Σπουδαία νίκη, ύστερα από δύο ήττες τη φετινή σεζόν, πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 4η αγωνιστική της Basket League, αφού, στο παιχνίδι που είχε προαναγγελθεί ως η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ, με την πρασινη φανέλα, νίκησε 66-54 τον Ολυμπιακό και πέρασε πρώτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. 

Στα σκορ της δεκαετίας του ’90 παρέπεμπε αυτό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, για την 4η αγωνιστική της Basket League. Αυτό έδινε αυτομάτως το πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, μάλλον επειδή ήταν ο σκοπός του να στήνει διαδοχικά αμυντικά αναχώματα ώστε να αποσυναρμολογήσει το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, το οποίο τώρα, με αυτό το αμυντικό αριστοτέχνημα των παικτών του Εργκίν Αταμάν, που κράτησε τους «ερυθρόλευκους» στους 54 πόντους συνολικά, δείχνει περισσότερο από ποτέ ότι είναι θέμα ρυθμού. Χωρίς ρυθμό, δεν έβαζαν καν τις βολές: σούταραν 16 και ευστόχησαν μόλις στις 4, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 11 κλεψίματα.















Ο Αταμάν είχε προαναγγείλει ότι αυτό το τεστ για τον Παναθηναϊκό, μέσα στο ΣΕΦ, που η επιστροφή του Κώστα Σλούκα αντιμετωπίστηκε με σχετική ευπρέπεια και πάντως χωρίς ακρότητες -πολλώ δε μάλλον ύστερα από ό,τι συνέβη στο Καραϊσκάκη αλλά και μετά την προειδοποίηση της «πράσινης» ΚΑΕ πως το παραμικρό αντικείμενο θα συνιστούσε λόγο αποχώρησης- ήταν και απόδειξη σκληρότητας χαρακτήρα και τραχύτητας. Οι «πράσινοι» μπόρεσαν, αν όχι να επιβάλλουν το δικό τους ρυθμό, να εξαρθρώσουν τον Ολυμπιακό μέχρι… μυελού οστέων. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια δεν δέχθηκαν ένα σερί, είχαν στο νου τους ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν για να μην αφήσουν τον Ολυμπιακό να περάσει την μπάλα στη ρακέτα, όπου δέχθηκαν ένα εύκολο καλάθι από pick n roll με χόκεϊ ασίστ, όταν ο Τόμας Γουόκαπ βρήκε τον Μουσταφά Φαλ. Με τον Ματίας Λεσόρ να συνεχίζει να έχει το πόδι πατημένο στο γκαζι, κρατήθηκαν κοντά στο σκορ με τον Ολυμπιακό και όταν οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 27-18 και 30-23 λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.









Όσο περνούσε η ώρα και το σύστημα δούλευε, οι «πράσινοι» ατσαλώνονταν. Αλλά ακόμα και αυτό δεν θα ήταν εχέγγυο νίκης αν δεν υπήρχε ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος ξεχώρισε κατά μόνας και έκανε ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ, με 20 πόντους και 10 ριμπάουντ. Έβαλε δύο διαδοχικά τρίποντα για να μετατρέψει το 39-39 σε 45-40 προς τη λήξη της τρίτης περιόδου, έδειξε ότι ως μπλοκέρ και ριμπάουντερ έχει θαυμάσιο συγχρονισμός, υπερασπίστηκε, προς την τέταρτη περίοδο, κυριολεκτικά Θερμοπύλες, κάνοντας δύο διαδοχικά κοψίματα σε ισάριθμες φάσεις, ενώ έβαλε και το καλάθι, πέφτοντας και στη λήξη του χρόνου επίθεσης, που ουσιαστικά έκρινε, ενώ το ματς ακόμη παιζόταν και παρ’ ότι το σκορ έγινε μόλις 60-54 υπέρ του Παναθηναϊκού, τον ψυχολογικό νικητή της αναμέτρησης. Οι «ερυθρόλευκοι» που επί το πλείστον βασίζονταν, στο δεύτερο ημίχρονο, στον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, σκόραραν μόλις τέσσερις πόντους στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Ο Παναθηναϊκός νίκησε για πρώτη φορά στο ΣΕΦ από τις 22 Νοεμβρίου του 2021, όταν είχαν επικρατήσει 81-76 για την Basket League. Από τότε, γνώριζαν μόνο ήττες εξαιρουμένης της επικράτησής τους στο δεύτερο τελικό της προηγούμενης σεζόν στο ΟΑΚΑ, αλλά τώρα φαίνεται πως έχουν επιστρέψει για τα καλά.





Οι διαιτητές: Πουρσανίδης, Καρπάνος, Θεονάς

Τα δεκάλεπτα: 12-11, 31-28, 43-45, 54-66

Ολυμπιακός (Γ. Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (1/8 σουτ, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 6 λάθη, 2 κλεψίματα, 2 μπλοκ), Κάνααν 11 (1/3 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Φαλ 2 (6 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (2/6 σουτ, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πίτερς 7 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Γουίλιαμς-Γκος 14 (5/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/4 βολές, 3 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 5 (2/7 σουτ), Μπραζντέικις 2, Μιλουτίνοβ 6 (2/7 δίποντα, 2/5 βολές, 6 ριμπάουντ). 
Παναθηναϊκός (Εργκ. Αταμάν): Γκάι 11 (3/6 τρίποντα), Γκραντ 8 (3/5 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Λεσόρ 8 (4/9 δίποντα, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Γκριγκόνις 4 (2/8 σουτ), Μήτογλου 20 (6/11 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 10 ριμπάουντ, 4 μπλοκ), Καλαϊτζάκης, Μωραΐτης, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας 5 (2/3 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 1/1 βολή, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο), Ερνανγκόμεθ 10 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ).