ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι στη φάση των «16» στο «Al Janoub», το οποίο έληξε 1-1 στην κανονική διάρκεια και το σκορ δεν άλλαξε στην παράταση, οι Κροάτες πέτυχαν την τρίτη διαδοχική πρόκρισή τους, αυτήν τη φορά επί των Ιαπώνων, στη διαδικασία των πέναλτι.
Είχαν προηγηθεί το αντίστοιχο παιχνίδι την 1η Ιουλίου του 2018 στο Νόφγκοροτ με τη Δανία, όταν ο Ντανιέλ Σούμπασιτς έπιασε τρία πέναλτι, ενώ άλλα δύο τέτοια χτυπήματα έβγαλε στον προημιτελικό με τη Ρωσία. Αυτό είναι το τέταρτο διαδοχικό νοκ άουτ ματς, εξαιρουμένου του τελικού με τη Γαλλία, που οι Κροάτες πάνε στην παράταση και επικρατούν, αφού είχαν νικήσει 2-1 και τους Άγγλους στην παράταση του ημιτελικού της προηγούμενης διοργάνωσης.
Ο Λιβάκοβιτς, που έβγαλε τα χτυπήματα των Τακούμι Μιναμίνο, Καόρου Μιτόμα και Μάγια Γιοσίντα στη διαδικασία, έγινε ο τρίτος τερματοφύλακας στην Ιστορία της διοργάνωσης που πιάνει τρία πέναλτι, ύστερα από τον Σούμπασιτς και τον Ρικάρντο, που είχε αποκρούσει τα χτυπήματα του Φρανκ Λάμπαρντ, του Στίβεν Τζέραρντ και του Τζέιμι Κάραγκερ στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006, μεταξύ Πορτογαλίας και Γαλλίας.
Επιπλέον, «έσωσε» δυνητικά τον Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος έστειλε το δικό του χτύπημα στο δεξιό δοκάρι. Οι Ιάπωνες, που αποκλείονται στη φάση των «16» για τέταρτη φορά, ηττήθηκαν το 2022 από την Τουρκία 1-0 εντός έδρας, αποκλείστηκαν το 2010 με την Παραγουάη επίσης στα πέναλτι, ενώ στην προηγούμενη διοργάνωση, αν και προηγήθηκαν 2-0 επί του Βελγίου, έχασαν 3-2 στις καθυστερήσεις από το γκολ του Νασέρ Τσαντλί.
Τώρα, άνοιξαν το σκορ με τον Νταϊζέν Μαέντα στο 43', όμως ο Ιβάν Πέρισιτς ισοφάρισε με κεφαλιά στο 55'. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία, με τους Νίκολα Βλάσιτς, Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς και Μάριο Πάσαλιτς να ευστοχούν στα δικά τους πέναλτι, μπήκε στη διαδικασία χωρίς τους κεφαλαιώδεις παίκτες της, δηλαδή τον Λούκα Μόντριτς, τον Ντάρκο Κόβατσιτς και τον Πέρισιτς, που αντικαταστάθηκαν στην παράταση.