ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Από τα Σεπόλια, στον θρόνο του MVP - Το «παραμύθι» του Γιάννη Αντετοκούνμπο
«Αυτός είναι ο Γιάννης και είναι περισσότερο Ελληνας από όλους εμάς που είμαστε εδώ»
Ο «μυθικός» Γιάννης Αντετοκούνμπο
έσπασε όλα τα κοντέρ και οδήγησε τους Μιλγούκοκι Μπακς στην μπασκετική «γη της επαγγελίας».
Η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στο ΝΒΑ κόντρα στους Φοίνιξ Σανς είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κατόρθωμα του «Greek Freak», ωστόσο σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, αλλά και βάση των όσων έχει… υποσχεθεί ο ίδιος ο Γιάννης, δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Μυθικός ο «Greek Freak»
Οι φωτογραφίες από την αναμέτρηση με τους «Ήλιους» και τα πανηγυρικά στιγμιότυπα, που ακολούθησαν μετά τη νίκη, συγκλονίζουν.
Τα parapolitika.gr παρουσιάζουν τις εικόνες που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία…
«Γιάννης, ένα παιδί από τα Σεπόλια»
Από ένα μικρό σπίτι στην οδό Δράμας στα Σεπόλια, όπου μοιραζόταν το ίδιο μαξιλάρι με τα αδέλφια του, στην κορυφή του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε νηστικός και ξυπόλυτος και με σκληρή δουλειά έγινε ο πολυτιμότερος μπασκετμπολίστας για το 2019 και το 2020 στο ΝΒΑ, ενώ μόλις τα ξημερώματα της Δευτέρας στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής του ΝΒΑ με την ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη, που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η συγκινητική του ιστορία και η διαδρομή του προσθέτουν στοιχεία παραμυθιού στη ζωή του και έστρεψαν για τα καλά επάνω του τα βλέμματα ολόκληρης της υφηλίου.
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο NBA ήταν το επιστέγασμα μιας απίστευτης και ιδιαίτερα κοπιαστικής προσπάθειας, που άρχισε πολλά χρόνια πριν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν βρήκε τίποτα «έτοιμο». Τουναντίον, χρειάστηκε να δώσει μάχες για να αποκτήσει ακόμα και εκείνα που θεωρούνται δεδομένα για τα περισσότερα παιδιά στον δυτικό κόσμο.
Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, στον οποίο πλέον υποκλίνονται άπαντες για τις αθλητικές του ικανότητες και κυρίως το ήθος και τη νοοτροπία του, έφτασε στην κορυφή, αφού πρώτα χρειάστηκε να ανέβει τον δικό του Γολγοθά. Μια πορεία γεμάτη απογοητεύσεις, απόρριψη, ρατσισμό, αίμα, πόνο, αλλά και δίψα για διάκριση, σχεδόν υπεράνθρωπη θέληση και πάθος για αυτό που αγαπά: Το μπάσκετ.
Τα δύσκολα χρόνια στα Σεπόλια
Το 1991, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα. Το ζευγάρι ήξερε πως έρχεται σε μια χώρα που θα έπρεπε να παλεύει για να βρει το μεροκάματο. Όπως και συνέβη.
Εκτός από δυσκολίες, στην Αθήνα έζησαν και όμορφες στιγμές. Όπως τη γέννηση των παιδιών τους. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης τους έδιναν κουράγιο και ελπίδα. Ο πρωτότοκος Φράνσις παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τους παππούδες του.
Όλη η οικογένεια δεν είχε χαρτιά, με τους δύο γονείς να κάνουν διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
H μητέρα του Γιάννη άπλωνε τον πάγκο με την πραμάτεια της σε κεντρικό σημείο των Σεπολίων. Κάποιες φορές ερχόταν και ο μικρός Γιάννης μαζί της. Περίμενε υπομονετικά δίπλα της, ήσυχος και ντροπαλός, με τον κόσμο να του αφήνει συχνά ρούχα, τρόφιμα και χρήματα.
Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο «Greek Freak», μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαιναν και οι ίδιοι να πουλήσουν γυαλιά ηλίου, τσάντες, CD και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.
Ο πατέρας του Γιάννη ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος όμως υπέστη σοβαρό πρόβλημα με τον χιαστό που του σταμάτησε την καριέρα.
Από τον Φιλαθλητικό στο NBA
O Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε στον Φιλαθλητικό. Ο Αντετοκούνμπο δεν έπαιξε ποτέ στην Α1. Προορίζονταν για μεγαλύτερα πράγματα. Στις 4 Απριλίου του 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς.
«Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι πραγματικά υπέροχο», είχε πει τότε.
Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μπακς δεν χωρούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα: 2+2 χρόνια, που θα του απέφερε (τότε) συνολικά περί τα 7.000.000 δολάρια μεικτές αποδοχές.
Ένα μήνα μετά την επιλογή του, και με την οικογένεια Αντετοκούνμπο να ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική, ήρθε και η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση: μετά από χρόνια, οι Αντετοκούνμπο απέκτησαν επίσημα την ελληνική ιθαγένεια.
Ανεπανάληπτα ρεκόρ
Παρότι άρχισε μια νέα ζωή στο Μιλγουόκι, είχε το νου του στην Αθήνα και στήριζε συνεχώς την οικογένειά του.
Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε μια πορεία γεμάτη ρεκόρ. Το 2015, έγινε ο νεότερος ηλιακά παίκτης στην ιστορία των Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. To 2016, έλαβε την πρώτη επέκταση του συμβολαίου του για 4 χρόνια με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2017 ανακηρύχθηκε «πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ». Ιδιαίτερα σημαντική καταξίωση είναι η back-to-back (το 2019 και το 2020) ανακήρυξη του ως MVP του ΝΒΑ. Θρύλοι του αμερικανικού μπάσκετ, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον, αποθέωναν το ταλέντο, το ήθος και την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Το φιλανθρωπικό έργο
Μπορεί να μετακόμισε στις ΗΠΑ και να ήταν πλέον διάσημος στην υφήλιο και να απολάμβανε έναν βίο στρωμένο με χρυσάφι, ωστόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του.
Μαζί με τους αδελφούς του τίμησαν τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν. Έχουν μοιράσει μέσα στη νύχτα και χωρίς κανάλια αγαθά πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους της περιοχής και την εκκλησία του Αγίου Μελετίου.
Στήριξαν επίσης και τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σίγουρα έχουν κάνει πολλές άλλες αγαθοεργίες που δεν έχουν γίνει γνωστές.
«Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου. Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δε με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει το γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου», είχε δηλώσει συντετριμμένος ο Γιάννης.
Περιμένει το δεύτερο παιδί του
Από την άλλη, ο 26χρονος μπασκετμπολίστας έχει γευτεί και προσωπικές χαρές. Τον Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το πρώτο του παιδί, ενώ η σύντροφός του Μαράια είναι και πάλι έγκυος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Greek Freak έχει κερδίσει τον κόσμο με το ήθος του και αν συνεχίσει σε αυτές τις στέρεες βάσεις, τα ακόμα καλύτερα θα έρθουν τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό.
Το «κόσμημα», όπως τον περιγράφει η γειτονιά του
Οπως μας είπε ο Γιάννης Τσίγκας, ο οποίος διατηρεί ένα καφέ απέναντι από το γήπεδο όπου έπαιζε μικρός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, «η οικογένεια του Γιάννη είναι κόσμημα» και συνέχισε, λέγοντας ότι «ο μακαρίτης ο πατέρας του ήταν άγιος άνθρωπος και αγαπούσε τον αθλητισμό, ενώ και η μητέρα του είναι μία γυναίκα που ξέρει τι θα πει δουλειά και μεγάλωσε όλα αυτά τα βλαστάρια, γι' αυτό ο Γιάννης τους αγαπάει τόσο. Ενωμένοι πέρασαν δύσκολα». Ο Γιάννης πήγαινε από μικρός εκεί μετά το μπάσκετ και ζητούσε να πιει ένα νερό για να ξεδιψάσει. Η καθημερινή επαφή τούς έφερε πιο κοντά. «Θυμάμαι τον Γιάννη στη βάφτισή του. Ηταν κοντά 1,75 μ., του φόρεσαν μια άσπρη ρόμπα και ο παπάς τον έβρεχε από πάνω, γιατί δεν χωρούσε στην κολυμβήθρα», είπε στο «S» γεμάτος περηφάνια για ένα παιδί που νίκησε πρώτα τη φτώχεια και μετά τους αντιπάλους του.
Οι γείτονες θυμούνται επίσης πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μία ημέρα ήταν στενοχωρημένος γιατί ο σπιτονοικοκύρης αύξησε το νοίκι κατά 50 ευρώ και θα αναγκάζονταν να αλλάξουν σπίτι, όμως ο κ. Τσίγκας τον έπιασε και του είπε να μη στενοχωριέται γιατί θα του έδινε αυτός τα χρήματα που χρειάζονταν για να μείνουν στην περιοχή, όπως και έγινε. Ο ίδιος δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτό το περιστατικό, το οποίο όμως αποτελεί δηλωτικό στοιχείο για την καλή σχέση των δύο ανδρών. Το μόνο που ήθελε να σχολιάσει είναι πως «ο Γιάννης λατρεύει την Ελλάδα και τους Ελληνες, θέλει να μας δίνει χαρά και επειδή προέρχεται από καλή οικογένεια θα γίνει κι αυτός ένας καλός σύζυγος και πατέρας».
Η Καίτη Τσίγκα, η οποία άκουγε τις διηγήσεις του άντρα της από το παρελθόν, δήλωσε πως «ο Γιάννης κρατάει τον λόγο του και δεν ξεχνάει» και συνέχισε τονίζοντας πως «όταν ήταν 12 ετών ήρθε στο μαγαζί για νερό, φορώντας αυτό το χαμόγελο που έχει μέχρι σήμερα. Του λέω "Γιάννη, έλα να βγάλουμε μια φωτογραφία" και μου απαντάει "ναι, κυρία Καίτη, και όταν παίξω στο ΝΒΑ δεν θα σας ξεχάσω". Tο πίστευε από τότε και τα κατάφερε, γι' αυτό είμαστε περήφανοι», κατέληξε.
Ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, ο οποίος διατηρεί ένα μαγαζί με ψιλικά, έβλεπε τον Γιάννη να παίζει μπάσκετ κάθε μέρα... «Δεν θέλω να σταθώ στην πορεία του, αυτή την ξέρουν όλοι», ανέφερε στο «S», και συνέχισε τονίζοντας πως «ο Γιάννης βοηθάει όποιον μπορεί ακόμα και σήμερα. Πρόσφατα έμαθε πως ένας παλιός συμπαίκτης του αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και χρειαζόταν χρήματα για εγχείρηση. Τα έδωσε εκείνος και το παιδί έκανε την εγχείρηση στο εξωτερικό και τώρα είναι καλά. Αυτός είναι ο Γιάννης και είναι περισσότερο Ελληνας από όλους εμάς που είμαστε εδώ», κατέληξε.
Όταν δόθηκε η λύση για την ιθαγένεια
Ο Άγγελος Συρίγος ήταν εκείνος που βοήθησε να κινηθούν οι διαδικασίες για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ο υφυπουργός Παιδείας, το 2013 ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, ώστε στις 9 Μαΐου τα αδέλφια Αντετοκούνμπο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
Ο κ. Συρίγος μιλώντας στο «S»ανέφερε πως: «Τον Μάιο του 2013 ήμουν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια. Εμφανίσθηκαν στο γραφείο μου δύο νεαρά παιδιά, ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης είχε κληθεί να συμμετάσχει στην επιλογή (draft) στο ΝΒΑ». Για το πρόβλημα που υπήρχε και πώς αντιμετωπίστηκε, τόνισε πως «τα δύο παιδιά δεν είχαν διαβατήριο και δεν μπορούσαν να μεταβούν στις ΗΠΑ. Ο σχετικός νόμος είχε παγώσει κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας (το 2014 προτείναμε αλλαγή για όσα παιδιά είχαν πάει σχολείο στην Ελλάδα). Με τη σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη αναζητήσαμε λύση. Διαπιστώσαμε ότι τα δύο παιδιά αναγράφονταν ως ανιθαγενή στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων. Επομένως, είχαν δικαίωμα εκ του νόμου να αποκτήσουν με την ενηλικίωσή τους την ελληνική ιθαγένεια. Τότε είχαν δηλώσει: "Είμαστε πλέον και επίσημα Ελληνες πολίτες. Οπως ακριβώς νιώθαμε όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο, έχοντας ζήσει ολόκληρη τη ζωή μας στην πατρίδα μας, την Ελλάδα". Ο Γιάννης και ο Θανάσης τιμούν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» κατέληξε
Η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στο ΝΒΑ κόντρα στους Φοίνιξ Σανς είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κατόρθωμα του «Greek Freak», ωστόσο σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, αλλά και βάση των όσων έχει… υποσχεθεί ο ίδιος ο Γιάννης, δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Μυθικός ο «Greek Freak»
Οι φωτογραφίες από την αναμέτρηση με τους «Ήλιους» και τα πανηγυρικά στιγμιότυπα, που ακολούθησαν μετά τη νίκη, συγκλονίζουν.Τα parapolitika.gr παρουσιάζουν τις εικόνες που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία…
«Γιάννης, ένα παιδί από τα Σεπόλια»
Από ένα μικρό σπίτι στην οδό Δράμας στα Σεπόλια, όπου μοιραζόταν το ίδιο μαξιλάρι με τα αδέλφια του, στην κορυφή του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε νηστικός και ξυπόλυτος και με σκληρή δουλειά έγινε ο πολυτιμότερος μπασκετμπολίστας για το 2019 και το 2020 στο ΝΒΑ, ενώ μόλις τα ξημερώματα της Δευτέρας στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής του ΝΒΑ με την ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη, που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η συγκινητική του ιστορία και η διαδρομή του προσθέτουν στοιχεία παραμυθιού στη ζωή του και έστρεψαν για τα καλά επάνω του τα βλέμματα ολόκληρης της υφηλίου.
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο NBA ήταν το επιστέγασμα μιας απίστευτης και ιδιαίτερα κοπιαστικής προσπάθειας, που άρχισε πολλά χρόνια πριν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν βρήκε τίποτα «έτοιμο». Τουναντίον, χρειάστηκε να δώσει μάχες για να αποκτήσει ακόμα και εκείνα που θεωρούνται δεδομένα για τα περισσότερα παιδιά στον δυτικό κόσμο.
Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, στον οποίο πλέον υποκλίνονται άπαντες για τις αθλητικές του ικανότητες και κυρίως το ήθος και τη νοοτροπία του, έφτασε στην κορυφή, αφού πρώτα χρειάστηκε να ανέβει τον δικό του Γολγοθά. Μια πορεία γεμάτη απογοητεύσεις, απόρριψη, ρατσισμό, αίμα, πόνο, αλλά και δίψα για διάκριση, σχεδόν υπεράνθρωπη θέληση και πάθος για αυτό που αγαπά: Το μπάσκετ.
Τα δύσκολα χρόνια στα Σεπόλια
Το 1991, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα. Το ζευγάρι ήξερε πως έρχεται σε μια χώρα που θα έπρεπε να παλεύει για να βρει το μεροκάματο. Όπως και συνέβη.Εκτός από δυσκολίες, στην Αθήνα έζησαν και όμορφες στιγμές. Όπως τη γέννηση των παιδιών τους. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης τους έδιναν κουράγιο και ελπίδα. Ο πρωτότοκος Φράνσις παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τους παππούδες του.
Όλη η οικογένεια δεν είχε χαρτιά, με τους δύο γονείς να κάνουν διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
H μητέρα του Γιάννη άπλωνε τον πάγκο με την πραμάτεια της σε κεντρικό σημείο των Σεπολίων. Κάποιες φορές ερχόταν και ο μικρός Γιάννης μαζί της. Περίμενε υπομονετικά δίπλα της, ήσυχος και ντροπαλός, με τον κόσμο να του αφήνει συχνά ρούχα, τρόφιμα και χρήματα.
Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο «Greek Freak», μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαιναν και οι ίδιοι να πουλήσουν γυαλιά ηλίου, τσάντες, CD και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.
Ο πατέρας του Γιάννη ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος όμως υπέστη σοβαρό πρόβλημα με τον χιαστό που του σταμάτησε την καριέρα.
Από τον Φιλαθλητικό στο NBA
O Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε στον Φιλαθλητικό. Ο Αντετοκούνμπο δεν έπαιξε ποτέ στην Α1. Προορίζονταν για μεγαλύτερα πράγματα. Στις 4 Απριλίου του 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς.«Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι πραγματικά υπέροχο», είχε πει τότε.
Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μπακς δεν χωρούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα: 2+2 χρόνια, που θα του απέφερε (τότε) συνολικά περί τα 7.000.000 δολάρια μεικτές αποδοχές.
Ένα μήνα μετά την επιλογή του, και με την οικογένεια Αντετοκούνμπο να ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική, ήρθε και η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση: μετά από χρόνια, οι Αντετοκούνμπο απέκτησαν επίσημα την ελληνική ιθαγένεια.
Ανεπανάληπτα ρεκόρ
Παρότι άρχισε μια νέα ζωή στο Μιλγουόκι, είχε το νου του στην Αθήνα και στήριζε συνεχώς την οικογένειά του. Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε μια πορεία γεμάτη ρεκόρ. Το 2015, έγινε ο νεότερος ηλιακά παίκτης στην ιστορία των Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. To 2016, έλαβε την πρώτη επέκταση του συμβολαίου του για 4 χρόνια με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2017 ανακηρύχθηκε «πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ». Ιδιαίτερα σημαντική καταξίωση είναι η back-to-back (το 2019 και το 2020) ανακήρυξη του ως MVP του ΝΒΑ. Θρύλοι του αμερικανικού μπάσκετ, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον, αποθέωναν το ταλέντο, το ήθος και την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Το φιλανθρωπικό έργο
Μπορεί να μετακόμισε στις ΗΠΑ και να ήταν πλέον διάσημος στην υφήλιο και να απολάμβανε έναν βίο στρωμένο με χρυσάφι, ωστόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του.Μαζί με τους αδελφούς του τίμησαν τη γειτονιά όπου μεγάλωσαν. Έχουν μοιράσει μέσα στη νύχτα και χωρίς κανάλια αγαθά πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους της περιοχής και την εκκλησία του Αγίου Μελετίου.
Στήριξαν επίσης και τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σίγουρα έχουν κάνει πολλές άλλες αγαθοεργίες που δεν έχουν γίνει γνωστές.
Ο χαμός του πατέρα του
Το 2017, η μοίρα επεφύλασσε ένα σκληρό χτύπημα για τους Αντετοκούνμπο. Ο πατέρας του, Τσαρλς, έφυγε ξαφνικά από την ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών.«Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου. Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δε με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει το γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου», είχε δηλώσει συντετριμμένος ο Γιάννης.
Περιμένει το δεύτερο παιδί του
Από την άλλη, ο 26χρονος μπασκετμπολίστας έχει γευτεί και προσωπικές χαρές. Τον Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το πρώτο του παιδί, ενώ η σύντροφός του Μαράια είναι και πάλι έγκυος.Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Greek Freak έχει κερδίσει τον κόσμο με το ήθος του και αν συνεχίσει σε αυτές τις στέρεες βάσεις, τα ακόμα καλύτερα θα έρθουν τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό.
Το «κόσμημα», όπως τον περιγράφει η γειτονιά του
Οπως μας είπε ο Γιάννης Τσίγκας, ο οποίος διατηρεί ένα καφέ απέναντι από το γήπεδο όπου έπαιζε μικρός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, «η οικογένεια του Γιάννη είναι κόσμημα» και συνέχισε, λέγοντας ότι «ο μακαρίτης ο πατέρας του ήταν άγιος άνθρωπος και αγαπούσε τον αθλητισμό, ενώ και η μητέρα του είναι μία γυναίκα που ξέρει τι θα πει δουλειά και μεγάλωσε όλα αυτά τα βλαστάρια, γι' αυτό ο Γιάννης τους αγαπάει τόσο. Ενωμένοι πέρασαν δύσκολα». Ο Γιάννης πήγαινε από μικρός εκεί μετά το μπάσκετ και ζητούσε να πιει ένα νερό για να ξεδιψάσει. Η καθημερινή επαφή τούς έφερε πιο κοντά. «Θυμάμαι τον Γιάννη στη βάφτισή του. Ηταν κοντά 1,75 μ., του φόρεσαν μια άσπρη ρόμπα και ο παπάς τον έβρεχε από πάνω, γιατί δεν χωρούσε στην κολυμβήθρα», είπε στο «S» γεμάτος περηφάνια για ένα παιδί που νίκησε πρώτα τη φτώχεια και μετά τους αντιπάλους του. Οι γείτονες θυμούνται επίσης πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μία ημέρα ήταν στενοχωρημένος γιατί ο σπιτονοικοκύρης αύξησε το νοίκι κατά 50 ευρώ και θα αναγκάζονταν να αλλάξουν σπίτι, όμως ο κ. Τσίγκας τον έπιασε και του είπε να μη στενοχωριέται γιατί θα του έδινε αυτός τα χρήματα που χρειάζονταν για να μείνουν στην περιοχή, όπως και έγινε. Ο ίδιος δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτό το περιστατικό, το οποίο όμως αποτελεί δηλωτικό στοιχείο για την καλή σχέση των δύο ανδρών. Το μόνο που ήθελε να σχολιάσει είναι πως «ο Γιάννης λατρεύει την Ελλάδα και τους Ελληνες, θέλει να μας δίνει χαρά και επειδή προέρχεται από καλή οικογένεια θα γίνει κι αυτός ένας καλός σύζυγος και πατέρας».
Η Καίτη Τσίγκα, η οποία άκουγε τις διηγήσεις του άντρα της από το παρελθόν, δήλωσε πως «ο Γιάννης κρατάει τον λόγο του και δεν ξεχνάει» και συνέχισε τονίζοντας πως «όταν ήταν 12 ετών ήρθε στο μαγαζί για νερό, φορώντας αυτό το χαμόγελο που έχει μέχρι σήμερα. Του λέω "Γιάννη, έλα να βγάλουμε μια φωτογραφία" και μου απαντάει "ναι, κυρία Καίτη, και όταν παίξω στο ΝΒΑ δεν θα σας ξεχάσω". Tο πίστευε από τότε και τα κατάφερε, γι' αυτό είμαστε περήφανοι», κατέληξε.
Ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, ο οποίος διατηρεί ένα μαγαζί με ψιλικά, έβλεπε τον Γιάννη να παίζει μπάσκετ κάθε μέρα... «Δεν θέλω να σταθώ στην πορεία του, αυτή την ξέρουν όλοι», ανέφερε στο «S», και συνέχισε τονίζοντας πως «ο Γιάννης βοηθάει όποιον μπορεί ακόμα και σήμερα. Πρόσφατα έμαθε πως ένας παλιός συμπαίκτης του αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και χρειαζόταν χρήματα για εγχείρηση. Τα έδωσε εκείνος και το παιδί έκανε την εγχείρηση στο εξωτερικό και τώρα είναι καλά. Αυτός είναι ο Γιάννης και είναι περισσότερο Ελληνας από όλους εμάς που είμαστε εδώ», κατέληξε.
Όταν δόθηκε η λύση για την ιθαγένεια
Ο Άγγελος Συρίγος ήταν εκείνος που βοήθησε να κινηθούν οι διαδικασίες για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ο υφυπουργός Παιδείας, το 2013 ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, ώστε στις 9 Μαΐου τα αδέλφια Αντετοκούνμπο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Ο κ. Συρίγος μιλώντας στο «S»ανέφερε πως: «Τον Μάιο του 2013 ήμουν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια. Εμφανίσθηκαν στο γραφείο μου δύο νεαρά παιδιά, ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης είχε κληθεί να συμμετάσχει στην επιλογή (draft) στο ΝΒΑ». Για το πρόβλημα που υπήρχε και πώς αντιμετωπίστηκε, τόνισε πως «τα δύο παιδιά δεν είχαν διαβατήριο και δεν μπορούσαν να μεταβούν στις ΗΠΑ. Ο σχετικός νόμος είχε παγώσει κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας (το 2014 προτείναμε αλλαγή για όσα παιδιά είχαν πάει σχολείο στην Ελλάδα). Με τη σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη αναζητήσαμε λύση. Διαπιστώσαμε ότι τα δύο παιδιά αναγράφονταν ως ανιθαγενή στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων. Επομένως, είχαν δικαίωμα εκ του νόμου να αποκτήσουν με την ενηλικίωσή τους την ελληνική ιθαγένεια. Τότε είχαν δηλώσει: "Είμαστε πλέον και επίσημα Ελληνες πολίτες. Οπως ακριβώς νιώθαμε όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο, έχοντας ζήσει ολόκληρη τη ζωή μας στην πατρίδα μας, την Ελλάδα". Ο Γιάννης και ο Θανάσης τιμούν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» κατέληξε