Η αλήθεια είναι πως ο Γιουσέφ ελ Αραμπί  έχει δημιουργήσει ένα… δεδικασμένο στον Ολυμπιακό. Επιθετικός με ευκολία στο σκοράρισμα, τεχνίτης που βοηθάει στη δημιουργία. Ονειρικό πακέτο για παίκτη που μπορεί να απογειώσει την επιθετική γραμμή κάθε ομάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν διάνα με αυτή τη συνεργασία και ήταν λογικό να βρουν κάτι ανάλογο. Αυτό το βρήκαν στο πρόσωπο του Αγιούμπ ελ Καμπί.

Ο 30χρονος επιθετικός έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με αυτά του Ελ Αραμπί. Επίσης και οι δύο είναι γεννημένοι στο Μαρόκο, αλλά και φίλοι. Ο Ελ Αραμπί είχε μέσο όρο στα στατιστικά του να βάζει ένα γκολ ανά δύο παιχνίδια. Κάτι ανάλογο έχει και ο Ελ Καμπί: σε 182 παιχνίδια στην καριέρα του έχει βάλει 94 γκολ, δίνοντας και 18 ασίστ.

Αναμφίβολα οι αριθμοί του αφήνουν να εννοηθεί πως είναι ένας «σεσημασμένος» σκόρερ. Τις τελευταίες δύο αγωνιστικές περιόδους σε συνολικά 68 αναμετρήσεις έβαλε 32 γκολ. Δεν είναι μια απλή περίπτωση και όταν ο Ολυμπιακός έμαθε πως κυκλοφορούσε ελεύθερος στην αγορά, τα έδωσε όλα και τον απέκτησε, μπαίνοντας «σφήνα» στη Σταντάρ Λιέγης, που είχε φτάσει πολύ κοντά στο να δώσουν τα χέρια.

Ο σεισμός στην Τουρκία

Η μοναδική, μέχρι στιγμής, ευρωπαϊκή εμπειρία του ήταν στην Τουρκία με τη Χατάισπορ. Υπέγραψε το καλοκαίρι του 2021 και στην πρώτη του σεζόν έβαλε 18 γκολ σε 34 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Η Χατάισπορ εδρεύει στην Αντιόχεια, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου. Ήταν στην περιοχή εκείνες τις μέρες, ωστόσο άμεσα ενημέρωσε πως ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν σώοι. Φυσικά και για τον ίδιο το σοκ ήταν μεγάλο κι έφυγε άμεσα από την περιοχή. Λίγο καιρό αργότερα η Χατάισπορ ανακοίνωσε πως δεν θα μετάσχει στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, το οποίο έπειτα από μια διακοπή συνεχίστηκε.

Στην Αλ Σαντ

Υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια γι’ αυτή την απόφαση, με τους ανθρώπους του συλλόγου να διαλύουν την ομάδα. Οι παίκτες έμειναν ελεύθεροι και ο Ελ Καμπί ήρθε σε συμφωνία με την Αλ Σαντ για να συνεχίσει την καριέρα του. Υπέγραψε έως το φινάλε της σεζόν του πρωταθλήματος του Κατάρ, που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου. Σε 13 παιχνίδια πρόλαβε να βάλει 6 γκολ, με την Αλ Σαντ να τερματίζει στην 3η θέση με 7 βαθμούς, πίσω από την Αλ Ντουχάιλ, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Στην πορεία της καριέρας του έχει αγωνιστεί έως και στην κινεζική Χεμπέι, η οποία το καλοκαίρι του 2018 έδωσε 6.000.000 ευρώ στην Μπερκάνε για να τον αποκτήσει. Έγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία για ομάδα του Μαρόκου προς κάποια άλλη εκτός χώρας. Στην Κίνα ο Μαροκινός επιθετικός παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, η οποία περνούσε καλά, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει την κατάλληλη χημεία με την ομάδα. Γενικά δεν λέει όχι στις προκλήσεις, αφού από μικρός μπήκε στα… βαθιά ακόμα και για την επιβίωσή του. Οι γονείς του πάλευαν για να βγάλουν χρήματα και να ζήσουν την οικογένειά τους. Ο ίδιος ήταν ευτυχισμένος και με τα λίγα, έχοντας τους φίλους του να περνούν μαζί κάθε δυσκολία.

Η μπάλα ήταν η διασκέδασή τους. Γυρνώντας από το σχολείο, μαζεύονταν με την παρέα του στις γειτονιές του Μαρόκου κι έπαιζαν ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή εντάχθηκε στην ακαδημία της Ρασίνγκ Καζαμπλάνκα.
Ξεκίνησε να παίζει ως αριστερός μπακ, αλλά και ως χαφ. Είχε και έφεση στο σκοράρισμα. Κάποια στιγμή πήγε να τα παρατήσει, αφού λόγω οικονομικών δυσκολιών έπρεπε να δουλέψει. Έφτασε σε σημείο να γίνει πωλητής αλατιού, ενώ παράλληλα μάθαινε και την τέχνη του μαραγκού.

Όλα αυτά στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών. Ώσπου ένα προπονητής, στην ακαδημία της Ρασίνγκ, του άλλαξε θέση και τον έκανε επιθετικό, για να ξεκινήσει μια εντυπωσιακή πορεία!

Το αξεπέραστο ρεκόρ του με την εθνική Μαρόκου

Τα ερυθρόλευκα θα του πάνε πολύ, τουλάχιστον με όσα του έχει πει και ο Γιουσέφ ελ Αραμπί. Ο συμπατριώτης τού Αγιούμπ ελ Καμπί τον ενημέρωσε για τη ζωή στην Ελλάδα και την Αθήνα γενικότερα, στην οποία βρίσκεται ήδη! Ο Ολυμπιακός θέλει να γίνει το πάτημά του, για να γυρίσει στην εθνική του Μαρόκου.

Έχει 36 διεθνείς συμμετοχές, έχοντας βάλει 20 γκολ. Τα 9 από τα συγκεκριμένα 20 τέρματα τα έβαλε σε μια διοργάνωση, στην οποία έσπασε όλα τα κοντέρ. Ήταν στο πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής (διαφορετική διοργάνωση από το Κύπελλο Εθνών) τον Ιανουάριο του 2018. Ήταν και η πρώτη παρουσία του στην εθνική ομάδα της πατρίδας του. Έβαλε συνολικά 9 γκολ κι έγραψε ιστορία, αφού κανείς άλλος, έως και σήμερα, δεν έχει βάλει τόσα πολλά στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Επίσης πήρε και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αφρικής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»