ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο νέος «βασιλιάς» του ΝΒΑ είναι Έλληνας – Οι σταθμοί της ζωής του
Στην Αθήνα επιστρέφει ο Γιάννης Αντετοκούνµπο, που οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στη «γη της επαγγελίας» - Ζωή σαν παραµύθι για τον 26χρονο, εµβληµατικό αθλητή, που έφτασε στην κορυφή του κόσµου έπειτα από µια πορεία γεµάτη εµπόδια και δυσκολίες
Ο Γιάννης Αντετοκούνµπο
έκανε το µατς της ζωής του και οι Μπακς επικράτησαν µε 105- 98 των Σανς, έκαναν το 4-2 και αναδείχθηκαν πρωταθλητές του ΝΒΑ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, µετά το 1971. Η κατάκτηση αυτού του πρωταθλήµατος ήταν το επιστέγασµα µιας απίστευτης και ιδιαίτερα κοπιαστικής προσπάθειας, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Ο Γιάννης δεν βρήκε τίποτα έτοιµο. Τουναντίον, χρειάστηκε να δώσει µάχες για να αποκτήσει ακόµα και εκείνα που θεωρούνται δεδοµένα για τα περισσότερα παιδιά στον δυτικό κόσµο.
Ο Eλληνας µπασκετµπολίστας, στον οποίο πλέον υποκλίνονται άπαντες για τις αθλητικές του ικανότητες και κυρίως για το ήθος και τη νοοτροπία του, έφτασε στην κορυφή αφού πρώτα χρειάστηκε να ανέβει τον δικό του «Γολγοθά». Μια πορεία γεµάτη απογοητεύσεις, απόρριψη, ρατσισµό, αίµα, πόνο, αλλά και δίψα για διάκριση, σχεδόν υπεράνθρωπη θέληση και πάθος για αυτό που αγαπά: το µπάσκετ.
Από τα αλώνια στα σαλόνια
O Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται µε το µπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε στον Φιλαθλητικό. ∆εν έπαιξε ποτέ στην Α1. Προοριζόταν για µεγαλύτερα πράγµατα. Στις 4 Απριλίου του 2013 επιλέχθηκε στο νούµερο 15 του NBA ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. «Είναι εκπληκτικό το συναίσθηµα, δεν µπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγµατικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι πραγµατικά υπέροχο», είχε πει τότε. Το συµβόλαιο που υπέγραψε µε τους Μπακς δεν χωρούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα: 2+2 χρόνια, που θα του απέφερε (τότε) συνολικά περί τα 7.000.000 δολάρια µεικτές αποδοχές. Εναν µήνα µετά την επιλογή του και µε την οικογένεια Αντετοκούνµπο να ετοιµάζει βαλίτσες για Αµερική, ήρθε και η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση: έπειτα από χρόνια, οι Αντετοκούνµπο απέκτησαν επίσηµα την ελληνική ιθαγένεια.
Έχει γράψει ήδη ανεπανάληπτα ρεκόρ
Παρότι άρχισε µια νέα ζωή στο Μιλγουόκι, είχε τον νου του στην Αθήνα και στήριζε συνεχώς την οικογένειά του. Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε µια πορεία γεµάτη ρεκόρ. Το 2015, έγινε ο νεότερος ηλικιακά παίκτης στην ιστορία των Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. To 2016, έλαβε την πρώτη επέκταση του συµβολαίου του για 4 χρόνια, µε συνολικές απολαβές ύψους 100 εκατοµµυρίων δολαρίων. Το 2017 ανακηρύχθηκε «ο πιο βελτιωµένος παίκτης του ΝΒΑ». Ιδιαίτερα σηµαντική καταξίωση είναι η backto-back (το 2019 και το 2020) ανακήρυξή του ως MVP του ΝΒΑ. Θρύλοι του αµερικανικού µπάσκετ, όπως ο Κόµπι Μπράιαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον, αποθέωναν το ταλέντο, το ήθος και την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνµπο.
Το φιλανθρωπικό έργο
Μπορεί να µετακόµισε στις ΗΠΑ, να ήταν πλέον διάσηµος στην υφήλιο και να απολάµβανε έναν βίο στρωµένο µε χρυσάφι, ωστόσο ο Γιάννης Αντετοκούνµπο δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του. Μαζί µε τους αδελφούς του τίµησαν τη γειτονιά όπου µεγάλωσαν. Εχουν µοιράσει µέσα στη νύχτα και χωρίς κανάλια αγαθά πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους της περιοχής και στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου. Στήριξαν επίσης και τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σίγουρα έχουν κάνει πολλές άλλες αγαθοεργίες που δεν έχουν γίνει γνωστές.
Ο χαμός του πατέρα του Το 2017, η μοίρα επεφύλασσε ένα σκληρό χτύπημα για τους Αντετοκούνμπο. Ο πατέρας του Γιάννη, Τσαρλς, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών. «Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου. Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δεν με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει τον γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου», είχε δηλώσει δακρυσμένος ο Γιάννης όταν παρέλαβε το βραβείο του MVP.
Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Γιάννης απέκτησε το πρώτο του παιδί, ενώ η σύντροφός του, Μαράια, είναι και πάλι έγκυος
Αποθέωση και λατρεία από τη γειτονιά στα Σεπόλια
Όπως είχε δηλώσει σε αφιέρωμα των «Π» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το 2019 ο Γιάννης Τσίγκας, ο οποίος διατηρεί ένα καφέ απέναντι από το γήπεδο όπου έπαιζε μικρός ο «Greek Freak», «η οικογένεια του Γιάννη είναι κόσμημα». Kαι συνέχισε λέγοντας ότι «ο μακαρίτης ο πατέρας του ήταν άγιος άνθρωπος και αγαπούσε τον αθλητισμό, ενώ και η μητέρα του είναι μια γυναίκα που ξέρει τι θα πει δουλειά και μεγάλωσε όλα αυτά τα βλαστάρια. Γι’ αυτό ο Γιάννης τούς αγαπάει τόσο. Ενωμένοι πέρασαν δύσκολα».
Ο Γιάννης πήγαινε από μικρός εκεί μετά το μπάσκετ και ζητούσε να πιει ένα νερό για να ξεδιψάσει. Η καθημερινή επαφή τούς έφερε πιο κοντά. «Θυμάμαι τον Γιάννη στη βάφτισή του. Ηταν κοντά 1,75 μ., του φόρεσαν μια άσπρη ρόμπα και ο παπάς τον έβρεχε από πάνω, γιατί δεν χωρούσε στην κολυμβήθρα», είπε στα «Π», γεμάτος περηφάνια για ένα παιδί που νίκησε πρώτα τη φτώχεια και μετά τους αντιπάλους του.
«Θέλει να δίνει χαρά» λένε οι γείτονες
Οι γείτονες θυμούνται επίσης πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μια ημέρα ήταν στενοχωρημένος, γιατί ο σπιτονοικοκύρης αύξησε το νοίκι κατά 50 ευρώ και θα αναγκάζονταν να αλλάξουν σπίτι, όμως ο κ. Τσίγκας τον έπιασε και του είπε να μη στενοχωριέται, γιατί θα του έδινε αυτός τα χρήματα που χρειάζονταν για να μείνουν στην περιοχή - όπως και έγινε. Ο ίδιος δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτό το περιστατικό, το οποίο όμως αποτελεί δηλωτικό στοιχείο για την καλή σχέση των δύο ανδρών. Το μόνο που ήθελε να σχολιάσει είναι πως «ο Γιάννης λατρεύει την Ελλάδα και τους Ελληνες, θέλει να μας δίνει χαρά και, επειδή προέρχεται από καλή οικογένεια, θα γίνει και αυτός καλός σύζυγος και πατέρας».
Ο Αντετοκούνμπο αγκαλιά με δύο χρυσά τρόπαια, που δικαιούται όσο κανείς: την κούπα του πρωταθλητή και το βραβείο του MVP
«Να πιστεύετε αυτό που κάνετε»
Μετά το τέλος του 6ου τελικού, ο MVP μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για τα μαθήματα ζωής που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στη Νιγηρία, τις «δύο πατρίδες μου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης δήλωσε: «Εκπροσωπώ και τις δύο πατρίδες μου, τη Νιγηρία και την Ελλάδα. Πολλά παιδιά σε όλη την Αφρική και όλη την Ευρώπη με έχουν πρότυπο. Αυτή η επιτυχία πρέπει να κάνει τους πάντες να πιστέψουν στα όνειρά τους. Οταν δεν νιώθετε καλά, να πιστεύετε αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εμένα μου λένε ότι δεν μπορώ να βάλω βολές, αλλά απόψε τις έβαλα και είμαι ο πρωταθλητής. Τις έβαλα όταν έπρεπε. Κάνω πλάκα. Ή και όχι... Πιστέψτε. Ελπίζω πως δίνω στα παιδιά ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πριν από 8,5 χρόνια δεν ήξερα την επόμενη κίνησή μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι ευλογημένος. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να φτάσω ποτέ ξανά εδώ, είμαι καλά. Είμαι καλά με όσα έχω πετύχει. Ελπίζω αυτό να δώσει ελπίδα σε όλους, να τους επιτρέψει να πιστέψουν στα όνειρά τους».
Ο Eλληνας µπασκετµπολίστας, στον οποίο πλέον υποκλίνονται άπαντες για τις αθλητικές του ικανότητες και κυρίως για το ήθος και τη νοοτροπία του, έφτασε στην κορυφή αφού πρώτα χρειάστηκε να ανέβει τον δικό του «Γολγοθά». Μια πορεία γεµάτη απογοητεύσεις, απόρριψη, ρατσισµό, αίµα, πόνο, αλλά και δίψα για διάκριση, σχεδόν υπεράνθρωπη θέληση και πάθος για αυτό που αγαπά: το µπάσκετ.
Τα δύσκολα χρόνια
Το 1991, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνµπο αποφάσισαν να µεταναστεύσουν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα. Το ζευγάρι ήξερε πως έρχεται σε µια χώρα όπου θα έπρεπε να παλεύει για να βρει το µεροκάµατο. Οπως και συνέβη. Εκτός από δυσκολίες, στην Αθήνα έζησαν και όµορφες στιγµές. Οπως τη γέννηση των παιδιών τους. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξης τούς έδιναν κουράγιο και ελπίδα. Ο πρωτότοκος, Φράνσις, παρέµεινε πίσω στο Λάγος µε τους παππούδες του. Ολη η οικογένεια δεν είχε χαρτιά, µε τους δύο γονείς να κάνουν διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. H µητέρα του Γιάννη άπλωνε τον πάγκο µε την πραµάτεια της σε κεντρικό σηµείο των Σεπολίων. Κάποιες φορές ερχόταν και ο µικρός Γιάννης µαζί της. Περίµενε υποµονετικά δίπλα της, ήσυχος και ντροπαλός, µε τον κόσµο να του αφήνει συχνά ρούχα, τρόφιµα και χρήµατα. Οπως έχει εξοµολογηθεί ο ίδιος ο «Greek Freak», µαζί µε τον αδελφό του Θανάση έβγαιναν και οι ίδιοι να πουλήσουν γυαλιά ηλίου, τσάντες, CD και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές. Ο πατέρας του Γιάννη ήταν επαγγελµατίας ποδοσφαιριστής, όµως υπέστη σοβαρό τραυµατισµό στον χιαστό και αναγκαστικά σταµάτησε την καριέρα του.Από τα αλώνια στα σαλόνια
O Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται µε το µπάσκετ το 2007 και έως το 2009 έπαιζε στον Φιλαθλητικό. ∆εν έπαιξε ποτέ στην Α1. Προοριζόταν για µεγαλύτερα πράγµατα. Στις 4 Απριλίου του 2013 επιλέχθηκε στο νούµερο 15 του NBA ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. «Είναι εκπληκτικό το συναίσθηµα, δεν µπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγµατικότητα. Από την Ευρώπη και από τη δεύτερη κατηγορία, στο ΝΒΑ. Είναι πραγµατικά υπέροχο», είχε πει τότε. Το συµβόλαιο που υπέγραψε µε τους Μπακς δεν χωρούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα: 2+2 χρόνια, που θα του απέφερε (τότε) συνολικά περί τα 7.000.000 δολάρια µεικτές αποδοχές. Εναν µήνα µετά την επιλογή του και µε την οικογένεια Αντετοκούνµπο να ετοιµάζει βαλίτσες για Αµερική, ήρθε και η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση: έπειτα από χρόνια, οι Αντετοκούνµπο απέκτησαν επίσηµα την ελληνική ιθαγένεια.Έχει γράψει ήδη ανεπανάληπτα ρεκόρ
Παρότι άρχισε µια νέα ζωή στο Μιλγουόκι, είχε τον νου του στην Αθήνα και στήριζε συνεχώς την οικογένειά του. Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε µια πορεία γεµάτη ρεκόρ. Το 2015, έγινε ο νεότερος ηλικιακά παίκτης στην ιστορία των Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. To 2016, έλαβε την πρώτη επέκταση του συµβολαίου του για 4 χρόνια, µε συνολικές απολαβές ύψους 100 εκατοµµυρίων δολαρίων. Το 2017 ανακηρύχθηκε «ο πιο βελτιωµένος παίκτης του ΝΒΑ». Ιδιαίτερα σηµαντική καταξίωση είναι η backto-back (το 2019 και το 2020) ανακήρυξή του ως MVP του ΝΒΑ. Θρύλοι του αµερικανικού µπάσκετ, όπως ο Κόµπι Μπράιαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον, αποθέωναν το ταλέντο, το ήθος και την ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνµπο. Το φιλανθρωπικό έργο
Μπορεί να µετακόµισε στις ΗΠΑ, να ήταν πλέον διάσηµος στην υφήλιο και να απολάµβανε έναν βίο στρωµένο µε χρυσάφι, ωστόσο ο Γιάννης Αντετοκούνµπο δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του. Μαζί µε τους αδελφούς του τίµησαν τη γειτονιά όπου µεγάλωσαν. Εχουν µοιράσει µέσα στη νύχτα και χωρίς κανάλια αγαθά πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους της περιοχής και στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου. Στήριξαν επίσης και τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σίγουρα έχουν κάνει πολλές άλλες αγαθοεργίες που δεν έχουν γίνει γνωστές. Ο χαμός του πατέρα του Το 2017, η μοίρα επεφύλασσε ένα σκληρό χτύπημα για τους Αντετοκούνμπο. Ο πατέρας του Γιάννη, Τσαρλς, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών. «Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου. Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δεν με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει τον γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου», είχε δηλώσει δακρυσμένος ο Γιάννης όταν παρέλαβε το βραβείο του MVP.
Αποθέωση και λατρεία από τη γειτονιά στα Σεπόλια
Όπως είχε δηλώσει σε αφιέρωμα των «Π» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το 2019 ο Γιάννης Τσίγκας, ο οποίος διατηρεί ένα καφέ απέναντι από το γήπεδο όπου έπαιζε μικρός ο «Greek Freak», «η οικογένεια του Γιάννη είναι κόσμημα». Kαι συνέχισε λέγοντας ότι «ο μακαρίτης ο πατέρας του ήταν άγιος άνθρωπος και αγαπούσε τον αθλητισμό, ενώ και η μητέρα του είναι μια γυναίκα που ξέρει τι θα πει δουλειά και μεγάλωσε όλα αυτά τα βλαστάρια. Γι’ αυτό ο Γιάννης τούς αγαπάει τόσο. Ενωμένοι πέρασαν δύσκολα».Ο Γιάννης πήγαινε από μικρός εκεί μετά το μπάσκετ και ζητούσε να πιει ένα νερό για να ξεδιψάσει. Η καθημερινή επαφή τούς έφερε πιο κοντά. «Θυμάμαι τον Γιάννη στη βάφτισή του. Ηταν κοντά 1,75 μ., του φόρεσαν μια άσπρη ρόμπα και ο παπάς τον έβρεχε από πάνω, γιατί δεν χωρούσε στην κολυμβήθρα», είπε στα «Π», γεμάτος περηφάνια για ένα παιδί που νίκησε πρώτα τη φτώχεια και μετά τους αντιπάλους του.