Οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τον μπουφέ. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει όποιο εύρημα θέλει και στο τέλος να δηλώνει ικανοποιημένος. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα τις έρευνες κοινής γνώμης. Οχι μόνο σε ό,τι τους αφορά σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως προς τις προοπτικές του εγχειρήματος. Αγνοούν, ωστόσο, μια σημαντική παράμετρο… Αυτή που λέει ότι στην πολιτική πολλές φορές έξι και τρία δεν κάνει πάντα εννιά. Το άθροισμα, αν, κοινώς, το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εν γένει παρουσία των υποψηφίων στην πορεία προς τις κάλπες. Αφενός στο κλίμα που θα δημιουργήσουν στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, αφετέρου στις προτάσεις που θα κατατεθούν. Προσώρας, ασχολούμαστε ακόμα με τα διαδικαστικά, αν και το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως από τη στιγμή που, όπως και ο κ. Αλιβιζάτος παραδέχτηκε, η πρόταση του κ. Θεοδωράκη είναι καθ’ όλα τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη. 

Δεδομένου ότι κάποια στιγμή θα επιλυθεί το θέμα αυτό και με την ελπίδα ότι δεν θα επικρατήσουν φοβικές αντιλήψεις, θα πρέπει σε αυτούς τους περίπου δύο μήνες να γίνει ουσιαστικός δημόσιος διάλογος. Οχι με πυροτεχνήματα, όπως αυτά που πετούν κάποιοι υποψήφιοι, πιστεύοντας ότι με τον θόρυβο θα τους ακούσουν κάποιοι. Περισσότερο θυμηδία προκαλεί ο μικρομεγαλισμός τους, παρά οτιδήποτε άλλο.

Οφείλουν, συνεπώς, όλοι να αποδεχτούν ότι υπάρχει μεγάλο προγραμματικό έλλειμμα. Η διαδικασία από μόνη της δεν αρκεί για να δημιουργήσει μεγάλη δυναμική. Χρειάζεται να υπάρξουν επεξεργασίες για τα ζητήματα που καίνε τον κόσμο. Και στην παρούσα φάση δεν είναι αυτά που σχετίζονται με τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Φαντάζομαι πως αυτά είναι λυμένα για τον ευρύτερο χώρο, από τη στιγμή που θέλει να είναι προοδευτικός. Μιλάω για τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθεί πλούτος, για το τι θα γίνει με τη φορολογία των πολιτών και των επιχειρήσεων, για το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτά είναι τα ερωτήματα που καίνε τον κόσμο. Συνεπώς από τις -πειστικές και ρεαλιστικές- απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του κόσμου και ακολούθως η επιτυχία του εγχειρήματος.