Mεσημέρι της περασμένης Τρίτης και στο επίκεντρο των φίλων του Ολυμπιακού ήταν τα γραφεία της ΠΑΕ στην πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι. Καθώς εκεί είχε δοθεί ραντεβού με τους δημοσιογράφους για την παρουσίαση του αθλητικού διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν, και του προπονητή, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, οι οποίοι κάθισαν δεξιά και αριστερά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έδειχνε ήρεμος για τις επιλογές και περιμένει να γίνει το καλύτερο δυνατό. Παράλληλα, έγινε και αποκαλυπτικός με τα όσα είπε και δεν αφορούσαν μόνο τα νέα πρόσωπα.

Τα οικονομικά

Αφορούσαν και τα οικονομικά στοιχεία, κάτι που ίσως να μην έχει κάνει ποτέ ξανά στο παρελθόν. «Το 2022-2023 είχαμε 40.000.000 έξοδα για μισθούς παικτών και προπονητών και το 2021-2022 είχαμε 34.000.000. Το 2022-2023 όσον αφορά την κατάταξή μας ήταν από τις χειρότερες χρονιές. Παρότι ήταν η ακριβότερη ομάδα, δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε μία ομάδα που να κερδίζει και τη διαιτησία στην Ελλάδα και το παρασκήνιο. Μιλάνε τα γεγονότα. Αν όλη τη χρονιά η διαιτησία ήταν 50-50, θα παίρναμε το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός το 2022-2023 έχασε 31.000.000, το 2021-2022 14.000.000», είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ. Αριθμοί που δείχνουν και το υψηλό επίπεδο που κρατάει στην ομάδα. Μια ομάδα που από το 2010, όταν και την ανέλαβε, την οδήγησε σε μονοπάτια που δεν θα μπορούσε να καταφέρει άλλος, καθώς ο Ολυμπιακός απέκτησε τη θέση του στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Είναι ένα κλαμπ από αυτά που γίνονται και αντικείμενο έρευνας για τη λειτουργία του. Αποτέλεσε σκαλοπάτι για το παραπάνω βήμα, για παίκτες, προπονητές αλλά και στελέχη. Κάτι στο οποίο επίσης έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης των Κορδόν, Μαρτίνεθ. Δεν έχει άδικο, αφού έτσι αντιμετωπίζονται οι «ερυθρόλευκοι». Αλλά και ο ίδιος για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο και ενεργεί. Μιλάμε για μια ελληνική ομάδα. Σε μια χώρα 10.000.000 κατοίκων. Που η δύναμή της ποδοσφαιρικά δεν προμήνυε αυτό που έχει γίνει με τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια.

Σκληρή δουλειά

Για να φτάσουν οι Πειραιώτες σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν πολλές ώρες σκληρής δουλειάς. Και συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Ποτέ άλλοτε μια ελληνική ομάδα δεν έχει δώσει ώθηση σε προπονητές αλλά και παράγοντες. Ακόμα και σε παίκτες για να κάνουν το επόμενο βήμα. Να φτάσει να γίνεται ομλητής στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA). Να καταθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του, που δεν περνούν απαρατήρητες.

Πρόσφατα μέλη της ECA βρέθηκαν στον Ρέντη για να ξεναγηθούν στις προπονητικές εγκαταστάσεις, που αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εξέλιξη που έχει ο Ολυμπιακός, τα τελευταία 13 χρόνια, σαν ένα «ερυθρόλευκο» ποδοσφαιρικό θαύμα. Καθώς οι... μεταγραφές μέχρι και στελεχών είναι «προνόμιο» μόνο των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Ωστόσο, είναι και του Ολυμπιακού.

Ο Γιαννίκος, η Σουλούκου και ο Φρανσουά Μοντέστο

Η διορατικότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη, και σε επίπεδο στελεχών, δεν χρειάζεται να αναλυθεί, αφού τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ένα από τα δυνατά παραδείγματα είναι ο Φρανσουά Μοντέστο. Ο Κορσικανός, τον Οκτώβριο του 2017 γύρισε στον Ολυμπιακό, όχι ως παίκτης αλλά σε πόστο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και μάλιστα νευραλγικό. Έγινε ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ. Από την αρχή φάνηκε πως θα έκανε καριέρα σε αυτό. Οργάνωσε το συγκεκριμένο τμήμα και το ανέπτυξε για να φτάσει να γίνει στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών clubs. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μια τεράστια βάση δεδομένων για πολλά ταλέντα. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο με σκάουτ σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στη Νότια Αμερική. Ενεργός ο ρόλος του στον τομέα των μεταγραφών και στην εύρεση ταλέντων. Τελευταία παραδείγματα οι Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά, Ουσεϊνού Μπα, Παπ Αμπού Σισέ.

Και στη Νότιγχαμ

Ωστόσο, ήταν αυτός που περνούσε από κόσκινο όλες τις μεταγραφές, προτείνοντας πολλούς παίκτες που έκαναν καριέρα στην ομάδα. Επίσης, είχε ενεργό ρόλο και στη Νότιγχαμ, όταν την αγόρασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Πλέον ο Φρανσουά Μοντέστο είναι αθλητικός διευθυντής στη Μοντς, που έμεινε με σχετική άνεση στο καμπιονάτο, στην πρώτη της χρονιά στα μεγάλα σαλόνια της Ιταλίας. Και ήδη το όνομά του συζητιέται και σε μεγαλύτερους συλλόγους. Σε διοικητικό επίπεδο ο πρώτος που έκανε το παραπάνω βήμα ήταν ο Θοδωρής Γιαννίκος, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2016 άφησε τη θέση του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου. Για να αναλάβει τη Διεύθυνση των Μελών Ομοσπονδιών (Director of Member Associations Services) της FIFA, με έδρα τη Ζυρίχη. Από το νομικό επιτελείο ξεκίνησε και η Λίνα Σουλούκου, φτάνοντας να γίνει και γενική διευθύντρια. Αποχώρησε σχετικά πρόσφατα και πλέον είναι CEO της Ρόμα. Τόσο ο Γιαννίκος όσο και η Σουλούκου είχαν ενεργό ρόλο και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA). Με ομιλίες και προτάσεις, που πολλές υιοθετήθηκαν.

Τεxνικοί που έχουν αφήσει το στίγμα τους

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι χαμηλά σε δυναμική στην Ευρώπη. Ξεκάθαρα. Οπότε το να φέρνει προπονητές ο Ολυμπιακός, που στη συνέχεια πάνε σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, λέει πολλά από μόνο του. Καλύτερο παράδειγμα αυτό του Ερνέστο Βαλβέρδε, που πιστοποίησε τις μεγάλες του δυνατότητες στο δεύτερο πέρασμά του στον Ολυμπιακό. Έτσι βρέθηκε μετέπειτα και στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Η σχέση αγάπης που ανέπτυξε με τον Ολυμπιακό παραμένει και θα είναι διαχρονική. Ο Μάρκο Σίλβα ήρθε από την Πορτογαλία σαν ανερχόμενος προπονητής. Πλέον ανεβάζει συνέχεια τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της Premier League. Η σεζόν που πέρασε με τη Φούλαμ ήταν εντυπωσιακή. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έκανε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα στη Μονακό με τρομερούς πιτσιρικάδες. Ανάμεσά τους ο Κιλιάν Εμπαπέ. Η ομάδα του Πριγκιπάτου έκανε μετέπειτα πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 300.000.000 ευρώ σε έσοδα! Εκείνη την εποχή ήταν και ο Αντόνιο Κορδόν στη Μονακό! Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Πάουλο Μπέντο, που οδήγησε και τη Νότια Κορέα στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, τον Δεκέμβριο - για να αποκλειστεί στη φάση των «16» από τη Βραζιλία.

Ο Μιλιβόγεβιτς στην Αγγλία και ο Μανωλάς στην Ιταλία

Ο Ολυμπιακός δεν λογίζεται, στην Ευρώπη, σαν μια απλή ελληνική ομάδα. Λογίζεται σαν μια ομάδα με ποδοσφαιρικό «πλούτο» που πάντα τσεκάρεται. Τι σημαίνει αυτό; Πως «φτιάχνει» παίκτες για το επόμενο βήμα. Ο Κέβιν Μιραλάς έφτασε έως την Έβερτον στην Premier League και εκείνη την εποχή ήταν από τα αστέρια της. Ο Ζοσέ Σα βρίσκεται στη Γουλβς. Το πέρασμα του Ντανιέλ Ποντέσε από την Ελλάδα, που είναι επίσης στη Γουλβς. Ποιος θα ξεχάσει τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς, που έγινε αρχηγός στην Κρίσταλ Πάλας. Ο Κώστας Μανωλάς που πήγε σε Ρόμα και μετέπειτα στη Νάπολι. Στη Ρόμα πήγε και ο Μαντί Καμαρά, με τον Ζοζέ Μουρίνιο προπονητή, αν και δεν κατάφερε να πιάσει. Δυνατά παραδείγματα που δεν είναι τα μόνα που δείχνουν τι σημαίνει Ολυμπιακός και τι μπορεί να κάνει ακόμα και με τους ξένους παίκτες που αποκτά.

Τα τρελά λεφτά για Ρέτσο και η δόξα για τον Τσιμίκα

Η ανάπτυξη της ακαδημίας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μεγάλα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ. Μεγάλη η επένδυση που έχει κάνει - κι έχει δει αποτελέσματα. Χωρίς να γνωρίζει κανείς ακριβώς τι γίνεται, αλλά ψάχνοντας, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έχει επενδύσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ακαδημία,. Για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Ρέντη, τις υποδομές της ακαδημίας, αλλά και συνολικά για την εύρεση, την απόκτηση, την ανάπτυξη και την εξέλιξη παιδιών από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα. Κατά το παρελθόν έχουν βγει πολλοί παίκτες και θα συνεχίσουν να βγαίνουν.

Στη Λίβερπουλ

Πιο πρόσφατο παράδειγμα και από τα μεγαλύτερα, αυτό με τον Κώστα Τσιμίκα. Που ξεκίνησε από την ακαδημία για να βρεθεί στη Λίβερπουλ, με τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ. Δεν είναι το θέμα των χρημάτων, που αποκόμισε ο Ολυμπιακός, το οποίο αναμφίβολα παίζει τον ρόλο του. Είναι το θέμα πως ο Ολυμπιακός έδωσε έναν ποδοσφαιριστή, τον οποίο «έχτισε», σε ένα από τα κορυφαία clubs του πλανήτη. Μερικά χρόνια πριν, και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2017, είχε γίνει χαμός με τον Παναγιώτη Ρέτσο. Τον οποίο τελικά απέκτησε η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Έκανε ντόρο σε όλη την Ευρώπη η συγκεκριμένη πώληση που ήταν η ακριβότερη, φτάνοντας τα 22.000.000. Στα 18 προς τα 19 του χρόνια τότε ο Παναγιώτης Ρέτσος βρέθηκε στην πρώτη ομάδα και αγωνίστηκε με μεγάλη άνεση. Για να πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε μια αναμέτρηση. Ακόμα πιο πίσω, το 2013, ο Γιάννης Φετφατζίδης έφυγε για την Τζένοα αντί του ποσού των 4.000.000. Ήταν και το πρώτο δείγμα της νέας δουλειάς που είχε ξεκινήσει στην ακαδημία, μέσα από τις διεργασίες και τις εντολές του Βαγγέλη Μαρινάκη. Καριέρα κάνει και ο Δημήτρης Νικολάου. Ο 24χρονος πλέον κεντρικός αμυντικός που αγωνίζεται στο καμπιονάτο και τη Σπέτσια. Στο καμπιονάτο βρίσκεται και ο Μπάμπης Λυκογιάννης. Επίσης προϊόν της ακαδημίας.
Κι έρχονται νέα αστέρια από την ακαδημία. Όπως είναι ο νεαρός επιθετικός Χαράλαμπος Κωστούλας, για τον οποίο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα. Ήδη υπάρχουν και αρκετά αφιερώματα από ξένα ΜΜΕ που ασχολούνται με ταλέντα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή