Η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε 60 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον Έντρικ Φελίπε . Ο 16χρονος Βραζιλιάνος της Παλμέιρα ενδιέφερε ιδιαιτέρως την Τσέλσι και τα εντυπωσιακά στατιστικά του στο σκοράρισμα δεν γινόταν να τον καταστήσουν μυστική υπόθεση. Ο Εντρικ έβαλε 165 γκολ σε 169 παιχνίδια με τους μικρούς της Παλμέιρα και ξεκίνησε με τρία σε επτά ματς με την ομάδα ανδρών, στα περισσότερα εκ των οποίων είχε μπει ως αλλαγή. Εχει, επίσης, πέντε σε τέσσερις αναμετρήσεις της U17.

felipe

Η φήμη του πήρε προεκτάσεις πέραν των σκάουτς, οι οποίοι συνήθως είναι εκείνοι που παρακολουθούν το ταλέντο και το κρατούν κρυφό, όταν ο Ρονάλντο Ναζάριο μίλησε στο Twitch στα μέσα του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, και είπε ότι, αν ήταν ο ίδιος στη θέση του Τιτέ και επρόκειτο να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που δεν θα χρησιμοποιούσε, θα έπαιρνε τον Εντρικ.

60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΣΕ Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟ ΕΝΤΡΙΚ ΦΕΛΙΠΕ


Ο πιτσιρικάς από την Μπραζίλια, που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής από την 21η Ιουλίου του 2024, δηλαδή τη μέρα που θα κλείσει τα 18, στη Ρεάλ, είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας των μεταγραφών νεαρών παικτών από τη «βασίλισσα». Το σκοινί-κορδόνι είχε αρχίσει από το 2015, όταν οι «μερένχες» προέβησαν στην απόκτηση του Νορβηγού Μάρτιν Οντεγκααρντ, επίσης 16 χρόνων τότε, από τη Στρόμσγκοντσετ. Τότε, η Ρεάλ είχε ξοδέψει ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ο Οντεγκααρντ έγινε μέλος της θυγατρικής Καστίγια και στις 23 Μαΐου 2015, σε ένα Ρεάλ - Χετάφε 7-3 για τη Λίγκα, έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ με την ομάδα των ανδρών, 16 χρόνων και 157 ημερών.

22 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 23 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΛΑΜΠ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΡΕΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015


Το πλάνο, σε αυτή την περίπτωση, δεν βγήκε. Με τη Ρεάλ έκανε μόλις 11 συμμετοχές, δόθηκε δανεικός στη Σοσιεδάδ, με τη φανέλα της οποίας έπαιξε τη σεζόν 2019-2020, και πουλήθηκε στην Αρσεναλ στις 20 Αυγούστου του 2021 έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπορεί η θητεία του στη Μαδρίτη να μην τελείωσε ένδοξα, παρ’ όλα αυτά η Ρεάλ είχε οικονομικό κέρδος. Δύο χρόνια αργότερα, η διοίκηση των «μπλάνκος» απέκτησε τον Τεό Ερναντές, τον οποίο επίσης ύστερα από μία σεζόν έστειλε στη Σοσιεδάδ δανεικό. Το καλοκαίρι του 2019, η Μίλαν έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει, κάτι που επίσης σήμαινε κέρδος, έστω και μικρότερο.

vinicious_jr
Το ίδιο καλοκαίρι, η διοίκηση της «βασίλισσας» αποφάσισε να κάνει την πρώτη σημαντική επένδυσή της σε νεαρό. Απέκτησε τον 17χρονο Βινίσιους τζούνιορ, δίνοντας 46 εκατομμύρια ευρώ στη Φλαμένγκο. Ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή εφήβου στην Ιστορία. Σε αυτή την περίπτωση, οι ιθύνοντες της Ρεάλ επέδειξαν υπομονή. Ο Βίνι έχει ήδη 193 συμμετοχές με τη λευκή φανέλα, τις οποίες έχει διανθίσει με 46 γκολ και 48 ασίστ. Φυσικά, έβαλε το γκολ στον τελικό του Champions League στο Παρίσι, απέναντι στη Λίβερπουλ, που χάρισε στη Ρεάλ το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της, στις 28 Μαΐου 2022.

Αυτό που «σφράγισε» τη συγκεκριμένη τακτική δεν ήταν η επιτυχία του Βινίσιους, η οποία άργησε κιόλας, αλλά ο δανεισμός του Κιλιάν Εμπαπέ το καλοκαίρι του 2017 στην Παρί από τη Μονακό. Οι Μονεγάσκοι έβαλαν ρήτρα 180 εκατομμυρίων στους Αραβες προκειμένου να αποκτήσουν τον νεαρό Γάλλο, αν το επιθυμούσαν, το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που συνέβη. Ακόμα και η Ρεάλ δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί αυτά τα χρήματα. Από το καλοκαίρι του 2015, πλην του Εντρικ, η Ρεάλ έχει αποκτήσει 22 ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών που έχουν μετακινηθεί σε διαφορετικά κλαμπ. Από αυτές τις μεταγραφές, η Ρεάλ έχει βγάλει 460.000.000 ευρώ, δηλαδή συν 189% με βάση τα χρήματα που έχει δώσει για να τους αποκτήσει. Αλλά ακόμα και αν προσεγγιστεί μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, αυτήν τη στιγμή στηρίζεται σε πέντε ποδοσφαιριστές που απέκτησε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο Φεντερίκο Βαλβέρδε ήταν 17 όταν έφτασε στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2016, ο Ροντρίγκο 18 όταν τον πήραν, το 2019, ο Εντουαρντό Καμαβινγκά 18 το καλοκαίρι του 2021, όταν αποκτήθηκε, και ο Ορελιέν Τσουαμενί, για την απόκτηση του οποίου δόθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ, 22 χρόνων.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα σύστημα που όχι απλώς δουλεύει, αλλά θριαμβεύει.