Διοίκηση του ΣΕΦ: Η αλήθεια για το Κέντρο Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού
Η ανακοίνωση - απάντηση για τη διαγωνιστική διαδικασία
Ολόκληρη η ανακοίνωση της διοίησης του ΣΕΦ
Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, η Διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας διευκρινίζει ότι ο διαγωνισμός για το Κέντρο Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού τελεσφόρησε μέσα από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία με απόλυτα διαφανείς όρους. Ο πλειοδότης Ερασιτέχνης ”Ολυμπιακός Σ. Φ. Π." οφείλει να εκπληρώσει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις αναφορικά με την μελέτη και την κατασκευή του, τις δαπάνες των οποίων αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου!Επισημαίνεται ότι σε προγενέστερη χρονικά ημερομηνία, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε απευθύνει γενική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς υποψήφιους για το έργο αυτό, αλλά και για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου. Στη συνέχεια η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας προχώρησε στην διενέργεια ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Το εν λόγω δημοσίευμα βρίθει από ανακρίβειες, οι οποίες αγγίζουν τα όρια ψεμάτων κατά των όρων του διαγωνισμού, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να επηρεάσει την κοινή γνώμη αρνητικά. Περιέχει, ωστόσο, και κάποιες εκλάμψεις διαύγειας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει στέγη για τον υδάτινο στίβο στην περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα:
Ανακρίβεια 1η: Ότι δήθεν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, όπως ο Ολυμπιακός Σ. Φ. Π. , δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό διότι λόγω της νομικής τους φύσης δεν μπορούν να ασκούν εμπορική δραστηριότητα και επομένως να εκμεταλλεύονται τους μη αθλητικούς χώρους του κολυμβητηρίου.
Απάντηση: στο έργο αυτό κυρίαρχος είναι ο αθλητικός χαρακτήρας της εγκατάστασης δηλαδή το κολυμβητήριο. Η διοίκηση και διαχείριση του οποίου προϋποθέτει από τον πλειοδότη ανάλογη εμπειρία στα υδάτινα αθλήματα, την οποία διαθέτουν σχεδόν αποκλειστικά τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν τα αντίστοιχα αγωνιστικά τμήματα. Είναι, δε, στην διακριτική τους ευχέρεια να παραχωρήσουν έναντι ανάλογου τιμήματος την χρήση των μη αθλητικών χωρών όπως πχ. κυλικεία, καταστήματα κλπ. Εξάλλου, κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας είτε ανήκουν σε σωματεία είτε σε δήμους είτε στο κράτος, φορείς δηλαδή οι οποίοι δεν είναι εμπορικοί αλλά εκμισθώνουν τους χώρους αυτούς σε τρίτους εισπράττοντας το αντίστοιχο τίμημα.
Ανακρίβεια 2η: Ότι δήθεν είναι χαμηλό το μίσθωμα το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 15% των εσόδων του αθλητικού κέντρου.
Απάντηση: Το ποσοστό 15% ως μίσθωμα προβλέπεται από το ισχύοντα ΠΔ του 1976 περί γυμναστηρίων. Περιλαμβάνει δε, κάθε είδους έσοδα από εισιτήρια, διαφημίσεις κλπ. Συνεπώς μέσω του διαγωνισμού επιτεύχθηκε το ανώτατο δυνατό μίσθωμα που προβλέπει ο νόμος!
Ανακρίβεια 3η: Οι όροι της μίσθωσης και του διαγωνισμού συνολικά υποκρύπτουν χαριστική πράξη υπέρ του Ολυμπιακού.
Απάντηση: Στην πραγματικότητα με τον διαγωνισμό αυτό η διοίκηση του ΣΕΦ εξασφάλισε την κατασκευή ενός τόσο αναγκαίου κολυμβητικού κέντρου, με δαπάνες του πλειοδότη, ο οποίος υποχρεούται μετά το πέρας της κατασκευής να πληρώνει και ενοίκιο στο ΣΕΦ. Και ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η κυριότητα παραμένει στην γενική Γραμματεία αθλητισμού ενώ ταυτόχρονα όλες οι εθνικές ομάδες των υδάτινων Αθλημάτων θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν -χωρίς κωλύματα- το πιο σύγχρονο υδάτινο αθλητικό κέντρο στην Ευρώπη.