Το πειρατικό. Η κεφαλιά του Χαριστέα. Ο Ότο Ρεχάγκελ. Ο Τρα(ι)ανός Δέλλας. Ο Καραγκούνης κι ο Γιούρκας. Ο Μπασινάς. Οι πανηγυρισμοί στην Ομόνοια. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν εκείνο που καθηλωθήκαμε στις οθόνες για να δούμε μπάλα.

Πέρασαν κιόλας 14 χρόνια από τη βραδιά που η ποδοσφαιρική Ελλάδα έγινε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο! Από την 4η Ιουλίου του 2004, όταν η Εθνική Ελλάδας ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας και έγραψε Ιστορία. 

Η ομάδα που πέτυχε τον θρίαμβο

Τερματοφύλακας: Αντώνης Νικοπολίδης. Κράτησε και τις τρεις φορές απαραβίαστη την εστία του στα νοκ-άουτ ματς του Euro 2004, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχει αναδείξει η χώρα του.

Αμυντικοί: Τραϊανός Δέλλας Ήταν παίκτης-κλειδί για την Ελλάδα, η οποία δέχτηκε μόλις τέσσερα γκολ στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία.

Γιούρκας Σεϊταρίδης Είχε μία πετυχημένη παρουσία στη δεξιά πλευρά, στην πορεία της Ελλάδας προς τη δόξα.

Μιχάλης Κάψης. Το ποδόσφαιρο ήταν στα γονίδιά του καθώς ο πατέρας του Άνθιμος ήταν Έλληνας διεθνής και μέλος του Παναθηναϊκού που έχασε από τον Άγιαξ στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971.

Τάκης Φύσσας. Ήταν το βασικό αριστερό μπακ της Εθνικής Ελλάδας σε όλη την πορεία της μέχρι τον τελικό της Λισσαβώνας.

Μέσοι: Θοδωρής Ζαγοράκης. Η καρδιά της μεσαίας γραμμής και ο πιο αποτελεσματικός παίκτης της Ελλάδας στον τελικό.

Άγγελος Μπασινάς. Χρησιμοποιήθηκε ως ανασταλτικός μέσος, σκόραρε με πέναλτι στην πρεμιέρα κόντρα στην Πορτογαλία και εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο πέτυχε το γκολ στον τελικό με κεφαλιά ο Χαριστέας.

Κώστας Κατσουράνης. Έπαιξε στο πρώτο από τα 114 ματς του με την Εθνική το 2003 ενώ στα 35 του έγινε και μέλος της Εθνικής ομάδας που έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε νοκ-άουτ φάση Μουντιάλ.

Στέλιος Γιαννακόπουλος. Η απουσία του Καραγκούνη τον έχρισε βασικό στον τελικό, με την μοίρα να τον… επιβραβεύει για το γκολ που είχε πετύχει 13 περίπου μήνες νωρίτερα στην Ισπανία, στέλνοντας την Ελλάδα στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Επιθετικοί: Άγγελος Χαριστέας. Η μεγαλύτερη στιγμή στη διεθνή καριέρα του, που είχε απολογισμό 88 ματς και 25 γκολ, ήταν το τέρμα του στον τελικό του Euro 2004. Είχε επίσης σκοράρει κόντρα στην Ισπανία στους ομίλους και απέναντι στη Γαλλία στον προημιτελικό.

Ζήσης Βρύζας: Το δικό του τέρμα κόντρα στην Ρωσία, δεν γλύτωσε την Ελλάδα από την ήττα, αλλά ήταν αρκετό για να την οδηγήσει στην επόμενη φάση.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Στα 22 του, ήταν το νεότερο μέλος της Ελλάδας, ενώ προερχόταν από μία εξαιρετική χρονιά με τον Παναθηναϊκό, στην οποία είχε κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο.

Προπονητής: Ότο Ρεχάγκελ. Ο συνταξιούχος, πλέον, Ρεχάγκελ, ανέλαβε την τύχη της Ελλάδας το 2001 και μέχρι το 2010 ήταν στο τιμόνι της, ενώ πιο πριν είχε «μεγαλώσει» σαν ομάδα και την Βέρντερ με την οποία κατέκτησε 2 τίτλους.