Θεωρείται ένα από τα πλέον... κακά παιδιά του μπάσκετ. Μπορεί εύκολα να «αρπαχτεί» και να... ταράξει το μυαλό του. Ο λόγος για τον Ντένις Σρέντερ, ο οποίος όσο τσαμπουκάς μπορεί να γίνει άλλο τόσο ταλέντο διαθέτει και το καταθέτει στα παρκέ. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να απασχολεί περισσότερο και τον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Είναι ο αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, την οποία πέρυσι οδήγησε στην 3η θέση του Euro 2022 και προχθές κατέκτησε το Mundobasket 2023 βάζοντας 27 πόντους στον τελικό με τη Σερβία για να πάρει και τον τίτλο του MVP. Γεννημένος στο Μπράουνσβαϊγκ στις 15 Σεπτεμβρίου του 1993 τρέφει μεγάλη αγάπη για το μπάσκετ και τη χώρα του. Μάλιστα, είναι ο ιδιοκτήτης της τοπικής μπασκετικής ομάδας του Μπράουνσβαϊγκ.

Και πάντα δηλώνει «παρών» στην Εθνική Γερμανίας, αφήνοντας πίσω τα... κωλύματα του NBA.

Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ

Η ιστορία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ξεκίνησε το 2013 με τους Ατλάντα Χοκς, ενώ από φέτος θα ανήκει στους Τορόντο Ράπτορς και αφού πέρασε από Οκλαχόμα, Λέικερς, Σέλτικς και Χιούστον. Η Εθνική Γερμανίας, ωστόσο, είναι πάντα ψηλά στις επιλογές του και έχει χάσει μόνο ένα μεγάλο τουρνουά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όταν η ομοσπονδία της Γερμανίας δεν κατάφερε να βρει πόρους για να καλύψει το υπέρογκο ποσό της ασφάλισης που απαιτούνταν για την παρουσία του από την τότε ομάδα του στο ΝΒΑ, τους Λος Άντζελες Λέικερς. Ωστόσο, σε κάθε άλλη μεγάλη διοργάνωση έδωσε το «παρών» και ήταν εξαιρετικός δείχνοντας την αφοσίωσή του.

Ο ΕΡΩΤΑΣ

Την ίδια αφοσίωση δείχνει και στη γυναίκα του, την Έλεν Ζιόλο. Για την οποία τσακώθηκε στο περσινό ματς της Γερμανίας με την Εθνική Ελλάδος, επειδή κάποιοι την έβριζαν, λέγοντας πως ήταν Έλληνες φίλαθλοι. Στον τελικό του Μουντομπάσκετ με τη Σερβία μπήκε στο γήπεδο και αγκάλιασε τον αγαπημένο της.

Γεννήθηκε και αυτή στο Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας και γνωρίστηκε με τον Ντένις στο σχολείο, όταν η ίδια ήταν 16 κι εκείνος 14 ετών. Πριν παντρευτεί με τον σταρ της Γερμανίας, πρόλαβε να κάνει μερικές πασαρέλες στην Ευρώπη.

Είναι, επίσης, άκρως δυναμική κι έχει εργαστεί ως μπαργούμαν αλλά και ως σερβιτόρα σε μαγαζιά εστίασης.

Από τότε που παντρεύτηκε με τον Ντένις Σρέντερ τα σταμάτησε όλα. Έχουν μαζί τρία παιδιά, τις Μαλίκ, Ιμάλια Ααλίγια κι ένα μικρό αγοράκι. Έχει αφοσιωθεί στην οικογένειά της και φυσικά πηγαίνουν στα γήπεδα με τα παιδιά τους όποτε παίζει ο 30χρονος άσος.

Ο οποίος, όποτε βρίσκει ευκαιρία, της στέλνει φιλιά δείχνοντας την αγάπη του. Αποτελούν μια «δεμένη» οικογένεια και όλοι έχουν να λένε για το γεγονός πως οι δυο τους είναι μαζί από τα σχολικά τους χρόνια, κάτι που δύσκολα μπορεί να το βρει κανείς: ένα ζευγάρι να είναι μαζί από μικρή ηλικία.

Η ΞΑΝΘΙΑ ΤΟΥΦΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΤΡΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ

Ο Ντένις Σρέντερ κληρονόμησε προφανώς πολλά από τους γονείς του. Μεταξύ άλλων, από τον πατέρα του, που ήταν Γερμανός, πήρε την αγάπη για το μπάσκετ, από τη μητέρα του, που ήταν από την Γκάμπια, μια ξανθιά τούφα στο μαλλί.

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1993, στο Μπράουνσβαϊγκ, ο μικρός Ντένις έπαιζε αρχικά ποδόσφαιρο και είχε τρέλα με το σκέιτμπορντ. Στα 11 του ανακάλυψε το μπάσκετ, το λάτρεψε και όλα τα άλλα αποτέλεσαν γρήγορα παρελθόν. Θα ήταν δύσκολο να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, καθώς ο πατέρας του υπήρξε μπασκετμπολίστας και το συγκεκριμένο άθλημα ήταν η μεγάλη αγάπη του.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Ο Άξελ Σρέντερ γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του -και μητέρα του Ντένις, Φατού, όταν έκανε διακοπές στην πρωτεύουσα της Γκάμπια, Μπαντζούλ- και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Έπεισε εκείνη και τα δύο παιδιά της, Άουα και Τσε, να πάνε στο Μπράουνσβαϊγκ και λίγο αργότερα παντρεύτηκαν. Οι γονείς του Ντένις υποστήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους το μπασκετικό όνειρό του. Ο πατέρας του εργαζόταν ως διευθυντής τοπικής εταιρείας τεχνολογίας στο Μπράουνσβαϊγκ. Η μητέρα του πίστευε ότι για να τα καταφέρει έπρεπε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Έτσι, ήταν αυτή που του πρότεινε να βάψει τα μαλλιά πάνω από τον αριστερό κρόταφο. Η ιδέα άρεσε στον πιτσιρικά που απέκτησε την ξανθιά τούφα, που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν του.  

Ο Άξελ Σρέντερ έφυγε από τη ζωή το 2009 από ανακοπή καρδιάς. Βρέθηκε καθισμένος στην καρέκλα του, καθώς έτρωγε το γεύμα του. Είχε μόλις γράψει ένα γράμμα στον γιο του, το οποίο αφορούσε τη συζήτηση που είχαν μια εβδομάδα νωρίτερα σχετικά με την καριέρα του στο μπάσκετ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ

Το 2012 ο Ντένις Σρέντερ ήταν 19 ετών. Έπαιζε στη β΄ ομάδα της Μπράουνσβαϊγκ, όταν στο δρόμο του βρέθηκε -για καλή του τύχη- ο Κώστας Φλεβαράκης. Ο Θεσσαλονικιός κόουτς είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στην ήσυχη πόλη της Κάτω Σαξονίας.

Τελευταία στιγμή του «πάσαραν» και τον πιτσιρικά Ντένις για να συμπληρώσει 12άδα. Ο Φλεβαράκης τον είδε, ενθουσιάστηκε και τον έκανε άλλο άνθρωπο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σρέντερ να κλείσει τη χρονιά με μέσο όρο 12 πόντους, 3,2 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ σε 25 λεπτά ανά αγώνα. Εξαιρετικά στατιστικά για παίκτη που προοριζόταν απλώς για να συμπληρώνει 12άδα η ομάδα του. Στατιστικά που «φώναζαν» από μόνα τους και ακούστηκαν έως το NBA. Επιλέχθηκε στο Nike Hoop Summit, όπου είχε 18 πόντους, 6 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής. Δήλωσε συμμετοχή στο NBA draft 2013 και τον άρπαξαν οι Ατλάντα Χοκς.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Ευρωμπάσκετ 2015 21 πόντοι 6 ασίστ 5 ματς

Ευρωμπάσκετ 2017 23,7 πόντοι 5,6 ασίστ 7 ματς

Μουντομπάσκετ 2019 19,6 πόντοι 9,4 ασίστ 5 ματς

Ευρωμπάσκετ 2022 22,1 πόντοι 7,1 ασίστ 8 ματς

Μουντομπάσκετ 2023 19,1 πόντοι 6,1 ασίστ 8 ματς

ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΜΠΡΑΟΥΝΣΒΑΪΓΚ ΤΟ 2018

Ο Ντένις Σρέντερ έγινε και ιδιοκτήτης ομάδας, απλώς διότι ήταν η ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του και διότι το Μπράουνσβαϊ­γκ είναι το σπίτι του. Ήταν τον Μάιο του 2020 όταν αγόρασε τις τελευταίες μετοχές της Μπράουνσβαϊγκ, που δεν είχε στην κατοχή του, αποκτώντας όλο το πακέτο, αν και είχε την πλειοψηφία τους από το 2018.

Πρόκειται για την πρώτη του επαγγελματική ομάδα και ομάδα της γενέτειράς του, στην οποία αγωνίστηκε από το 2010 μέχρι το 2013. «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι ο ιδιοκτήτης της ομάδας. Εδώ είναι το σπίτι μου. Θέλω να δώσω κάτι πίσω. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επεκταθούμε και να γίνουμε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Λίγκας», είχε πει τότε ο μεγάλος σταρ του γερμανικού μπάσκετ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γερμανία, επιδιώκει στην ομάδα να παίζουν Γερμανοί μπασκετμπολίστες και τρεις ή τέσσερις ξένοι, αν και επιτρέπεται να είναι και έξι.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΦΕΝΤΙΚΟ»

Πριν από μία εβδομάδα, ο Ντένις ο τρομερός ήταν πρωταγωνιστής σε ένα επεισόδιο. Σε τάιμ άουτ σε αγώνα της Εθνικής Γερμανίας είχε πιάσει κουβεντούλα με τον Ντάνιελ Τάις των Ιντιάνα Πέισερς. Ο κόουτς των Γερμανών, Γκόρντον Χέρμπερτ, τους κατσάδιασε και τράβηξε τον άσο των Ράπτορς στον πάγκο. Πάντως, οι σχέσεις Σρέντερ, Χέρμπερτ είναι άριστες. Ίσως διότι είναι ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό και δεν εννοούμε τον Καναδοφινλανδό κόουτς.

Ο πόιντ γκαρντ των Ράπτορς είναι ο ηγέτης της ομάδας που στην προπόνηση βγαίνει πρώτος στο παρκέ και φεύγει τελευταίος, έχει προσωπικό γυμναστή και, όταν θεωρεί ότι η ένταση της προπόνησης πρέπει να αυξηθεί ή να μειωθεί, απλώς κάνει το κατάλληλο σινιάλο στον κόουτς, ο οποίος δίνει τη σχετική εντολή καθ’ υπόδειξιν του Σρέντερ. Διαλέγει ακόμα και τη μουσική που ακούγεται στα αποδυτήρια ή στα διαλείμματα ή σε μέρος των προπονήσεων και συνήθως η επιλογή του είναι από το αγαπημένο του είδος μουσικής, δηλαδή τη χιπ χοπ.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το όνομα Ντένις Στρέντερ δεν αντηχεί καλά στην Ελλάδα. Ο διεθνής γκαρντ ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής στο παιχνίδι για τα προημιτελικά του Eurobasket πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανία νίκησε και προκρίθηκε στα ημιτελικά, αλλά προς το φινάλε της αναμέτρησης γύρισε προς τον ελληνικό πάγκο και έκανε μια χυδαία χειρονομία, πιάνοντας... χαμηλά το σορτσάκι του. Η κίνηση έγινε αντιληπτή από παίκτες της Εθνικής, που... ζήτησαν τα ρέστα από τον Σρέντερ αλλά και από τους διαιτητές, οι οποίοι τον έστειλαν πιο νωρίς στα αποδυτήρια, με τεχνική ποινή. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Σρέντερ έκανε γνωστό, μέσω ανάρτησης στο Ιnstagram, πως οι Έλληνες φίλαθλοι έκαναν πολύ καλή ατμόσφαιρα, αλλά δεν θα ανεχθεί να λένε άσχημα πράγματα για την οικογένειά του. «Έλληνες φίλαθλοι. Εκπληκτική ατμόσφαιρα. Μπορώ να ανεχτώ πολλά από τους παίκτες, αλλά το να λένε άσχημα πράγματα για την οικογένειά μου είναι κάτι που δεν το ανέχομαι και δεν είναι σωστό. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να μη μου λέτε πώς θα αντιδράσω σε αυτό. Να είστε όλοι ευλογημένοι», ανέφερε σχετικά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»