Ο ιδρυτής της Microsoft , Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο, αναδείχθηκε και σε ένα από τα πλέον προβεβληµένα πρόσωπα της πανδηµίας. Ηταν από τους ελάχιστους, ίσως ο µοναδικός, που είχαν προβλέψει την έλευση κάποιου ιού σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα. Το 2015, στη σκηνή του ΤΕD-Χ, είχε αναφερθεί σε µια επικείµενη, πρωτοφανή υγειονοµική κρίση, που θα ταλανίσει τον πλανήτη.

Χάρη σε εκείνη την οµιλία ο Γκέιτς αναδύθηκε ως µία από τις προφητικές φωνές της παγκόσµιας αυτής κρίσης, επέκρινε τις κυβερνήσεις για κωλυσιεργία σε σχέση µε την παραγωγή του εµβολίου, το ίδρυµά του χρηµατοδότησε αρκετές έρευνες για την ανάπτυξή του, συνέδραµε στον «αγώνα κατά του COVID-19» συνολικά µε 1,75 δισ. δολάρια και χρίστηκε ο σηµαντικότερος χορηγός του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας.

Το όνοµά του, όµως, ενεπλάκη µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάθε θεωρία συνωµοσίας που κυκλοφόρησε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών κυριάρχησαν οι ισχυρισµοί ότι ο Γκέιτς δηµιούργησε την πανδηµία, προκειµένου να βγάλει κέρδος από την εξάπλωση του ιού και να ελέγξει τον παγκόσµιο πληθυσµό χρησιµοποιώντας τα εµβόλια για να εισαγάγει τσιπάκια ανίχνευσης στο σώµα.

Ενώ η ανθρωπότητα µάχεται παραπάνω από ένα έτος µε τον κορονοϊό, ο κροίσος της πληροφορικής εστιάζει τις προσπάθειές του στο πώς η πανδηµία θα αλλάξει τον κόσµο, ακόµα και µετά την πάροδό της. Σύµφωνα µε τον ισχυρό άνδρα της Microsoft , πολλά θα αλλάξουν για πάντα στην καθηµερινή ζωή, καθώς δεν θα επανέλθουµε ποτέ σε µια κανονικότητα έτσι όπως ήµασταν πριν. Θα µεταβούµε σε ένα καθεστώς που περιγράφει ως «ηµι-κανονικό». Συγκεκριµένα, έχει αναφερθεί σε έξι ρηξικέλευθες αλλαγές.

Πριν από την πανδηµία, ακόµα και µια φιλική παρεξήγηση θεωρείτο ότι δεν µπορούσε να λυθεί αν οι ενδιαφερόµενοι δεν βρίσκονταν διά ζώσης. Το ίδιο και το κλείσιµο µιας επαγγελµατικής συµφωνίας. Ναι µεν η τεχνολογία είχε διεισδύσει για τα καλά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, αλλά οι σηµαντικές στιγµές σφραγίζονταν µόνο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Πλέον αυτό δεν θα ισχύει, κατά τον Μπιλ Γκέιτς. Ερωτικές σχέσεις θα συνάπτονται από βιντεοκλήσεις, κερδοφόρες συµφωνίες θα κλείνονται µέσω µιας συνάντησης στο Zoom, φιλίες θα διατηρούνται µέσω βιντεοκλήσεων και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Σύµφωνα µε τον Γκέιτς, η πανδηµία απενοχοποιεί την απόσταση: Κανένας πελάτης δεν θα νιώσει παραµεληµένος εάν η υποψήφια εταιρεία δεν τον συναντήσει αυτοπροσώπως. Μετά τον κορονοϊό, θα εξαντλείται κάθε διάδραση στο ∆ιαδίκτυο, προτού καταλήξει -και µόνο αν είναι αναγκαίο- σε φυσική συνάντηση. Συµπεραίνει δε ότι η τηλεργασία ήρθε για να µείνει σε ένα σηµαντικό ποσοστό. Σύµφωνα µε τον Γκέιτς, θα «κοπούν» πάνω από το 30% των ηµερών που ο κόσµος πήγαινε στο γραφείο προ του κορονοϊού. Ο Γκέιτς πιστεύει ότι οι συνεδρίες µε τους γιατρούς θα αρχίζουν πάντα στο ∆ιαδίκτυο και στη συνέχεια θα κλείνεται κανονικό ραντεβού, σε περίπτωση που η αρχική διάγνωση το απαιτήσει.

Οι επαγγελµατικές συνεντεύξεις, επίσης, θα λαµβάνoυν χώρα στο ∆ιαδίκτυο. «Ακριβώς όπως ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος έβαλε τις γυναίκες στο εργατικό δυναµικό, έτσι και η απόσταση µπαίνει για τα καλά στη ζωή µας. Αυτό θα ισχύσει τόσο για εργασιακές συναντήσεις όσο και για άλλες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Η ιδέα της εκµάθησης ή ενός ιατρικού ραντεβού και µιας προσωπικής συνάντησης που θα γίνεται στην οθόνη θα εδραιωθεί και µετά την πανδηµία», προβλέπει ο Γκέιτς. Ποτέ δεν θα επανέλθει το «κατ’ ιδίαν» στον βαθµό που ίσχυε πριν. Η παράδοση τηλεδιασκέψεων, ψηφιακών πληρωµών και ιατρικών πληροφοριών από απόσταση θα συνεχίσει να διευκολύνει τη ζωή µας και µετά το τέλος του COVID-19

«Η εκτίµησή µου», ανέφερε ο Γκέιτς, «είναι ότι πάνω από το 50% των επαγγελµατικών ταξιδιών θα εκλείψουν». Οι εταιρείες συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδηµίας ότι τα επαγγελµατικά ταξίδια και συνέδρια είναι υπερεκτιµηµένα και δαπανηρά. Ετσι, ο Γκέιτς πιστεύει ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα µειώσει στο ελάχιστο δυνατό και τα επαγγελµατικά ταξίδια. Ο βαθύπλουτος επιχειρηµατίας δήλωσε ότι ακόµα και µεγαλοστελέχη είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το καλύτερο, δίχως όλες αυτές τις άσκοπες µετακινήσεις, ενώ η δουλειά συνέχισε να γίνεται το ίδιο αποτελεσµατικά. Ο ίδιος ο Γκέιτς παραδέχθηκε ότι το καθηµερινό του πρόγραµµα είναι πολύ πιο απλό επειδή δεν πραγµατοποιεί ταξίδια για επαγγελµατικούς λόγους. «∆εν πρόκειται να επανέλθω στο προηγούµενο µοντέλο µετά την πανδηµία, ούτε εγώ ούτε και οι περισσότερες εταιρείες και τα στελέχη τους».

Για να είναι δυνατή και λειτουργική η επαφή εξ αποστάσεως, η τεχνολογία θα πραγµατοποιήσει αλµατώδη ανάπτυξη. Τα δίκτυα θα τρέχουν µε ταχύτητα φωτός και τα λογισµικά θα αναβαθµιστούν. «Το λογισµικό ήταν κάπως αδέξιο όταν ξεκίνησε η πανδηµία, αλλά πλέον χρησιµοποιείται σε τόσο µεγάλο βαθµό που θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα υπάρξουν σηµαντικές καινοτοµίες στον τοµέα αυτόν», προέβλεψε ο Γκέιτς. Κοινώς, δεν θα υπάρχουν υπερφόρτωση και παροδικά κρασαρίσµατα. Η τεχνητή νοηµοσύνη, επίσης, θα δώσει ισχυρό «παρών», καθώς οι βάσεις έχουν τεθεί µε την εξέλιξη των υπολογιστών. Τις επόµενες δύο δεκαετίες ο Γκέιτς προβλέπει σηµαντικά τεχνολογικά άλµατα στον τοµέα αυτόν.

Περιέργως, ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρεται και στο νέο σκηνικό που θα προκύψει στον τοµέα των κτηµατοµεσιτικών. Σύµφωνα µε την πρόβλεψή του, θα υπάρξει µια παγκόσµια ανακατάταξη και αλλαγή στις τιµές των ενοικίων. Εταιρείεςκολοσσοί θα αποσυρθούν από µεγάλα κτίρια, δοµές και γραφεία. Από τη στιγµή που η τηλεργασία ήρθε για να µείνει, θα µεταφερθούν σε µικρότερα και οικονοµικότερα κτίρια. Επιπλέον, πολλοί εργαζόµενοι θα εγκαταλείψουν το κέντρο των πόλεων, επιλέγοντας τα προάστια. Σε περίπτωση που κάποιος θα µπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του δύο ή τρεις ηµέρες την εβδοµάδα, θα επιλέξει έναν φιλικότερο χώρο για την οικογένειά του, µε πράσινο και πάρκα. Τα ενοίκια στις κεντρικές περιοχές των πόλεων θα πέσουν αισθητά. Αντιθέτως, όταν καταλαγιάσει το σοκ της πανδηµίας, όσοι έχουν τη δυνατότητα θα αγοράσουν µεγάλα, οικογενειακά και αποµονωµένα σπίτια, µακριά από την πόλη. Αυτό σηµαίνει ότι η τιµή τους θα ανέβει αισθητά.

Ενας ιός-εφιάλτης, ο οποίος ανέτρεψε τη ζωή µας απροσδόκητα, ανέβασε την ταχύτητα σε όλες τις ιατρικές έρευνες. Ενδεικτικό είναι ότι η παγκοσµίου φήµης κλινική των ΗΠΑ Cleveland αποφάνθηκε πρόσφατα για τις 10 ιατρικές καινοτοµίες που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο που θα ασκείται η Ιατρική εφεξής. Μεταξύ αυτών, είναι η αποµακρυσµένη παρακολούθηση των εµφυτεύσιµων συσκευών, όπως είναι οι βηµατοδότες και οι απινιδωτές, νέα φάρµακα χωρίς παρενέργειες για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και πολλά-πολλά εµβόλια.

Ναι, ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι µετά την εξουδετέρωση του κορονοϊού µάς περιµένει µια νέα πανδηµία στη γωνία. Ισως και δύο... Το αισιόδοξο σενάριο, όµως, είναι ότι σύµφωνα µε τον ίδιο θα είµαστε πολύ καλύτερα προετοιµασµένοι, σε αντίθεση µε ό,τι συνέβη µε την τρέχουσα πανδηµία, η οποία µας έπιασε στον ύπνο. Ο ισχυρός άνδρας της Microsoft «προβλέπει», λοιπόν, ένα δυσοίωνο µέλλον, µε φονικούς ιούς, µολυσµατικές ασθένειες και άλλα παρόµοια δυστοπικά. Η ζωή, πάντως, δεν θα παγώσει, απλώς «θα προσαρµοστεί» στα νέα δεδοµένα...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 30 Ιουλίου 2022