Ο Φλωράκης και οι αλήθειες Δραγασάκη
Ο μετριοπαθής πολιτικός συνέβαλε σημαντικά στο να επικρατήσει ο ρεαλισμός
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης είχε μιλήσει παλαιότερα για τη «βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ», υπό το βάρος της ευθύνης της διακυβέρνησης. Ουσιαστικά, ο Γ. Δραγασάκης έδειχνε, όχι με πατερναλιστική διάθεση, τον δρόμο προς τον ορθολογισμό στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε μεγάλο βαθμό, ο μετριοπαθής πολιτικός συνέβαλε σημαντικά στο να επικρατήσει ο ρεαλισμός στον στρατηγικό σχεδιασμό της πρωθυπουργικής ομάδας.
Ο έμπειρος Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα δάνεια», έκανε μια παραδοχή που θα προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις για το μέλλον και της ίδιας της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι «το τέλος των μνημονίων δεν θα έρθει αυτόματα, ως μια τυπική διαδικασία, το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από τι θα κάνουμε από τώρα έως το καλοκαίρι του 2018, από την ικανότητά μας να οργανώσουμε από τώρα σε νέες βάσεις την πολιτική μας ζωή μετά το 2018, έπειτα από τα μνημόνια και την επιτροπεία». Ουσιαστικά, είπε ότι δεν θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του επόμενου έτους, εάν η κυβέρνηση δεν βάλει τις βάσεις για την επόμενη περίοδο μετά τα μνημόνια. Η επιτροπεία δεν ολοκληρώνεται, καθώς, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για τα ελλείμματα θα είναι παρούσα.
Για να τεθούν, όμως, αυτές οι βάσεις για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων, οφείλει η κυβέρνηση να τρέξει και να εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει και όσα θα ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ως προϊόν της δεύτερης συμφωνίας.
Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, κατά τους πιστωτές, πρέπει να υλοποιηθούν και να μην μένουν κενό γράμμα. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί, αν και είχε πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση. Οφείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών, από τη στιγμή που κερδίσανε, μέσω της συμφωνίας, τον πολιτικό χρόνο που επιδίωκαν. Από εδώ και πέρα, χρειάζονται πράξεις ουσίας και άμεσα. Και, κυρίως, να μην επιβεβαιωθεί η φράση του Χαρίλαου Φλωράκη: «Οποιος κατουράει στη θάλασσα θα το βρει στο αλάτι». Γιατί το πρόβλημα δεν θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η χώρα…
Απο την Ελευθερία του Τύπου