Η ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν πάντοτε ενδιαφέρον. Ειδικά στην εποχή που διανύουμε όπου οι πολίτες, περισσότερο από πότε, περιμένουν να ακούσουν αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε οδικό χάρτη εξόδου από την οικονομική κρίση, αλλά και την πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Η φετινή ΔΕΘ έκρυβε εκπλήξεις. Από τη μια είχαμε την παραδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρατε δεν υπάρχει πια. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια νέα θετική πρόταση στρατηγικής που έχει τη δική του σφραγίδα. Ένα θετικό αφήγημα για την έξοδο της Ελλάδα από την κρίση, αλλά και την πορεία της χώρας μετά την κρίση.

Συγκρίνοντας τις ομιλίες του σημερινού πρωθυπουργού με τις αντίστοιχες του 2014, του 2015, ακόμη και αυτής του 2016, με αυτή του 2017 εξάγεται ένα βασικό συμπέρασμα. Ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει πλήρως τον επαναστατικό μπερέ που φορούσε στο παρελθόν. Στην ομιλία του στη ΔΕΘ προσπάθησε να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Καταρχήν αυτό συνιστά μια πλήρη ιδεολογική και πολιτική ήττα για τον ίδιο και το κόμμα του. Ο ίδιος ήταν πιο ξεκάθαρος στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου όταν ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος δεν υπάρχει πιά. Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει σε αυτή την στρατηγική ο όρος «Ριζοσπαστική Αριστερά» θα έχει τόση αξία, όση είχε στο παρελθόν ο όρος «Σοσιαλιστικό Κίνημα» για το ΠΑΣΟΚ. Το αφήγημα του βεβαίως κατέρρευσε την επομένη της παρουσίας του στη ΔΕΘ με τα όσα ακολούθησαν, τόσο σε σχέση με την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, όσο και με τη διαχείριση της κρίσης με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ομιλία του στη ΔΕΘ έθεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική του, την επομένη των εκλογών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια. Παρουσίασε το δικό του θετικό αφήγημα για την Ελλάδα. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και η χώρα το είχε ανάγκη. Έπειτα από πολλά χρόνια σκληρών αντιπαραθέσεων, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι μπορεί να σταθεί και πάλι μπροστά στους πολίτες και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ζωή μας.

Εν κατακλείδι, έπειτα από πολλά χρόνια αντιπαραθέσεων γύρω από τον άξονα μνημόνιο – αντιμνημόνιο, η δημόσια συζήτηση φαίνεται ότι μπορεί να μετατοπισθεί σε πιο ουσιαστικά ζητήματα:

Ποιος μπορεί να συνομιλήσει με μεγαλύτερη αξιοπιστία στους διεθνείς εταίρους; Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικότερα και καλύτερους όρους με τους δανειστές;

Ποιος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού συστήματος;

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων;

Ποιος μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας;

Είναι τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούμε να απαντήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα.

*O Βασίλης Φεύγας είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας