουρα έχουν κάνει πολλές άλλες αγαθοεργίες που δεν έχουν γίνει γνωστές.

Ο χαμός του πατέρα του

Το 2017, η μοίρα επεφύλασσε ένα σκληρό χτύπημα για τους Αντετοκούνμπο. Ο πατέρας του, Τσαρλς, έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών.



«Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου. Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δε με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει το γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου», είχε δηλώσει συντετριμμένος ο Γιάννης.

Περιμένει το δεύτερο παιδί του

Από την άλλη, ο 26χρονος μπασκετμπολίστας έχει γευτεί και προσωπικές χαρές. Τον Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το πρώτο του παιδί, ενώ η σύντροφός του Μαράια είναι και πάλι έγκυος.



Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Greek Freak έχει κερδίσει τον κόσμο με το ήθος του και αν συνεχίσει σε αυτές τις στέρεες βάσεις, τα ακόμα καλύτερα θα έρθουν τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό.