Ποδοσφαιριστές που μοιάζουν να μη στερεύουν ποτέ από δυνάμεις. Σου δίνουν την αίσθηση ότι θα παίζουν για μια ζωή. Ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Μόντριτς συνεχίζουν ακάθεκτοι, αν και έχουν περάσει στο δεύτερο μισό της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι στην άλλη πλευρά του νομίσματος.

Αυτοί που έλαμψαν, δημιούργησαν προσδοκίες, έκαναν τις ομάδες να στρώσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα πόδια τους και ξαφνικά βρέθηκαν πολύ γρήγορα στην απόλυτη παρακμή. Καριέρες που για διάφορους λόγους ήταν πολύ σύντομες. Παίκτες που για διαφορετικούς λόγους «έπεσαν» και ουσιαστικά δεν κατάφεραν ποτέ να σηκωθούν.

Ο Πολ Πογκμπά, που λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ είναι και πάλι στην επικαιρότητα, βρέθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με προσδοκίες το 2016. Μια μεταγραφή που κόστισε 110.000.000 ευρώ. Εκείνη την εποχή είχε αν μη τι άλλο αξιοπρεπή παρουσία και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, καθώς οδήγησε τη Γαλλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο κατήφορός του άρχισε από το Ολντ Τράφορντ.

Από νεαρή ηλικία ο Πογκμπά θεωρούταν ένας από τους πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Ο «Guardian» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Πογκμπά είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος παίκτης στην Ευρώπη. Ενώ πολλοί τον συγκρίνουν με τον πρώην δυναμικό αμυντικό χαφ της Γαλλίας Πατρίκ Βιεϊρά».



Η παρακμή

Παρέμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του, το 2022, όταν και επέστρεψε στη Γιουβέντους. Στην Αγγλία κατέγραψε 233 συμμετοχές και πέτυχε 39 γκολ σε μια εξαετία, όμως ποτέ δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του, ενώ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Ο Τύπος στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στην Ιταλία έγραφε για τη μόνιμη παρακμή του. Πέρυσι έπαιξε σε μόλις έξι ματς της Γιουβέντους με χρόνο συμμετοχής 108 λεπτά, ενώ φέτος είχε παίξει σε δύο ματς με 52 λεπτά, ώσπου έγινε γνωστή η υπόθεση ντόπινγκ, με τους Ιταλούς να γράφουν ότι πλέον βρισκόμαστε μπροστά στο φινάλε της καριέρας του.

Ο πανάκριβος

Ο Φιλίπε Κουτίνιο είναι μία ακόμα περίπτωση ποδοσφαιριστή που βρέθηκε στα ύψη από άποψη προσδοκιών, αλλά τελικά η πτώση του ήταν εξαιρετικά απότομη. Γεννημένος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ξεκίνησε στις ακαδημίες της Βάσκο Ντα Γκάμα, δείχνοντας το ταλέντο του. Έτσι, το 2008 υπέγραψε στην Ίντερ. Έμεινε στην ομάδα του Μιλάνου έως το 2013, αν και στο διάστημα αυτό δόθηκε δανεικός, αρχικά στη Βάσκο Ντα Γκάμα και στη συνέχεια στην Εσπανιόλ.

Τότε τον πήρε η Λίβερπουλ, στην οποία έμεινε έως το 2018. Με 152 ματς και 41 γκολ σε μια πενταετία, ο Βραζιλιάνος μετακόμισε στη Βαρκελώνη, με την Μπαρτσελόνα να πληρώνει απίστευτο ποσό. Συνολικά 142.000.000 λίρες, ήτοι 165.000.000 ευρώ. Ήταν η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών και ένα μεγάλο φιάσκο για τους Καταλανούς.

Ο 30χρονος άσος συμπλήρωσε 106 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπάρτσα και σημείωσε 25 γκολ. Δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν, αργότερα στην Άστον Βίλα, η οποία τον αγόρασε και πριν από λίγα χρόνια τον έστειλε δανεικό στην Αλ Ντουχαΐλ στο Κατάρ.



Ο… άφαντος Ολλανδός και ο γκολτζής

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Ντόνι Φαν Ντε Μπέικ. Ο Ολλανδός μέσος εντάχθηκε στο δυναμικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2020 έναντι 39.000.000 ευρώ από τον Άγιαξ. Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο για 40.000.000 ευρώ συν 6.000.000 σε μπόνους. Έφτασε στο Ολντ Τράφορντ με προσδοκίες για τεράστια καριέρα, όμως τελικά πέρασε και δεν… κόλλησε. Την πρώτη σεζόν ήταν στην αρχική ενδεκάδα σε μόλις τέσσερις αγώνες. Παρέμεινε… άφαντος και τη δεύτερη χρονιά και στις 31 Ιανουαρίου 2022 παραχωρήθηκε δανεικός στην Έβερτον. Βασικός στους πέντε από τους πρώτους έξι αγώνες, αλλά μετά μονίμως τραυματίας και επιστροφή στον τελευταίο αγώνα της Premier League στη σεζόν, στην ήττα με 5-1 από την Άρσεναλ. Πέτυχε μάλιστα το γκολ της Έβερτον. Τον περασμένο Ιανουάριο τραυματίστηκε στο γόνατο και έχασε το υπόλοιπο της περιόδου. Χθες ανακοινώθηκε ότι τελευταία στιγμή παρέμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς χάλασε η μετακίνησή του στη Φενέρμπαχτσε.

Πρώτος σκόρερ

Ανάλογη είναι η ιστορία του Αλέξις Σάντσες, του Χιλιανού που μας συστήθηκε ουσιαστικά στην Μπαρτσελόνα, στην οποία πήγε το 2011. Πρωταγωνίστησε στην επίθεση μαζί με τον Μέσι και τον Βίγια και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει το Κύπελλο, το Σούπερ Καπ Ισπανίας, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Την επόμενη σεζόν κατέκτησε τη La Liga και τελείωσε το πρωτάθλημα με 21 γκολ και 14 ασίστ. Μετά την άφιξη του Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη το 2013 μεταγράφηκε στην Άρσεναλ. Εκεί έκανε πραγματικά απίθανα πράγματα. Πανηγύρισε το Community Shield και δύο Κύπελλα Αγγλίας, σκοράροντας μάλιστα και στους δύο τελικούς.

Την περίοδο 2016-17 σημείωσε 30 γκολ και έδωσε 14 ασίστ και μετά ήρθε η καταστροφή. Τον Ιανουάριο του 2018 πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια κίνηση που τότε τάραξε το μεταγραφικό παζάρι, με τους Βρετανούς να γράφουν για την αλλαγή ισορροπιών που προέκυπτε λόγω της αξίας του Χιλιανού. Τελικά πέτυχε μόλις 5 γκολ σε 45 εμφανίσεις πριν αποχωρήσει και μεταγραφεί στην Ίντερ. Αργότερα είπε ότι ήθελε να φύγει από τον σύλλογο μετά την πρώτη προπόνηση, σύμφωνα με το Sky Sports. Για να γίνει κατανοητό το φιάσκο, όλα αυτά αφορούν τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική Χιλής με 51 τέρματα. Έκανε το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το 2006 και μέχρι σήμερα έχει παίξει σε 155 παιχνίδια. Έχει κατακτήσει δύο Κόπα Αμέρικα (2015, 2016) σε συνολικά τέσσερα που συμμετείχε. Επίσης, ήταν στη σύνθεση της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2014.



Η υπόθεση του Σάντσο και το φιάσκο με Τόρες

Κάποτε μία από τις φανέλες που επέλεγαν οι πιτσιρικάδες στην Ισπανία ήταν αυτή του Φερνάντο Τόρες, είτε αυτός έπαιζε στην Ατλέτικο Μαδρίτης είτε στους «φούριος ρόχας». Ο Μαδριλένος επιθετικός έκανε πολύ θόρυβο στο ξεκίνημά του στην Ατλέτικο, με την οποία πέτυχε συνολικά 75 γκολ σε 174 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το 2007 μετακινήθηκε στη Λίβερπουλ, με την οποία μέχρι το 2011 σε 102 ματς πέτυχε 65 γκολ. Το 2003 πρωτοκλήθηκε στην Εθνική Ισπανίας. Έλαβε μέρος στο Euro 2004, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και στο Euro 2008. O «El Niño» («Το Παιδί»), όπως ήταν το παρατσούκλι του, πέτυχε το μοναδικό γκολ του τελικού με αντίπαλο τη Γερμανία, που χάρισε το τρόπαιο στην Ισπανία. Το 2010 πανηγύρισε και το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική.



Στις 31 Ιανουαρίου 2011, λίγο πριν από το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η Τσέλσι ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόρες έναντι ποσού 58.000.000 ευρώ. Ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην ως τότε ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και η αρχή της κατηφόρας. Άρχισε με 903 λεπτά χωρίς γκολ, στο τέλος της σεζόν 2011-12 η ομάδα του πήρε το Champions League και το Κύπελλο Αγγλίας, με τον ίδιο να έχει απολογισμό 20 γκολ σε 110 ματς και να φεύγει στις 29 Αυγούστου 2014 δανεικός στη Μίλαν, η οποία τον αγόρασε έξι μήνες αργότερα και τον δάνεισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης ως το 2016, οπότε η πρώτη ομάδα του αγόρασε τα δικαιώματά του. Στις 16 Μαΐου 2018 συμμετείχε στον τελικό του Europa League και στην κατάκτηση του τροπαίου από την Ατλέτικο μετά τη νίκη με 3-0 επί της Μαρσέιγ. Τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψε στην ιαπωνική Σάγκαν Τόσου, όπου αγωνίστηκε για μία σεζόν.

Τσακωμός

Στην επικαιρότητα είναι τις τελευταίες ημέρες η περίπτωση του Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα προπονείται μόνος του, ενώ αναμένεται η απόφαση για ζήτημα πειθαρχίας, όπως χαρακτηρίζουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη δημόσια διαμάχη με τον Έρικ Τεν Χαχ. Μιλάμε για παίκτη που πήρε η Γιουνάιτεντ το 2021 από την Ντόρτμουντ δαπανώντας σχεδόν 85.000.000 ευρώ.

Ο 23χρονος επιθετικός υπέγραψε τότε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας και μέχρι τώρα έχει πετύχει 12 γκολ σε 82 ματς. Ο Σάντσο ήταν μέλος της εθνικής ομάδας Κ17 της Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2017 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών το 2018. Έχει πραγματοποιήσει 23 συμμετοχές με το εθνόσημο και έχει πετύχει 3 γκολ.

Εφιάλτης

Εκκωφαντική περίπτωση αστεριού που έσβησε απότομα είναι ο Εντέν Αζάρ. Αυτός που στα 32 του σκέφτεται ακόμα και να κρεμάσει τα παπούτσια του είναι ο ίδιος παίκτης που το 2019, κουβαλώντας 245 ματς και 85 γκολ με τη φανέλα της Τσέλσι, έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης να δώσει 120.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Βέλγος πήγε με όνειρα στη Μαδρίτη, όμως η θητεία του στην Ισπανία αποδείχθηκε εφιάλτης. Πέρασε πέντε σεζόν στον σύλλογο και έφυγε το περασμένο καλοκαίρι με μόλις 7 γκολ και 12 ασίστ σε 76 ματς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι δεν έπαιξε ποτέ σε «clasico» στη διάρκεια της παραμονής του στη Ρεάλ.



Toυ Κώστα Μπελιά
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή