Χαρές και πανηγύρια χθες στα φιλοσυριζαϊκά site όταν έγινε γνωστή η επιστολή της Vodafone, σύμφωνα με την οποία ζητεί χρόνο για την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και ένα πολύ μεγάλο τίμημα. Οι πηχυαίοι τίτλοι περί επικείμενου φιάσκου περισσότερο αποτύπωναν την επιθυμία της Κουμουνδούρου να μην προχωρήσει το εγχείρημα, παρά την πραγματικότητα. Άλλωστε, η επισήμανση του κ. Θεοδωράκη πως «ο δρόμος για το νέο προοδευτικό κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση», σε συνδυασμό με τις διαρροές που έγιναν από τη Χαριλάου Τρικούπη, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει από καμία πλευρά διάθεση να «τορπιλιστεί» η προσπάθεια της δημιουργίας του νέου φορέα.

Είναι εμφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος. Γνωρίζουν ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μαζική συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη αρχηγού και ακολούθως ενοποιηθεί ο χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης. Η εκτίμηση αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έρευνα της Kapa Research, η οποία έδειξε ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του βλέπει με θετικό μάτι τις διεργασίες και είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα αν διαπιστώσει ότι υπάρχει προοπτική.

Γι' αυτό και σε καθημερινή βάση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα που τον στηρίζουν πετροβολούν τους υποψηφίους, απομονώνοντας δηλώσεις ή διαστρεβλώνοντας θέσεις. Η μόνιμη, δε, επωδός του είναι ότι υπάρχει σύμπλευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με τη ΝΔ και ότι έχουν μετατοπιστεί ιδεολογικά σε συντηρητικές θέσεις. Λες και οι επιλογές που κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η πιστή εφαρμογή του κομμουνιστικού μανιφέστου.

Προφανώς και η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο για να πεισμώσουν οι παίχτες και να βγάλουν αντίδραση. Η τακτική όμως του ΣΥΡΙΖΑ φρονώ πως θα πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βούληση που υπάρχει για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Οι όποιες υπαρκτές δυσκολίες δεν γίνεται να ακυρώσουν την προσπάθεια. Από τη στιγμή που, όπως λένε όλες οι πλευρές, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», πρέπει να υπάρξει εδώ και τώρα συμφωνία για την ημερομηνία των εκλογών, για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και για τα οικονομικά της εκλογικής διαδικασίας. Ο τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να καθίσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί γύρω από ένα τραπέζι. Άμεσα!