Ο Λεωνίδας Κύρκος, όταν προέκυπτε κανένα μεγάλο θέμα και ήταν δύσκολη η απόφαση, έλεγε ότι τότε πρέπει «να επιστρέφεις στις αρχές σου».

Εκ της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αποδείχθηκε ότι το ζήτημα της αλλαγής στην ταυτότητα φύλου δυσκόλεψε όλα τα κόμματα, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, που ενεργοποιεί συντηρητικά ένστικτα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που εμπλέκεται στη συζήτηση και η Εκκλησία.

Θα πρέπει, ωστόσο, να πιστωθεί στον Αλέξη Τσίπρα η επιμονή να στηρίξει προσωπικά αυτό το νομοσχέδιο που βελτιώνει τη ζωή μιας πολύ μικρής κοινωνικής ομάδας. Και το έπραξε με γενναιότητα, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα της παραπληροφόρησης, της φοβικότητας, αλλά και των απειλών της Ιεραρχίας.

Έχω την αίσθηση ότι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια ουσιαστική ιδεολογική μάχη και την κέρδισε. Η μεγαλύτερη, δε, ανοησία είναι αυτό που ακούγεται ότι το έπραξε για ψηφοθηρικούς λόγους. Προφανώς και δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι θα εισπράξει το επόμενο διάστημα πολιτικό κόστος, τουλάχιστον από την πλευρά της Εκκλησίας, που επηρεάζει μεγάλα τμήματα των πολιτών.

Εξίσου ιδεολογικά συνεπής ήταν η στάση του Ποταμιού, με τις εξαιρετικές παρεμβάσεις των κυρίων Θεοδωράκη και Μαυρωτά, αλλά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Φοβική, δυστυχώς, εμφανίστηκε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία απουσίαζε από άλλη μία «δικαιωματική» μάχη.

Αποκαλυπτική, όμως, ήταν η διαδικασία και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης αισθάνθηκε προσωπικά άσχημα όταν καταψήφισε το νομοσχέδιο. Με την έννοια ότι είναι ένας βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός, γι' αυτό και θεωρώ πως είναι άδικη η σχετική κριτική που του έκανε ο κ. Τσίπρας. Από την άλλη, φάνηκε πόσο οπισθοδρομικό κόμμα είναι η ΝΔ, εξού και η αναγκαστική στροφή του προέδρου της. Οι ομιλίες της πλειονότητας των βουλευτών της, οι κατηγορίες περί αθεΐας, τα πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων που ζητήθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέδειξαν ότι η ΝΔ, όποιος και αν είναι ο αρχηγός της, δεν αλλάζει εύκολα φιλοσοφία.

Νομίζω ότι η συνολική εικόνα που παρουσίασε η ΝΔ θα πρέπει να προβληματίσει τα μέγιστα τον κ. Μητσοτάκη. Ενδεχομένως να θεωρεί ότι έτσι κερδίζει τα συντηρητικά ακροατήρια και κατ' επέκταση τις εκλογές. Ίσως. Χάνει, όμως, σίγουρα το κοινό που τον έκανε πρόεδρο της ΝΔ και την υποστήριξη των προσώπων που μπορούν να τον βοηθήσουν να πάει τη χώρα μπροστά.