Εμίλ Φόρσμπεργκ : Ο διάδοχος του Ιμπραΐμοβιτς
Η Σουηδία ευγνωμονεί τον Ιμπραΐμοβιτς για όσα της προσέφερε αλλά τους τελευταίους μήνες το μόνο που κατάφερε ο 36χρονος ήταν να την πληγώσει ανεπανόρθωτα και να θέσει σε κίνδυνο τη συγκέντρωσή της
Η εγωκεντρική στάση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ως προς το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Μουντιάλ και η επακόλουθη άρνηση της σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, έχουν φέρει την εθνική Σουηδίας σε αναταραχή λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Κατά συνέπεια, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της, Γιαν Άντερσον, καλείται να θέσει υπό έλεγχο αυτή τη μικρή κρίση και να διατηρήσει ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές, αφήνοντας αναγκαστικά το τακτικό σκέλος σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε το ιστορικό επίτευγμα της Σουηδίας με τον αποκλεισμό της Ιταλίας στα μπαράζ έχει ανοίξει μια ιστορία που, αν μη τι άλλο, αξίζει και δύναται να συνεχιστεί.
Συγκριτικά με παλαιότερα, ο Άντερσον έχει στα χέρια του μια φουρνιά με ταλαντούχους παίκτες. Η απουσία του Ζλάταν στην κορυφή της επίθεσης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μη διαχειρίσιμη για μια ομάδα που δεν είναι μέλος της ελίτ, όμως οι Σουηδοί δείχνουν αξιοθαύμαστη προσαρμογή στη νέα εποχή, τη στιγμή που έχουν προσθέσει κι ένα νέο «αστέρι» στη φαρέτρα τους.
Παρέα με τον Τίμο Βέρνερ και τον Ναμπίλ Κεϊτά, ο Έμιλ Φόρσμπεργκ έχει κάνει εκπληκτικό ξεπέταγμα στη Λειψία, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων και δικαίως θεωρείται ο άνθρωπος που μπορεί να σηκώσει τη Σουηδία στο Μουντιάλ.
Ο επικριτικός τρόπος με τον οποίο σχολιάστηκε η απόφασή του να πάει σε μια ομάδα που βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας τον Ιανουάριο του 2015, αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από αποθεωτικές τοποθετήσεις για την εξέλιξή του υπό τις οδηγίες του Ραλφ Χάσενχουτλ στην ομάδα της Σαξονίας και την ευφυής, εκ του αποτελέσματος, απόφασή του να μετακινηθεί σε έναν τόσο ανερχόμενο σύλλογο.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη του ρόστερ για το Μουντιάλ, η απόδοση του Μάρκους Μπεργκ θα είναι σημαντική, ενώ υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που μπορούν να συμβάλουν, όπως ο επιθετικός Τζον Γκουιντέτι, ο βετεράνος μέσος Σεμπάστιαν Λάρσον και ο κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βίκτορ Λίντελοφ. Βέβαια, δεδομένης της αδυναμίας των Σουηδών στον άξονα, η απουσία του Γιάκομπ Γιόχανσον είναι σημαντικότερη απ’ όσο πολλοί προλογίζουν και πιθανότατα θα κοστίσει, όπως κόστισε και στο Euro 2016.
Η Σουηδία ευγνωμονεί τον Ιμπραΐμοβιτς για όσα της προσέφερε και κυρίως για το γεγονός ότι την έβαλε για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Αλλά τους τελευταίους μήνες το μόνο που κατάφερε ο 36χρονος ήταν να την πληγώσει ανεπανόρθωτα και να θέσει σε κίνδυνο τη συγκέντρωσή της. Πλέον έχει φτάσει η στιγμή γυρίσει σελίδα και το Μουντιάλ είναι ιδανική ευκαιρία. Ο όμιλός της έχει μεν την εκπληκτική Γερμανία, αλλά έχει επίσης το Μεξικό και τη Νότιο Κορέα. Οι Σουηδοί είναι το φαβορί για τη δεύτερη θέση και ένα από τα φαβορί για να αποτελέσουν την έκπληξη της διοργάνωσης.
Η αντίθεση ανάμεσα στην προσωπικότητά του Φόρσμπεργκ και στην αντίστοιχη του Ζλάταν είναι τρομακτική. Ο άσος της Λειψίας είναι πράος, ψυχρός, ντροπαλός και… βαρετός για τα ΜΜΕ, αυτό το τελευταίο κατά παραδοχή του πατέρα του! Εμπνέει οικειότητα στους συμπαίκτες του και τους υπενθυμίζει την προέλευσή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το κλασικό πρότυπο ηγετικής φυσιογνωμίας. Δεν πλησιάζει την ποιότητα του Ζλάταν, όμως ταιριάζει πολύ περισσότερο από εκείνον στη σκανδιναβική ταυτότητα. Το τι συνεπάγεται αυτό θα φανεί στο χορτάρι.