Επιπολαιότητες
Εχουμε πει πολλές φορές ότι τα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι απευθύνονται σε κουτόφραγκους
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι πρόωρη μια προσπάθεια εξόδου στις αγορές. Προέκρινε, μάλιστα, την άντληση χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ίδιο είπε, με πιο προσεκτικά λόγια, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και άλλοι παράγοντες που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Διάφοροι μικρόνοες έσπευσαν να κατηγορήσουν τον κ. Στουρνάρα ότι παίζει και πάλι πολιτικά παιχνίδια και ότι δεν λειτουργεί θεσμικά. Την ίδια στιγμή, δε, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές είχαν βγει στα κεραμίδια προκειμένου να πανηγυρίσουν, διότι, λέει, η έξοδος στις αγορές καταδεικνύει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκαναν, μάλιστα, συγκρίσεις με την περίοδο Σαμαρά, όταν είχε γίνει η τελευταία απόπειρα εξόδου στις αγορές, βγάζοντας και τα αντίστοιχα θετικά συμπεράσματα για την κυβέρνηση Τσίπρα. Ως επαΐοντες της λειτουργίας των αγορών, προεξοφλούσαν ακόμη και το χαμηλό επιτόκιο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών.
Ολα αυτά, βέβαια, ως τη Δευτέρα το βράδυ. Διότι μόλις είδαν τα σκούρα και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτυχίας, έτρεχαν να τα μαζέψουν και να δηλώσουν ότι ουδέποτε πάρθηκε απόφαση για έξοδο στις αγορές.
Εχουμε πει πολλές φορές ότι τα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι απευθύνονται σε κουτόφραγκους. Νομίζουν ότι όσα κάνουν και όσα λένε δεν τα παρακολουθεί κανένας. Οπως συνέβαινε, δηλαδή, την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα στο όριο της επιβίωσης και τα στελέχη του έλεγαν και καμία κουβέντα παραπάνω άνευ κόστους. Βρίσκονται 2,5 χρόνια στην εξουσία και ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ότι ακόμα και μια φράση του όποιου κυβερνητικού στελέχους ή βουλευτή, πρώτον, έχει αντίκτυπο και, δεύτερον, μεταφράζεται αμέσως και πηγαίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο (κράτη, δανειστές, αγορές, ΔΝΤ κ.λπ.).
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατέδειξε, ταυτόχρονα, πόσο επιπόλαια λειτουργούν. Πίστεψαν ότι με την κίνηση αυτή θα αλλάξουν την επικαιρότητα και θα φύγουν από το Καμμένος gate και την αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη. Εκτίμησαν ότι διά της εξόδου στις αγορές θα δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας στην κοινωνία και ότι θα ξεχάσουν οι πολίτες τις δόσεις στην εφορία, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Προτίμησαν για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς να ρισκάρουν παίζοντας με τις αγορές, παρά να περιμένουν λίγους μήνες για να το πράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Για αυτό και υπέστησαν άλλη μία ήττα και μάλιστα διπλή: Και ουσίας και επικοινωνιακή.